Ce cred lideri de afaceri ca Warren Buffett și Jamie Dimon despre Brexit

Ce cred lideri de afaceri ca Warren Buffett și Jamie Dimon despre Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2016

Pe măsură ce se apropie referendumul referitor la apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, programat pe 23 iunie, analiștii și investitorii financiari au urmărit cu atenție indicii care să arate efectul rezultatului scrutinului asupra piețelor și politicilor economice pe termen scurt și lung, iar MarketWatch a intervievat o serie de personalități, între care Warren Buffett, Jamie Dimon și Janet Yellen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Warren Buffett

"Brexit-ul nu ar schimba nimic din ceea ce am făcut. Nu mi-aș vinde ferma. Nu mi-aș vinde proprietatea. Nu mi-aș vinde casa. Nu aș cumpăra o altă mașină. Și în mod sigur nu mi-aș schimba investițiile. Dar sper că nu o vor face", a spus Buffet, președinte și director general al grupului Berkshire Hathaway, la televiziunea CNBC, la sfârșitul lunii aprilie, arată news.ro.

De câte ori se face ceva care implică voință politică și țări diferite au loc mari eforturi pentru ca lucrurile să funcționeze, dar cred că există și defecte, a mai spus Buffett la începutul lunii mari.

Rusia a prezentat noul avion de pasageri MC-21, care va rivaliza cu Boeing 737 și Airbus 320 CITEȘTE ȘI Rusia a prezentat noul avion de pasageri MC-21, care va rivaliza cu Boeing 737 și Airbus 320

"Asta nu înseamnă că sunt defecte majore, dar trebuie să fie rezolvate într-un fel sau altul în anii următori", a arătat omul de afaceri.

Jamie Dimon

"În opinia mea, va fi o problemă extraordinară pentru economia britanică și locurile de muncă, dacă britanicii vor decide la referendumul din 23 iunie ca țara să iasă din UE", a spus Jamie Dimon, director general al băncii JPMorgan Chase, care a anticipat, la începutul lunii iunie, modificări ale legislației financiare în UE.

În cazul angajaților din Marea Britanie ai JPMorgan, Dimon a spus că nu  știe dacă vor fi afectate 1.000 de locuri de muncă sau 2.000, în cazul unui Brexit.

"Ar putea fi până la 4.000 de locuri de muncă și ar putea fi locuri de muncă care ar putea fi pierdute peste tot în Marea Britanie", a avertizat Dimon.

ING și Societe Generale avertizează: Condiții dificile de tranzacționare în jurul referendumului pentru Brexit CITEȘTE ȘI ING și Societe Generale avertizează: Condiții dificile de tranzacționare în jurul referendumului pentru Brexit

JPMorgan are circa 16.000 de angajați în Marea Britanie.

Mario Draghi

"Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană. Ar beneficia atât Marea Britanie cât și Uniunea Europeană", a scris pe Twitter președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Mohamed El-Erian

"Există două curente fundamentale în UE", consideră Mohamed El-Erian, fost director general al fondului de investiții Pimco, în prezent consultant economic șef la grupul de asigurări Allianz.

Există punctul de vedere britanic, că UE este o super-zonă de comerț liber, acesta fiind obiectivul final, și cel franco-german, că Uniunea este un mijloc de a ajunge la altceva, la o integrare mai mare, a arătat El-Erian.

Sunt două puncte de vedere fundamental diferite, a precizat acesta.

Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin CITEȘTE ȘI Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin

"Dacă referendumul va avea ca rezultat rămânerea Marii Britanii în UE, nu rezolvăm aceste opinii diferite. Înseamnă că vor fi mereu tensiuni, pentru că sunt urmărite două obiective diferite, în cadrul aceluiași acord instituțional. Așa că, în mod ironic, pe termen lung, exit-ul ar rezolva una dintre principalele incompatibilități ale Uniunii Europene", consideră El-Erian.

Marc Faber

"Mă rog ca Marea Britanie să plece din UE. Dacă Marea Britanie va părăsi UE, va fi o mișcare a altor țări, care vor ieși și ele. Destrămarea UE va face minuni pentru creșterea economică", a declarat investitorul elvețian Marc Faber pentru MarketWatch.

