Actorul Donald Sutherland a încetat din viață

Actorul Donald Sutherland a încetat din viață
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Donald Sutherland, actorul canadian care a devenit o emblemă contraculturală cu filme precum "The Dirty Dozen", "MASH", "Klute" și "Don't Look Now", și care ulterior a avut o carieră prolifică și vastă în filme precum "Ordinary People", "Without Limits" și filmele "Hunger Games", a murit joi, la Miami, după o lungă boală, a confirmat CAA. El avea 88 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Fiul său, Keifer, a anunțat moartea tatălui său. "Cu durere în suflet, vă anunț că tatăl meu, Donald Sutherland, s-a stins din viață. Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului", a spus el. "Niciodată nu a fost descurajat de un rol, bun, rău sau urât. A iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit, iar mai mult de atât nu se poate cere. O viață bine trăită", scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Raluca Andreica, European Microfinance Network: România este o piață pentru microfinanțare destul de mare. Nu este recunoscut însă ca un sector separat, iar tot ce înseamnă birocrație trebuie redus CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Raluca Andreica, European Microfinance Network: România este o piață pentru microfinanțare destul de mare. Nu este recunoscut însă ca un sector separat, iar tot ce înseamnă birocrație trebuie redus

Timp de peste o jumătate de secol, actorul câștigător al premiilor Emmy și Globul de Aur a jucat în mod memorabil roluri de răufăcători, antieroi, protagoniști romantici și mentori.

Cel mai recent, a apărut în rolul judecătorului Parker în serialul "Lawmen: Bass Reeves" și în serialul "Swimming With Sharks" din 2022. Alte roluri recente ale sale au fost în serialele "Undoing" și "Trust", în care l-a interpretat pe J. Paul Getty, și lungmetrajele "Ad Astra" și "The Burnt-Orange Heresy".

Sutherland a declarat pentru The Guardian în 2005 că inițial a avut o singură replică în film, până când Clint Walker a refuzat să joace o scenă în care trebuia să imite un general. Potrivit lui Sutherland, regizorul Robert Aldrich, care nu-i știa numele, s-a întors brusc spre el și i-a spus: "Tu! Cu urechile mari! Fă-o tu!".

Rolul de șmecher a fost perfect pentru Sutherland, al cărui zâmbet și farmec au atras atenția producătorului Ingo Preminger, care l-a distribuit în rolul chirurgului anti-autoritar Căpitanului "Hawkeye" Pierce în comedia de succes din 1970 "MASH".

"MASH" l-a transformat pe Sutherland și pe colegul său de platou Elliott Gould, care l-a interpretat pe căpitanul "Trapper" John, în vedete importante. Însă actorii au avut probleme în a se adapta la abordarea improvizată și adesea haotică a regizorului Robert Altman. Potrivit lui Sutherland, Altman a încercat să îl concedieze în timpul filmărilor, dar Preminger a rămas ferm.

Sutherland a mai jucat alături de Gould în comedia neagră "Little Murders" din 1971, inspirată de Alan Arkin, și din nou în "SPYS" din 1974, un film ratat al regizorului Irvin Kershner.

Statele Unite vor bloca vânzarea Kaspersky CITEȘTE ȘI Statele Unite vor bloca vânzarea Kaspersky

În filmul de acțiune despre al Doilea Război Mondial din 1970, "Kelly's Heroes", Sutherland s-a alăturat lui Clint Eastwood, interpretându-l pe sergentul Oddball, un comandant de tancuri. Sutherland s-a reîntâlnit cu Eastwood în "Space Cowboys" din 2000, de data aceasta jucând rolul unui fost pilot de elită.

Cu "Klute" din 1971, un thriller-studiu de caracter regizat de Alan J. Pakula și cu Jane Fonda în rol secundar, Sutherland a devenit un actor principal romantic credibil. El a interpretat rolul unui detectiv cu probleme care se îndrăgostește de o damă de companie (Jane Fonda) pe care o protejează de un ucigaș sadic. Mai târziu, Fonda i-a acordat lui Sutherland meritul pentru interpretarea ei de cea mai bună actriță, premiată cu Oscar, datorită "tuturor sentimentelor intense pe care le trăiam" alături de el.

Cei doi aveau o relație amoroasă la acea vreme, iar relația a alimentat politica anti-război a lui Sutherland. Acesta s-a implicat în organizația Vietnam Veterans Against the War și, împreună cu Peter Boyle și Howard Hesseman, Fonda și Sutherland au lansat o revistă itinerantă numită FTA (Free the Army, cunoscută popular sub numele de F*@k the Army). Pentagonul a încercat fără succes să țină trupele departe de spectacole; FBI-ul i-a pus sub supraveghere atât pe Sutherland, cât și pe Fonda.

Donald McNichol Sutherland s-a născut în 1935 în Saint John, New Brunswick (Canadá). S-a pregătit pentru a fi inginer, s-a dedicat actoriei la începutul anilor 1960. A jucat în numeroase seriale și a debutat pe marile ecrane în 1964, cu „Il castello dei morti vivi”, de Warren Kiefer, un film de groază italian în care a jucat alături de Christopher Lee.

Nu a fost nominalizat niciodată pentru rolurile lui la premiile Academiei Americane de Film, însă aceasta i-a acordat în 2017 un Oscar onorific pentru întreaga carieră.

În 1978, a primit însemnele Ordinului Canadei.

Între filmele în care a jucat se numără „Ordinary People” (r. Robert Redford, 1980) și „Eye of the Needle” (r. Richard Marquand, 1981), „JFK” (r. Oliver Stone, 1991), „Backdraft” (r. Ron Howard, 1991), „Buffy the Vampire Slayer” (r. Fran Rubel Kuzui, 1992) și „Disclosure” (r. Barry Levinson, 1994), „Cold Mountain” (r. Anthony Minghella, 2003) și „Pride & Prejudice” (r. Joe Wright, 2005).

Le-a dat replica unora ca Al Pacino („Revolution”, r. Hugh Hudson, 1985), Sylvester Stallone („Lock Up”, r. John Flynn, 1989) și Marlon Brando și Susan Sarandon („A Dry White Season”, r. Euzhan Palcy, 1989).

A mai jucat în regia lui Wolfgang Petersen („Outbreak”, 1995), Joel Schumacher („A Time to Kill”, 1996) și John Turteltaub („Instinct”, 1999).

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale este președintele Snow în „Hunger Games”, și a filmat cu Nicole Kidman pentru miniseria „The Undoing” creată de David E. Kelley și regizată de Susanne Bier.

A jucat în „Trust” (2018), serialul regizorului Danny Boyle.

A fost premiat cu Emmy și Globul de Aur pentru rolul principal din „Cititzen X” (HBO, 1995) și cu Globul de Aur pentru rolul secundar din „Path to War” (r. John Frankenheimer, 2002).

În 2019, la San Sebastian a primit premiul Donostia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
donald sutherland
filme
actor