Lira a coborât sub 1,31 dolari, după ce indicele Markit a arătat că votul pentru Brexit a afectat economia britanică

Lira a coborât sub 1,31 dolari, după ce indicele Markit a arătat că votul pentru Brexit a afectat economia britanică
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 iul 2016

Lira sterlină a coborât vineri sub pragul de 1,31 dolari, după ce un raport al firmei de cercetare Markit Economics a arătat că votul britanicilor la referendumul de luna trecută a avut un impact imediat și puternic asupra economiei Regatului Unit, scriu Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În jurul orei 14:20, lira se tranzacționa la 1,3089 dolari, în scădere cu aproape 1,1% de la 1,3232 dolari la închiderea de joi.

Activitatea din industria prelucrătoare și servicii din Marea Britanie a încetinit în iulie la cel mai redus nivel din ultimii șapte ani, potrivit unui sondaj-flash întocmit de Markit în perioada 12-21 iulie. Indicele compozit (PMI) calculat de firma de cercetare pe baza răspunsurilor managerilor din circa 4.300 companii a coborât la 47,7 puncte, de la 52,4 puncte în iunie, cea mai mică valoare din aprilie 2009.

O valoare sub 50 de puncte indică o contracție a activității economice.

"Economia (Marii Britanii) s-a deteriorat dramatic în iulie", a spus Chris Williamson, economistul șef al Markit. Potrivit firmei de cercetare, dacă indicele PMI se va menține la valoarea din iulie, economia britanică se va contracta cu 0,4% în trimestrul al doilea, declin ce nu a mai fost consemnat de la recesiunea din 2008-2009.

Efectele Brexit: Românii din afara granițelor, tot mai interesați de locuințele din țară CITEȘTE ȘI Efectele Brexit: Românii din afara granițelor, tot mai interesați de locuințele din țară

Defalcat, indicele privind intențiile de achiziții ale managerilor din industria prelucrătoare a scăzut la 47,4 puncte, cel mai abrupt declin din 1996 și cea mai redusă valoare începând cu luna martie a anului 2009. Indicele referitor activitatea din servicii a coborât de la 52,1 puncte la 49,1 puncte, un scor mai mic fiind înregistrat în februarie 2013.

În ceea ce privește activitatea companiilor din zona euro, indicele PMI pentru luna iulie s-a situat la 52,9 puncte, comparativ cu 53,1 puncte în luna precedentă, cel mai redus punctaj începând cu ianuarie 2015. Analiștii chestionați de Reuters au estimat o valoare de 52,5 puncte pentru iulie.

"Economia zonei euro a demonstrat o rezistență surprinzătoare după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și atacul terorist din Franța", a apreciat Williamson.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
marea britanie
markit
brexit
indice pmi
activitatea economica