Piața de automobile electrice din SUA a crescut cu 25% în luna decembrie, un progres remarcabil după ce întreg anul procentele au variat între 0 și 10%, pe fondul scăderilor mărcii Tesla. Cota de piață a segmentului BEV s-a majorat în ultima lună din an la 10%, cu peste un punct procentual mai mult decât în urmă cu un an.
Piața de retail modern din România continuă să se extindă, contrar tendințelor de încetinire economică, susținută de un consum în creștere și de intrarea unor noi jucători internaționali.
Schimbările climatice provoacă deja scumpiri record la alimente, în 2025.
România importă astăzi prin toate punctele de interconectare disponibile, cu Bulgaria și Ungaria, un volum record de gaze, echivalent cu peste o cincime din consumul intern sau aproape jumătate din producția curentă, pentru a asigura cererea internă venită din partea populației și companiilor, în creștere ca urmare a răcirii vremii.
După cum a relatat Profit.ro, în România, zilele cu vânt puternic și constant, propice pentru producția de energie electrică eoliană, au fost rare anul trecut.
Furnizorii autohtoni, dar și traderul de stat din Republica Moldova, Energocom, vor fi nevoiți să cumpere volume de gaze (în principal de import) din ce în ce mai mari și la prețuri din ce în ce mai ridicate de pe piețele spot dacă prognoza oficială se confirmă și vremea se va răci, cu minime de peste -10 grade Celsius, cel puțin până la finalul acestei săptămâni.
Uzina de automobile Dacia din România a produs un număr foarte mic de autovehicule în luna ianuarie, motivele fiind multiple. Și la Craiova a scăzut producția Puma, dar în total fabrica a produs mai mult decât în urmă cu un an.
Vremea mai rece instalată în ultimele zile, care pare a se intensifica în următoarea săptămână, a condus la o revenire a prețurilor și volumelor mari pe piața spot a gazelor naturale. Astfel, după ce prețurile coborâseră la sub 300 de lei/MWh în urma încălzirii vremii și la volume de 75 GWh/zi, prețul mediu al gazelor cu furnizare în ziua de luni a urcat la 360 lei/MWh, iar volumele tranzacționate la 153 GWh, echivalând cu 60% din producția internă curentă.
Două treimi dintre retailerii de top britanici au avertizat că vor fi nevoiți să crească prețurile și jumătate dibntre ei spun că vor concedia personal, pentru a face față majorării contribuțiilor sociale, programată în aprilie 2025.
România ocupă poziția de lider detașat pe piața cerealelor din Uniunea Europeană, cu un nivel de export mult peste celelalte țări membre.