Piața cartofilor din Europa traversează la acest moment o perioadă de mare agitație.
Alimentele și animalele importate de România, în luna ianuarie a acestui an, s-a apropiat de pragul de 10% din totalul importurilor, însumând circa un miliard de euro, conform INS.
Taxele suplimentare impuse de astăzi de președintele american, Donald Trump, pentru importurile de oțel și aluminiu amplifică deja conflictul comercial global. Afectează și România, direct și indirect.
În 2024, valoarea pieței românești de e-commerce a atins un nou record, în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, cu perspective de creștere și în 2025, peste nivelul de 8 miliarde de euro.
Investițiile în publicitate în online, OOH, radio și presă scrisă au crescut cu 4% în 2024 comparativ cu 2023, atingând un volum estimat la rate-card de 778,6 milioane de euro.
Încălzirea vremii, care a condus la o reducere considerabilă a consumului intern, a făcut ca începând din acest weekend România să redevină exportator net de gaze, fluxul inversându-se inclusiv în raport cu Ungaria, unde companiile autohtone exportă și nu importă cum s-a întâmplat în perioada mai rece din ultimele luni.
Produsele siderurgice fabricate cu emisii reduse de dioxid de carbon (CO2) nu au ″decolat″ încă pe piața europeană pentru că politica autorităților de la Bruxelles a fost una greșită, care a stimulat doar componenta de ofertă, nu și pe cea de cerere, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Carlo Beltrame, CEO-ul Donalam, subsidiara românească a grupului italian AFV Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține în România combinatele de profil de la Călărași și Târgoviște.
Producătorii de autoturisme electrice se așteaptă deja ca anul 2025 să fie unul dificil, cu profituri mici, deși peste 160 de noi modele vor fi lansate.
Încălzirea vremii, care a condus la o reducere considerabilă a consumului intern, a provocat o prăbușire atât a prețului gazelor, dar și a volumelor tranzacționate pe piețele spot din România. Duminică, prețul a coborât la 140 lei/MWh pe piața intraday, după ce în urmă cu o lună ajunsese și la un nivel de peste 400 lei/MWh, maximul ultimilor 2 ani.
Consumul privat a alimentat creșterea economică în 2024, dar și importurile, astfel că economia a avansat cu doar 0,9%. BCR așteaptă în acest an o revigorare a activității economice, însă bazată pe o revenire a investițiilor, în timp ce consumul ar urma să frâneze.