Opinii: Întrebare către bula educată & progresistă - Voi chiar nu știți ce e acela un spital privat?!

Opinii   
Opinii: Întrebare către bula educată & progresistă - Voi chiar nu știți ce e acela un spital privat?!

POLITICA e scârboasă, după părerea mea, plină de minciuni și trădări, iar ce vedem acum îmi confirmă.

Dar… ECONOMIA fără Politică nu e de conceput și nici invers. Comentariul de azi va fi interpretat fără doar și poate în cheie politică – în contextul alegerilor prezidențiale și a informațiilor despre candidați – dar scopul meu e să DEMONTEZ o psihologie păguboasă și în acest context încerc să EDUC economic.

Urmărește-ne și pe Google News

În editorialele și comentariile recente am anticipat << șocul SUVERANIST >> din toamna trecută și am deplâns ideologia NOSTALGICĂ cu ochii înlăcrimați după ETATISMUL Socialist-Comunist ce ne adusese la foame. Fenomen care a fost clar coordonat de o mare putere din Est, eu îl remarcasem de 12-14 ani.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Astăzi mă văd silit să zgălțăi și auto-intitulată << BULĂ EDUCATĂ >> ubana din rândul căreia fac parte, pentru că văd idei certe ANTI-BUSINESS și de denigrare a Antreprenoriatului, la pachet cu confuzii, inspirate din excesele Woke ce au prăbușit Liberalismul peste Ocean și în unele țări din Europa Vestică.

Așadar, dragilor: voi știți ce e un SPITAL PRIVAT ?! …Eu - citindu-vă j’de mii de comentarii - văd că nu.

Am citit minim 1.001 de comentarii despre un proiect minunat – cinste lor – al ONG Dăruiește Viață!

O inițiativă uluitor de ambițioasă, dusă la bun sfârșit cu ajutorul unor companii, dar mai ales al oamenilor simpli și al “Societății Civile” animate de personalități și influensări.

Doar că eu vreau să demontez o CONFUZIE: acela e un SPITAL DE STAT și se cheamă Marie Curie / Budimex. Un spital construit și donat de Statul POLONIA – după al 2-lea Război Mondial în semn de mulțumire României că le-am salvat (parte din) elită și Tezaurul, altfel ar fi fost măcelarite și furate fie de Naziștii Germaniei, fie de Bolșevicii și Staliniștii Rusiei, pardon, ai URSS (vezi masacrul de la Katyn).

Marie Curie e prima femeie cu Nobel, a trăit și cercetat în Franța, dar e de origine Poloneză; Budimex e și azi unul din liderii sectorului de construcții al Poloniei: de aici numele (cele 2 nume). Deși Socialiști înregimentați în CAER / Tratatul Varșovia și sub cizma URSS, Polonia nu ne-a uitat și a făcut acest gest!

Opinii: Electrocasnicele: un mic motor de rezervă pe lângă “locomotiva” Automotive CITEȘTE ȘI Opinii: Electrocasnicele: un mic motor de rezervă pe lângă “locomotiva” Automotive

Acum, faptul că la Spitalul de Copii Marie Curie secția de Ocologie și Radiologie și poate și alte secții își desfășurau activitatea în condiții improprii, este un fapt. Așa încă inițiativa celor 2 doamne eroine de la ONG Dăruiește Viață – și toți donatorii privați, companii și ONG și cetățeni – este SALUTARĂ și de apreciat. Doar că NU vorbim de un SPITAL PRIVAT, ci de O CLĂDIRE - fără teren, acela era al Statului și a fost dat în folosință gratuit - și de DOTĂRILE pentru ca Spitalul de STAT Marie Curie – parte din ele, secțiile oncologice – să se mute “în casă nouă”. Așadar << Spitalul privat >> al ONG nu e un spital, ci doar o investiție CAPEX; tot ce îl animează și constituie operațiunile de zi cu zi, anume “OPEX” - Medicii, Managementul, Know-How-ul și Procedurile și Protocoalele medicale - sunt de (la) stat: “Marie Curie”.

SĂNĂTATEA PRIVATĂ a ajuns la 4 miliarde euro - 20% din ce cheltuim ca țară în total pe Sănătate -

Spre deosebire de acest caz atipic cu DONAȚIA CLĂDIRII NOI – investiție PRVATĂ și UMANITARĂ - pentru SPITALUL DE STAT Marie Curie, în România au apărut de câteva decenii clinici private și SPITALE PRIVATE-PRIVATE, laboaratoare de analize și centre private de dializă sau de radiologie; ba chiar REȚELE naționale de astfel de instituții. Piața Sănătății private urcă spre 4 miliarde euro: un calcul propriu bazat pe cei 2,5 miliarde euro CAEN 8622 “clinci private” plus 0,54 miliarde euro - CAEN 8610 asistență spitalicească plus încă 1,06 miliarde euro CAEN 8623 Stomatologice, care sunt 98-99% private.