El a arătat că alte țări consideră că acest fapt ar destabiliza UE, dar el are o altă opinie.

"Nimeni nu îmi poate spune că Europa era într-o sotuație mai proastă înainte de UE și euro...Toți birocrații afirmă că va fi un dezastru, dar nu există nicio bază că va fi un dezastru. Elveția nu este membră a UE, dar este bine", potrivit lui Faber.

Investitorul a spus că este la fel ca și cu referendumul din Scoția.

Deutsche Bank: Este timpul pentru taxarea bogaților CITEȘTE ȘI Deutsche Bank: Este timpul pentru taxarea bogaților

"Guvernul din Marea Britanie nu vrea Brexit, așa că sperie oamenii să creadă că Brexit-ul va fi un dezastru. Cea mai mare jenă va fi atunci când britanicii se vor descurca mult mai bine decât alte țări", a mai spus Faber.

Jack Lew

"Sunt îngrijorat de șocurile pe care nu le putem controla. Creșterea economiei SUA nu va putea compensa în totalitate avansul lent sau recesiunile din alte părți ale lumii, acesta este motivul pntru care am petrecut ceva timp cu colegii europeni, pentru că dacă Europa ar crește cu 1 punct procentual mai rapid ar fi un lucru bun pentru economia americană. Este cea mai mare piață pentru exporturile noastre", a declarat Jack Lew, secretarul Trezoreriei SUA, la CNN.

Lew consideră că din punct de vedere economic ar fi mai bine ca Marea Britanie să rămână parte a Europei.

Andrew Sentance

"Nimeni nu poate prevedea consecințele economice ale unui eveniment ca Brexit-ul, într-o economie globală atât de conectată", avertizează Sentance, consultant economic senior la compania de consultanță Pricewaterhousecoopers.

El a apreciat că sunt unele lucruri care pot fi spuse cu o anumită siguranță.

Sentance a afirmat, într-o discuție cu fostul ministru elen de Finanțe Yanis Varoufakis, că ar avea loc o scădere semnificativă a investițiilor atrase de Marea Britanie.

Deja foarte multe dintre acordurile de fuziune și achiziții au clauze de renunțare în cazul în care Brexit-ul va avea loc.

Explicațiile trăsnite primite de ANAF din partea bogaților verificați: Am încasat 350.000 euro la botez în 1991 CITEȘTE ȘI Explicațiile trăsnite primite de ANAF din partea bogaților verificați: Am încasat 350.000 euro la botez în 1991

"Relațiile noastre comerciale nu vor fi întrerupte imediat, dar vor exista incertitudini uriașe create în mediul de afaceri, în timp ce vor avea loc negocieri de lungă durată", mai spune acesta.

Sentance a mai explicat că Marea Britanie exercită o influență foarte mare în lume datorită participării și influenței în organizații internaționale ca NATO, ONU,Commonwealth, UE și altele, iar retragerea din Uniune ar da un semnal negativ referitor la felul în care țara își exercită roul în lume.

George Soros

"Dacă Marea Britanie pleacă din Uniunea Europeană, ar putea declanșa un exod general, iar dezintegrarea  UE ar deveni practic inevitabilă", a afirmat miliardarul George Soros pentru Wall Street Journal.

El a spus încă că are încredere că pe măsură ce se apropie referendumul, tabăra care vrea rămânerea în UE va câștiga teren.

Janet Yellen

Președinta Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, a spus în această săptămână că votul de la referendumul britanic este unul dintre factorii care au determinat decizia băncii centrale de a nu majora dobânzile.

"În mod clar este o decizie foarte importantă pentru Marea Britanie și Europa. Este o decizie care poate avea consecințe pentru condițiile economice și financiare, pentru piețele financiare globale", a arătat Yellen.

Ea a adăugat că rezultatul referendumului poate avea în acest fel consecințe asupra perspectivei economiei americane, care va fi un factor în deciderea celei mai bune politici monetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
lideri
afaceri