O zicală din capitalismul recent zice că, dacă o firmă îți oferă ceva gratis, mai devreme sau mai târziu, tu vei fi marfa. Că vrei, că nu vrei, că știi, că nu știi, tot o să scoți ceva din buzunar sau din casă. Bani ori date personale.
De multă vreme energia nu mai este doar o resursă economică, este mai ales o armă geopolitică: este putere, influență și monedă. Viitorul echilibru global este modelat de controlul asupra energiei, fie că este vorba de combustibili fosili sau resurse și tehnologii moderne pentru energie curată
Scriam aici, cu două luni în urmă, că, mai mult decât rușii, americanii au furnizat un sprijin concret candidatului Călin Georgescu. Iată că ultimele declarații ale unor înalți funcționari americani (poate cei mai importanți, după Trump) îmi dau dreptate.
În lumea în care trăim, experții măsoară adesea prosperitatea economică prin ritmul rapid al creșterii PIB-ului, iar aceasta din urmă este des regăsită în obiectivele de guvernare ale mai tuturor guvernelor lumii. Unele guverne obțin creșterea economică prin încurajarea de exporturi masive. Alte guverne pompează veniturile realizate în investiții de amploare ce fundamentează creșterea economică. Iar unele guverne aleg să finanțeze creșterea prin împrumuturi masive redirecționate către consum sau/și investiții.
Ce opțiuni au antreprenorii noștri Agro-Food să ajungă la rândul lor în galantarele altor europeni?
În data de 29 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat datele privind Activitatea de Cercetare – Dezvoltare aferente anului 2023. Așa cum probabil era de așteptat, în contextul efervescent al alegerilor de la finalul anului 2024 și a perioadei care a urmat, rezultatele, analiza și proiecțiile de viitor ale sectorului prezintă un interes minim spre deloc – situație care este, din păcate, în congruență cu consecventa lipsă de interes a „statalității române” pentru domeniu.
După 1.500 de ani de pauză, Jocurile Olimpice moderne au fost reluate în orașul în care a început totul, Atena. La ideea și insistențele diplomatice ale francezului Pierre de Coubertin, acestea au luat la 1896 o formă națională, în care sportul a devenit un prilej de competiție și prietenie între state. Jocurile Olimpice au fost gandite drept evenimente internaționale, astfel 11 din 14 state au fost europene, iar Australia, Statele Unite și Chile au fost printre participantele primei ediții. A treia ediție a părăsit cu totul continentul, Jocurile Olimpice mutându-se în Statele Unite, iar de atunci au înconjurat globul de mai multe ori, Africa fiind singurul continent care nu a ținut nicio ediție până în acest moment.
Pe 20 ianuarie 2025, scena globală a tehnologiei a fost zguduită de un anunț-surpriză din partea companiei chineze DeepSeek: lansarea modelului său de inteligență artificială, DeepSeek R1, împreună cu un ecosistem de aplicații bazate pe acesta. Rapoartele inițiale sugerează că acest model rivalizează în performanță cu giganții occidentali, dar la un cost mult mai redus, ceea ce a provocat un adevărat cutremur pe piețele financiare.
Economia românească e prinsă într-o menghină a cifrelor mari și cifrelor mici; în plus, “cifrele mari” stau povară grea în cârca “cifrelor mici”.