Avem așadar 4 miliarde euro în CAEN-uri servicii de sănătate privată, plus ce dăm din buzunar pe medicamente (vreo 3 miliarde din cei 7 miliarde cheltuiți în farmacii, fără compensate – date CEGEDIM) toate să cântărească cam O TREIME din cei 21 miliarde Euro cheltuiți de România pe sănătate în total.

* 21 miliarde euro am extrapolat cei 6% / PIB menționați de Ministrul Sănătății Dl. Rafila, ca sumă de finanțări CNAS + MS + Bugete locale, cu cei 355 miliarde euro la cât a ajuns PIB-ul României în 2024.

SANADOR este la origine un spital privat, cu capital românesc, realizat de o d-nă doctor împreună cu soțul ei, un cunoscut antreprenor care a fondat și a vândut un mare lanț de retail electro-IT. Între timp a devenit un grup și conform informațiilor mele ar fi pe locul 3 după liderii MEDLIFE (capital majoritar românesc, cu fondatorii încă la timona afacerii, listată la BVB) și REGINA MARIA (capital străin deja, aflată la a 3-a, chiar a 4-a tranzacție cu fonduri de Private Equity, ultimul cu capital American & Finlandez). După Sanador urmează și alte afaceri de rețele de sănătate privată: OncoFort, Amethyst, Nord s.a., majoritatea cu capital autohton, dar și câteva cu capital străin - strategic sau private equity.

Menționez că am fost clientul liderilor de piață menționați mai sus (cei 2 cu cifre de afaceri în jur de jumătate de miliard de euro fiecare), nu și al nr. 3 Sanador, ce are o cifră de afaceri la 1/3 față de lideri.

Opinii: Nu e destulă durere pe piețe (încă) CITEȘTE ȘI Opinii: Nu e destulă durere pe piețe (încă)

Aceste clinici și spitale private au adus un uriaș beneficiu României: pe lângă serviciile de calitate – în multe cazuri e mai bine ca la Stat, deși la chestiuni grave gen operații complexe specialiștii recomandă marile spitale universitare publice – acestea au CRESCUT ȘTACHETA calității serviciilor și a respectului față de client-pacient. Și eu zic că se vede și în spitalele de stat acest lucru (afirm asta cu tărie, ca pacient sau însoțitor, în pofida zecilor de știri negative). Mai mult, EXODUL medicilor din România către Vest a fost oprit și de faptul că ei pot profesa în condiții vestice aici, cu curățenie impecabilă și cea mai bună și nouă aparatură (nu toți plecau doar pentru salariu în trecut). Astfel încât eu aș privi cu RECUNOȘTINȚĂ și admirație concurența bine-venită a clincilor și spitalelor și laboratoarelor private.

Dar, ce să vezi, în contextul unor lupte electorale, cei de mai sus încep să fie priviți ca << RECHINI >> ?!! imobiliari, într-un limbaj ce amintește de lupta de clasa anti-burgheză din anii ’45 și ‘50 de la noi.

S-a descoperit că un proiect de EXTINDERE pe zona Onco Pediatrie (tratare cancer copii) a complexului SANADOR din Buzești (zona Piața Victoriei) a fost blocat de Primar – acum candidat cu șanse la Președinție – și antreprenorii au fost nevoiți să dea în judecată și - având totul legal - au câștigat la 3 instanțe, inclusiv la cea supremă ICCJ. Iar domnul primar-candidat ar fi sfidat Justiția Română (a propos, nu e oare aceasta una pentru toți într-un stat de drept?!!!) și nu a semnat încă vreun an. Dar a semnat Autorizația de Construire în ultima zi de dezbateri televizate. Și a promis că o va ataca din nou.

Pe mine mă sperie 2 lucruri: și faptele de mai sus, fără dubii șocante și descalificante, dar și faptul că dl. Primar-candidat are un electorat, un val de susținători efectiv fanatici, dispuși să îi ierte orice păcat, să îl spele mediatic; în plus, limbajul și felul greșit CONCEPTUAL în care ei se raportează la investiție pe de o parte, iar pe de altă parte la Antreprenori, și cu precădere la cei mari cu capital autohton.

S-a comentat toată seară pe rețelele sociale că de ce noul corp al Sanador-Onco-Pediatric e în curtea celuilalt, “de ce nu pe câmp”? Pentru că Sanador are acolo COMPETENȚE, resurse critice MEDICI care pot veni prin tunel din clădirile celelate la nevoie. Când e vreo urgență sau necesarul unei a 2-a opinii.

