Investitorii străini nu pot activa în țări unde legile sunt date fără studiu de impact și dezbatere publică si unde actele normative intră în vigoare la foarte scurt timp după publicare, crede omul de afaceri Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane. Costurile a ceea ce se întâmplă acum în România sunt extrem de mari, mai spune el, iar factura este plătită în prima faza de mediul de afaceri și imediat după aceea de întreaga populație.
Din cauza crizei politice din România, rating-ul de țară riscă să se înrautațească, dobânzile să crească și creditarea să devină mai scumpă. Mulți oameni cu pregătire profesională de bună calitate și care își găsesc repede un job pleacă din țară în astfel de situații sau se gândesc la acest lucru, consideră Anastasiu. Creșterea economică și consumul sunt afectate, pentru că nu există încredere.
Omul de afaceri mai spune că bugetul național are mari șanse să nu fie realizat în termenii prevăzuți, ceea ce duce la creșterea datoriei externe și a costului de finanțare, dar și, în spirală, la înrăutățirea rating-ului de țară și la tot ce decurge de aici.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Orice investitor, fie el român sau străin, are nevoie de încredere, arată Anastasiu. Același lucru este valabil și pentru consumatori. Cu cât cineva (un investitor străin) cunoaște și înțelege mai puțin și mai de la distanță probeleme cu care se confruntă o piață în care se angajează, cu atât mai repede va fi tentat să renunțe și să se retragă. Din acest punct de vedere, orice criză îi afecteză pe toți investitorii, dar mai cu seamă pe cei străini.
"Dacă această criză are de-a face cu domeniul justiției și, mai ales, cu zona de combatere a corupției, efectul negativ este și mai puternic. Investitorii, în general, dar cei străini, în special, nu vor să se angajeze în țări în care nu au transparență, predictibilitate și șanse egale pentru fiecare", mai spune președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.
Anastasiu crede că, din toate aceste puncte de vedere, România a făcut mari progrese în ultimii ani și a încheiat anul 2016 având o imagine mult îmbunătățită și părăsind listele negre sau gri legate de compliance ale investitorilor străini. Și prin prisma eforturilor proprii, dar și datorita problemelor cu care se confruntă multe alte țări din Europa și lume, România a ajuns pe locuri fruntașe în topul intențiilor de investiții ale marilor firme străine.
"Criza actuală a picat într-un moment foarte rău, pentru că erau mari oportunități pentru acest an și anii următori. În același timp, faptul că o bună parte a populației amendează tendința de încălcare a unor principii fundamentale ale unui stat de drept și democrații consolidate le indică investitorilor că România s-a schimbat și că în viitor deciziile politice nu mai au cum să nu țină seama de aceste principii", adaugă omul de afaceri.