Confesiunea unui funcționar public: Eram copil când Boc a tăiat salariile. Am acceptat că nu o să mă îmbogățesc niciodată. Pe 11 îmi vine rata la bancă

Opinii   
Confesiunea unui funcționar public: Eram copil când Boc a tăiat salariile. Am acceptat că nu o să mă îmbogățesc niciodată. Pe 11 îmi vine rata la bancă

Un funcționar public din administrația centrală, care dorește să rămână anonim, a transmis Profit.ro un mesaj în care descrie pe larg sentimentele sale și ale colegilor săi, în contextul în care Guvernul a tăiat din sporurile care completau salariile bugetarilor.

Eram copil când Guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor. Ai mei erau amândoi în învățâmânt cu rate și doi copii, unul mic și altul la liceu la oraș, unde plăteau gazdă. Nu a fost o perioadă frumoasă pentru nimeni.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca licean, nu îmi amintesc să fi avut bani de buzunar sau vacanțe cine știe unde. Vară de vară veneam acasă. Banii pe care îi primem de la bunici, rar, îi adunam cu grijă ca să îmi pot cumpăra o pereche nouă de blugi sau de adidași din Piața Gorjului.

Nu am crezut că adult fiind voi ajunge să trăiesc aceeași experiență ca părinții mei. Cumva, din educația primită acasă și dintr-o nevoie exagerată de stabilitate, am ajuns să lucrez tot la stat, funcționar public. Am acceptat că nu o să mă îmbogățesc niciodată - aviz amatorilor care nu fac diferența între directorii de la Transelectrica și funcționarii din primării și ministere și li se pare că e totuna. Nu e.

Am trecut prin toate treptele profesionale - de la debutant, la superior. La noi, la funcționari, salariul nu crește că ești competent.

Contrar așteptărilor publicului larg, nu mi-a dat nimeni spor de performanță sau eficiență când, din cauza subdimensionării structurii în care lucrez de peste 10 ani, am stat și 16 ore la serviciu și am făcut munca a trei oameni. Nu te premiază nimeni, din contră, dacă ai putut o dată să muncești extra, va trebui să poți mereu, că ai mai făcut-o, nu?! "și cine vrei să facă?! Că oricum aici toți facem de toate"  - e "încurajarea" primită de la șefi.

Revenind, promovarea în grad profesional se face pe criterii de vechime  - la 1 an, 5 și 7 ani - dar, ȘOC, nu automat, ci prin examen. Da, dai iarăși examen și trebuie să înveți vreo 5 legi stufoase care sunt bibliografie obligatorie, plus bibliografia de specialitate, și la asta limita e cerul.

Opinii: Orice masă stabilă are sub ea 4 picioare și nu 3 - Bugetul țării trebuie echilibrat tot așa! CITEȘTE ȘI Opinii: Orice masă stabilă are sub ea 4 picioare și nu 3 - Bugetul țării trebuie echilibrat tot așa!

Salariul meu de debutant - adică proaspăt licențiat, fără experiență în câmpul muncii, a fost de 560 lei net. Un salariu fabulos, o adevărată avere. Ca idee, chiria mea de atunci era 600 de lei - mulțumesc părinților care m-au susținut prin școală, dar și în primii ani de job.

În 10 ani am ajuns la un salariu decent doar datorită sporului de hrană și al celui de condiții vătămătoare. Nu intru în polemică cu nimeni și nici nu reiau discuția că sunt făcute măsurători de o firmă autorizată care măsoară nivelul de radiații de la aparatura "super-performantă" din dotare - am avut până anul trecut un calculator care avea windows 7 și se bloca dacă deschideam mai mult de 2 documente word în același timp.

Nu, sporul pentru condiții vătămătoare a fost modalitatea prin care mulți funcționari au ajuns să aibă un salariu decent, cât să aibă curajul să își facă o rată pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere într-un bloc din '60 care foarte probabil o să aibă bulină roșie în maxim 5 ani, și atunci să vezi altă distracție.