Opinii: “Mâncăm jumătate din import” - leitmotivul antieuropenilor - adevărat sau fals? (F) - Ar putea România hrăni două-trei țări de dimensiunea noastră? (A) CITEȘTE ȘI Opinii: “Mâncăm jumătate din import” - leitmotivul antieuropenilor - adevărat sau fals? (F) - Ar putea România hrăni două-trei țări de dimensiunea noastră? (A)

Criticăm post-factum proiectul LEGAL (cu toate autorizațiile OK) al Sanador pentru că dispar 3-4 locuri de parcare (da, dar într-o Zonă Zero imobiliară ca Piața Victoriei, parcare poate fi făcută și subteran sau supaetajat și nu musai în curtea aceea: acolo e logic că doar salvările au loc).

S-a mai comentat cum că înainte de Sanador acolo ar fi fost 3-4 terenuri de TENIS: minunat, eu nu știu pe nimeni care să vrea să joace tenis fix în Piața Victoriei cea poluată. Sunt sigur că s-au deschis în alte părți terenuri, ba chiar mai moderne, cu balon de vreme rea. Cred că și Sanador a sponsorizat Sportul.

Iar cel mai STUPID comentariu a venit de la una din doamnele pe care le-am lăudat la debutul acestui comentariu: una din fondatoarele ONG care a ridicat corpul nou al Spitalului DE STAT Marie Curie și-a explimat o opinie cum că << NU ARE SENS ONCO PEDIATRIC în PRIVAT >>. Să îmi fie cu iertare, nu i-aș retrage decorația meritată de la Dl. Președinte Iohannis, dar opinia dânsei o DESCALIFICĂ CA OM. Ca antreprenor oricum nu e și nu are cum să facă calculele pe care cei implicați sunt sigur că și le-au făcut.

Un alt comentariu – tot din zona Progresto-Nostalgico-TROȚKISTĂ – zice că e SCUMP la Sanador, << părinții vor fi jupuiți de bani >>. Da, de acord zic eu, pauper la rându-mi, dar bogații care își permit asta vor DEGREVA rezervele pentru copiii loviți de cancer din spitalele de stat ! Va fi mai bine pentru toți.

Mă veți contrazice cum că oamenii din zona “urbană / progresistă” iubesc ANTREPRENORIATUL MIC: da, confirm, locuiesc în așa numitul “Cartier Creativ” din inima Bucureștiului, lângă noi e celebra Calea Victoriei: mereu e plin de tineri la cafenele de specialitate, înghețată sau felii de pizza, prosseco, eclere.

Doar că acești mici antreprenori – în majoritatea lor – sunt “mum & dad shop” și puțini din ei sunt SCALABILI. Unii au dezvoltat deja 2-3-4 locații, alții chiar rețele mai mari, dar majoritatea sunt afaceri de suflet, de hobby, eu le numesc cu drag “de hipsteri”. Asta nu ne știrbește dragostea pentru ei și impulsul de la “Buy Romanian” și de a consuma lucruri mai sănătoase și mai ARTIZANALE sau “de casă” decât cele de la mulți-naționale, în ciuda prețului mai piperat.

Opinii: O privire în haos. Lumea fără o ordine mondială CITEȘTE ȘI Opinii: O privire în haos. Lumea fără o ordine mondială

Totuși, o economie se construiește cu precădere cu cei care au ajuns MARI ANTREPRENORI, care au reușit – unii DUPĂ MULTE EȘECURI – să găsească acel BUSINESS MODEL optim adaptat pieței, cu care reușesc să livreze (propunerea de) VALOAREA pe care Clientul o așteaptă pe NEVOIA lui specifică. Abia aceștia ating ECONOMII de SCALĂ și cresc accelerat și trag înainte după ei întreaga economie.

A fi << pentru unii MUMĂ (rimează cu Mum & Dad shops ) și pentru alții CIUMĂ >> nu este deloc OK.

Nici pentru Primar, nici ca cetățeni! Rog “Bula Educată” urbană să se educe și economic și să nu cadă în capcane tip Troțkist, pentru că altfel seamănă cu altă bulă, care în toamna 2024 era înnebunită de alt Salvator ce ne salva de civilizate cu mantra furată dintr-un raport ONU << Hrană Apă Energie >>.

Radu Limpede este consultant de dezvoltare pentru companii medii spre mari din România. Pasionat de Macroeconomie de >30 de ani, de Geografie Economică și parțial de Geopolitică. Experientă de 27 de ani în economia locală și pe piețele financiare: de la analist firme de brokeraj de pe Bursă în primii ani după facultatea ASE REI, până la 22 de ani de antreprenoriat cu firma de Consultanță. Voluntariat în ONG pro-antreprenoriat și Traininguri de business și Think Tank-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu limpede
opinie