Andrei Dima, Founder SCA Dima Andrei & Asociații: „Am ales consecvența pentru anul 2024. Să nu privim cu dispreț, ci să găsim o șansă de a progresa. Sunt mândru și convins că noua generație va aduce un plus de valoare avocaturii Bucureștene.”

Andrei Dima, Founder SCA Dima Andrei & Asociații: „Am ales consecvența pentru anul 2024. Să nu privim cu dispreț, ci să găsim o șansă de a progresa. Sunt mândru și convins că noua generație va aduce un plus de valoare avocaturii Bucureștene.”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 10 ian 2024

Interviu acordat în exclusivitate echipei Legal Marketing de către Andrei Dima, Founder SCA Dima Andrei & Asociații

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

S-au implinit așadar 3 ani de când SCA Dima Andrei & Asociații” a luat naștere. Ne dorim să facem o retrospectivă a acestor ani. Care au fost momentele semnificative, provocările, dar și oportunitățile cu care v-ați întalnit în cale?

Mă uit cu plăcere în urmă și mă bucur din plin că pot să fac în viață ceea ce-mi place. Profesia de avocat oferă atât de multă satisfacție celor care iubesc oamenii. Ești înconjurat în permanență de oameni, iar provocarea este să nu te încarci cu problemele lor, să te rezumi la a le rezolva. Este o meserie stresantă, care te solicită în permanență și necesită surse mari de energie, dar mai ales de timp. Un avocat strălucit oferă cunoștințele sale, dar și timpul său, iar dacă practici meseria cu pasiune, atunci resursa cea mai valoroasa nu este risipită – mai exact timpul.

Acestea sunt provocările pe care le întâmpină un avocat în plan profesional, în privința spețelor care cer de la noi studiu, nopți albe, frământarea minții, așa numitele provocări de specialitate sunt cele care oferă în final momente semnificative. O soluție de achitare sau o soluție ce satisface atât principiile morale, financiare ale clientului, este însoțită de o serie nelimitată de mulțumiri. Mulțumiri care, de altfel, nu sunt necesare pentru că fericirea pe care o vezi în ochii clientului, recunoștința că nu i-ai înșelat încrederea, respectul că ai luptat alături de el, aduce sens întregii activități.

Oportunitățile de care îmi amintesc cu plăcere sunt cele legate de oameni; oportunitatea de a cunoște oameni frumoși, remarcabili, care mi-au devenit colegi sau clienți – parteneri cum prefer să-i denumesc.

Anul 2023 a fost unul imprevizibil. Care este opinia voastră cu privire la toate modificarile din ultima perioadă? Vorbim totuși de un domeniu rigid, care nu reacționează neaparăt bine la schimbări rapide. 

Impreviziunea legislativă nu se rezumă doar la anul 2023. În România, legislația se modifică extrem de rapid, dar trebuie să fim sinceri și să admitem că sunt o mulțime de factori externi, reali și, obiectiv vorbind, suficient de apăsători.

Am menționat în trecut că România are nevoie să crească procentul de colectare a taxelor, iar creșterea taxelor în sarcina celor care înțeleg să le achite provoacă resentimente, frustrări și pot aduce efecte ireversibile. Mutarea unui număr semnificativ de business macro în alte țări care oferă suport se prefigurează ca fiind o soluție. 

Momentan, pentru domeniul juridic, modificările legislative aduc ore suplimentare pentru avocați, emiterea de opinii, identificarea soluțiilor, contracararea, ceea ce înseamnă ore facturabile.

În mod cert nu mă refer la modificarea legislativă, în sensul dublei impozitări a avocațiilor, respectiv aplicarea procentului la aceeași sumă pentru plata contribuțiilor CASS și impozitului pe profit, dar acesta este un alt subiect de dezbatere, în privința căruia sunt indignat, iar noi, avocații, sub umbrela decanului baroului București, am protestat și încercat să luptăm cu sistemul.

Ce considerați că s-a schimbat în bine, în decursul acestor 3 ani?