Așa că, în cei 6 ani de când primesc "marele" spor, am dobândit și eu, la fel ceilalți din birou, o rată. Avem peste 30 de ani, suntem tineri, dar nu prea, și ne-am încurajat reciproc că e momentul să ne așezăm la casa noastră. Nu lucrăm la una din puținele instituții unde salariile funcționarilor sunt "frumușele", ăia culmea, protestează zilele astea pentru drepturile lor - și vorbesc de personalul din aparatul Guvernului, Ministerul Finanțelor, ANAF sau MIPE.

Nu, noi am ales prost, suntem la una din instituțiile alea care sunt la coada listei în ceea ce privește salariile și unde, de frică - frică de ce?! de cine?! - nimeni nu protestează. Toți umblă cu fețe căzute pe holuri și își fac calculul de unde să taie din cheltuieli că luna viitoare, pe 10, intră salariul fără spor, dar pe 11 iese rata pentru bancă și trebuie să mai și trăim/ mâncăm/spălăm încă o lună.

Nu mai zic că unii au copii, pamperși, doctori și after school de plătit.  Programul de lucru e de 9 ore pe zi, mai puțin vineri; cu cine să lași copiii ăia?!

Mi-a luat mult să îmi fac curaj să îmi fac rate. Că stabilitatea aia mult căutată nu e garantată 100% nici la stat. Există o serie de ministere care se tot împart și despart, care dispar câte un an și apar în anul viitor și tu, ca funcționar, ești pus în situația de a alege unde rămâi/să te duci.

Opinii: Bătălia pentru apa grea CITEȘTE ȘI Opinii: Bătălia pentru apa grea

Dar ce să vezi, banca are calculele ei, altele decât ale tale. Dacă la reorganizare ai plecat la un minister care s-a (re)înființat, o să ai surpriza să afli că nu poți contracta un credit pentru că nu ai stabilitate, nu prezinți garanții pentru bancă. Că ministerul la care ai plecat tu are CIF nou și asta pentru bancă se traduce că nu ai loc de muncă stabil și că ți-ai schimbat jobul în ultimele 6 luni. Deci anul asta nu ai dreptul să îți iei credit acum, mai stai o tură și alege mai bine pe viitor.

Și dacă tot ne-ați tăiat sporul și ne-ați lăsat cu ratele, ba mai vreți, zic unii prin presă, să ne obligați să stăm și 5 zile pe lună în concediu fără plată, corect ar fi să ne lăsați să ne luăm încă un job. Să ne lăsați să trăim, pe noi aia care ne-am făcut mereu treaba, ăia care v-am cărat în spate pilele - fine, nepoate, șoferi, verișori sau amante, și care, recunosc, de frică,atâția ani am tăcut din gură ca să avem un job până acum. Doar că acum am ajuns la fundul sacului.

Codul administrativ spune clar și răspicat că singura activitate care nu e incompatibilă cu statutul de funcționar e cea de profesor sau formator. Ori ce facem, venim tot la stat pentru un second job?! Toți?! De ce nu ne lăsați să ne ducem în piață?!

Pe piața liberă, în privat, să facem ce știm - hârtii, consultanță juridică, contabilitate primară, audit, comunicare, marketing. Că avem rate de plătit și la bancă nu mergi cu scuze. Dar dacă tot ieșim pe piața liberă, poate găsim o firmă care, de exemplu, pentru contabilitate primară e dispusă să ne plătească mai mult decât salariul nostru de bază de la stat și atunci loialitatea noastră unde mai stă?! Unde mai ești loial la stat sau la patronul care pentru o muncă mai puțin complexă decât aia pe care trebuie să o prestezi la jobul principal te plătește mai bine?! Vă convine așa?!

Până una-alta, sper ca aleșii să își asume că au reînviat munca la negru. Că funcționarii publici, legal, nu au dreptul să își ia second job.

Pragmatic, la un salariu de 5.647 de lei (5.247 lei salariu net de bază +225 lei spor de masă +175 lei noul spor) și o rată de 2.000 de lei, nu au cum să nu își ia second job. Deci cum facem?!

viewscnt
Afla mai multe despre
functionari publici
sporuri