Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă penală referitoare la informațiile dezvăluite prin proiectul Panama Papers, care arată că șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale s-au folosit de societăți paravan înregistrate în paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor, scrie The Guardian.
Într-o scrisoare adresată Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), procurorul american Preet Bharara a cerut o întrevedere cu unul dintre jurnaliștii implicați în proiectul Panama Papers pentru a discuta pe marginea dezvăluirilor.
"Procuratura Generală a SUA, biroul sudic districtual din New York, a lansat o anchetă penală referitoare la chestiuni în cazul cărora Panama Papers prezintă relevanță", potrivit scrisorii publicate de The Guardian.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Proiectul Panama Papers, o anchetă jurnalistică de proporții ce are la bază o scurgere de peste 11,5 milioane de documente financiare de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, a revelat că șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.

Mai multe state europene, printre care Franța, Marea Britanie și România, au anunțat că verifică implicațiile fiscale ale informațiilor dezvăluite prin proiectul Panama Papers.
Majoritatea documentelor publicate până în prezent fac referire la cetățeni din afara SUA, astfel că nu este clar dacă procurorii americani investighează posibile cazuri în care rezidenții statului au folosit serviciile Mossack Fonseca pentru a evita plata unor taxe în SUA sau dacă ancheta se concentrează pe aspecte care nu țin neapărat de plata impozitelor, potrivit CNBC.
Un purtător de cuvânt al procuraturii din New York a refuzat să comenteze.
Cele mai profitabile 358 companii americane, printre care Apple, Microsoft și Google, păstrează peste 2.100 miliarde de dolari în subsidiarele din străinătate, departe de jurisdicția fiscului american, evitând astfel să plătească taxe cumulate pe profit de circa 620 miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat în octombrie 2015 de organizațiile non-profit americane Citizens for Tax Justice și PIRG Education Fund.