În ultimii 3 (trei) ani simt că termenul ”confrate” a căpătat sens. Am început să ne privim cu admirație pentru realizările fiecăruia dintre noi și am încetat camparațiile denigratoare existente anterior. Văd pe culoarele instanțelor avocați zâmbitori și nu priviri disprețuitoare cum se întâmpla în urmă cu mai mulți ani. Nivelul avocaturii Bucureștene a crescut considerabil, toată lumea încearcă să prindă un loc la masa mare, iar acest lucru a adus cu sine o competiție acerbă, care împinge la disciplină și autodezvoltare continuă. Toate acestea se simt în sălile de judecată, se percepe admirația magistraților și respectul față de profesia de avocat, iar numărul materialelor redactate a crescut considerabil.

Eu și echipa mea suntem competitivi și ne place să ne întrecem cu alții, dar mai ales cu noi înșine.

Noua generație ce își dorește să profeseze în avocatură vine cu anumite așteptări. Sunt aceste așteptări realiste? Ce poate oferi piața avocaturii noii generații? 

Sunt indignat pe cinicii actuali care apreciează că noua generație nu are ce oferii, sau că sunt leneși, fără aspirații și cu o minimă orientare către principii morale. 

Personal, sunt absolut impresionat de volumul de cunoștințe pe care îl acumulează în facultate, și asta datorită examenului extrem de dificil pentru admiterea în Barou. Sunt bine pregătiți, pragmatici și devotați. Au curaj să spună ceea ce gândesc și nu le este teamă să-și apere poziția, așadar identific în ei aptitudini de lider. Sunt mândru și convins că noua generație va aduce un plus de valoare avocaturii Bucureștene.

Piața avocaturii le creează contextul prielnic să se depășească atât personal cât și profesional. Acest domeniu aduce întotdeauna satisfacții dacă ești dispus să faci sacrificii pentru consolidarea unei cariere.

Cât privesc așteptările lor, acestea sunt realiste, dar nu imediat cu promovarea examenului. Și eu la rândul meu mă vedeam coordonând o societate cu 30 – 40 de avocați, la etajul 20 al uneia dintre cele mai frumoase clădiri din București, în cel mult 10 ani după începerea activității. Acum, cu 15 ani de experiență, înțeleg că este fezabil, dar necesită timp, răbdare și multă muncă, iar drumul este anevoios și lung. Însă, dorințele s-au schimbat, prefer avocatura de tip boutique, o societate în care suntem aproape de client, îi înțelegem nevoile și totodată, ne comportăm ca o familie, petrecând timp împreună și în afara programului.

În incheiere, dorim să aflăm care sunt planurile SCA “Dima Andrei & Asociații” pentru anul în curs. 

Cuvântul pe care îl atribui anului 2024 este consecvență. Echipa SCA “Dima Andrei & Asociații” va rămâne consecventă valorilor, idealurilor și angajamentelor sale.

În momentul în care ne-am ales profesia de avocat ne-am asumat o viață în care suntem condamnati la lectură, la studiu.

Indiferent de experiența pe care o acumulezi în acest domeniu este nevoie de studiu aprofundat și continuu. Astfel, noi considerăm că rezultatele apar în momentul în care lucrezi la tine. Credem într-o dezvoltare personală fără întrerupere și nu ne limităm doar la dezvoltarea profesională. Așadar, am ales consecvența pentru anul 2024, cred că modalitatea în care înțelegem să ne dezvoltam este una sigură și, totodată ne ferește de concesii.

Revenind la impreviziunea legislativă, dar și cea economică ce planează asupra anului 2024, în acord cu ce am dezbătut mai sus, poate nu este inutil să ne amintim vorbele lui Nietzsche :”Este nevoie de haos în sufletul tău pentru a da naștere unui stele căzătoare.” Provocarea pe care o lansează Nietzsche este să nu privim cu dispreț, ci să găsim o șansă de a progresa.

Revenind la consecvență, în raport de filozofia nietzcheniană, am încredere în viitorul nedezvăluit al SCA “Dima Andrei & Asociații”.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei dima
avocat