Firmele cu venituri de până la 500.000 euro devin microîntreprinderi, dar unele sunt dezavantajate. Ce soluție au

Firmele cu venituri de până la 500.000 euro devin microîntreprinderi, dar unele sunt dezavantajate. Ce soluție au
scris 12 ian 2017

Firmele care au avut venituri de până la 500.000 euro la sfârșitul lui 2016 devin microîntrerinderi de la 1 februarie 2017. Creșterea plafonului de la 100.000 euro la 500.000 euro pare o măsură benefică pentru majoritatea societăților, însă cele care au o profitabilitate mică ar trebui să analizeze posibilitatea de a rămâne sau de a trece la impozitul pe profit, arată Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

Potrivit celor mai recente modificări aduse Codului fiscal prin OUG 3/2017, este majorată  limita veniturilor realizate la  data de 31  decembrie a anului fiscal precedent, de la 100.000 euro la 500.000 euro, pentru încadrarea la regimul fiscal al microîntreprinderilor. Astfel, firmele care au avut venituri între 100.000 euro – plafonul anterior- și 500.000 euro, la finalului lui 2016, devin microîntreprinderi, cu impozit pe venit, de la 1 februarie 2017.

 '' Creșterea plafonului de la care se poate aplica impozit pe veniturile microintreprinderilor pare o măsură benefică pentru cele mai multe societăți, însă cele care au o profitabilitate mai mică de 6,25% pe an ar trebui să analizeze posibilitatea de a trece la plata impozitului pe profit. Deși impozitul pe venitul microintreprinderilor este obligatoriu pentru societățile care au venituri sub plafonul de 500.000 euro, există totuși posibilitatea că aceste societăți să treacă la plata impozitului pe profit dacă anumite condiții sunt îndeplinite. Cota de impozitare va fi de  1%  pentru  microîntreprinderile  care au  unul sau mai mulți salariați și de 3% pentru cele fără salariați'', explică Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

Persoanele care au doar venituri din dividende vor plăti CASS la toată suma, după ce Guvernul a scos plafonul maxim CITEȘTE ȘI Persoanele care au doar venituri din dividende vor plăti CASS la toată suma, după ce Guvernul a scos plafonul maxim

De anul trecut, precizează Eugenia Ion, s-a introdus posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit dacă microîntrepinderea varsă un capital social de cel puțin 45.000 lei, față de 25.000 euro, anterior.

Prin urmare, vor putea opta pentru plata impozitului pe profit microintreprinderile existente care au sau își majorează capitalul social până la nouă limită de 45.000 lei. Totodată, fimele nou-înființate pot opta pentru impozitul pe profit dacă au subscris capital social în această limită.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o societate pentru a plăti impozitul pe microîntreprinderi sunt: are venituri sub 500.000 euro;  nu desfășoară în cursul anului activități în domeniul bancar, asigurări, piață de capital și altele pentru care nu se aplică regimul fiscal al miroîntreprinderilor, conform Codului fiscal, are ponderea veniturilor din consultanță și management din anul curent în veniturile totale sub 20%. Astfel, firmele care nu respectă una sau mai multe dintre aceste criterii devin plătitoare de impozit pe profit.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
impozit pe microîntreprinderi
plafon microîntreprinderi