Protecția Consumatorului vrea să crească drastic amenzile pentru firmele mari și modifică legislația clauzelor abuzive. Schimbări și în comerț

Protecția Consumatorului vrea să crească drastic amenzile pentru firmele mari și modifică legislația clauzelor abuzive. Schimbări și în comerț
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 sep 2019

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor revine cu un proiect de modificare a legislației în domeniu prin care amenzile vor fi crescute drastic, mai ales pentru firmele de dimensiuni mari, și vor putea ajunge până la 400.000 de lei. Totodată, este modificată și legislația privind clauzele abuzive, astfel încât instanțele să poată dispune restituirea sumelor către consumatori, fără a mai fi nevoie de un alt proces.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

ANPC venea la începutul anului cu un proiect ce introducea amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri pentru firme. După criticile dure din partea mediului de afaceri, proiectul n-a mai progresat, dar revine acum sub o altă formă. Cifra de afaceri va fi în continuare un criteriu pentru amenzi, doar că sancțiunile nu vor fi aplicate ca procent, ci vor fi aplicate în funcție de dimensiunea companiilor.

Astfel, pentru firmele cu cifra de afaceri între 500.000 de lei și 1 milion de lei, amenzile rămân la nivelul de acum.

Însă pentru cele cu afaceri între 1 milion și 5 milioane de lei, amenzile se dublează, inclusiv limita de jos și limita maximă, și ajung până la 100.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.

PROIECT Guvernul va modifica legislația offshore cu aproape toate doleanțele concesionarilor din Marea Neagră, după ce Exxon a anunțat că vinde Neptun Deep. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI PROIECT Guvernul va modifica legislația offshore cu aproape toate doleanțele concesionarilor din Marea Neagră, după ce Exxon a anunțat că vinde Neptun Deep. Detalii - la Profit Energy.forum

Pentru firmele cu cifra de afaceri între 5 milioane de lei și 10 milioane de lei, amenzile se dublează din nou și ajung la un maxim de 200.000 de lei.

Pentru firmele cu afaceri de peste 10 milioane de lei avem o nouă dublare a amenzilor, care pot ajunge până la 400.000 de lei, în cazul încălcării dispozițiilor privind contractele de credit. Cele mai mici amenzi pentru astfel de societăți vor pleca de la 8.000 de lei, față de 1.000 de lei în prezent.

Protecția Consumatorului vrea să crească drastic amenzile pentru firmele mari și modifică legislația clauzelor abuzive. Schimbări și în comerț

Spre exemplu, pentru vânzarea unor produse ieșite din termenul de valabilitate, una dintre cele mai dese contravenții, amenda minimă pentru firmele mari va pleca de la 16.000 de lei, față de 2.000 de lei în prezent, și va ajunge la un maxim de 160.000 de lei, față de 20.000 de lei în prezent.

Totodată, sunt introduse și amenzi separate pentru persoanele fizice autorizate, respectiv persoane fizice cu activități independente, care pornesc de la 400 de lei și pot ajunge la 15.000 de lei.

Dacă fapta sancționată a dus și la vătămarea sănătății sau a integrității corporale a unei persoane, atunci amenda minimă este de 40.000 de lei și ajunge la 100.000 de lei. Dacă fapta a dus la afectarea gravă și în mod repetat a intereselor economice a unuia sau mai multor consumatori, atunci amenda este de cel puțin 10.000 de lei și ajunge la 50.000 de lei.

În plus, pe lângă cele două sancțiuni de mai sus, se poate propune și închiderea definitivă a unității.

Se introduce cazierul contravențional, în care vor fi înregistrate abaterile de la legislație ale operatorilor economici. Pentru abaterile ce afectează viața și sănătatea sau securitatea consumatorilor faptele vor fi consemnate în cazierul contravențional pentru o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului de control, iar pentru contravențiile ce afectează interesele economice ale consumatorilor acestea vor fi consemnate pentru o perioadă de 3 ani.

Agentul ANPC poate propune și interzicerea pentru firmă și administrator să mai desfășoare activitățile pentru care s- a aplicat sancțiunea, în cazul în care s-a dispus pentru firmă suspendarea sau retragerea definitivă a autorizației de funcționare.

O altă modificare va face ca persoanele care beneficiază de o decizie a instanței în urma unei acțiuni ANPC să poată utiliza hotărârea definitivă în interes propriu, fără a mai apela pe cont propriu la instanță.

EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:\ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:"Sunt în șoc, nici mie nu mi se răspunde, nu știu ce să le zic." De peste graniță vin date cu închideri Planigo-Olotels-Amoma

„Procesul-verbal de constatare a contravenției neatacat în termenul prevazut de lege, precum și hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluționat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate, atât pentru organele de control, cat și pentru consumatorii beneficiari în mod direct de efectele acestora”, se arată în proiect.

În preambulul proiectului de ordonanță de urgență se precizează că modificarea legislației este necesară având în vedere numărul mare de reclamații, cu caracter de repetabilitate, precum și a lipsei reacției pozitive a operatorilor economici, care eludează prevederile legale. Totodată, se este menționată și o derogare de la un articol din Legea 203/3018 care permite celor sancționați să plătească doar jumătate din minimul amenzii și în situațiile unde legea nu prevede expres acest lucru, însă această derogare nu este reluată și în cuprinsul proiectului.

Se modifică și Legea 193/2000 privind clauzele abuzive într-o formă care face mai facilă recuperarea pagubelor suferite de către consumatori.

În cazul în care instanța găsește clauze abuzive în contracte, pe lângă eliminarea acestora, va obliga profesionistul să și restituie sumele percepute în temeiul acestor clauze incriminate.

„(1) Instanța, în cazul în care constată existența clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, să restituie, în totalitate, pentru portofoliul de consumatori, sumele percepute în temeiul clauzelor constatate ca fiind abuzive, precum și să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activității profesionale, fără a se ține cont de numerotarea clauzei contractuale și fără a mai avea posibilitatea inserării cuprinsului acestora în noile contracte pe care urmează să le utilizeze în cadrul activității profesionale.”

Modificarea este importantă, pentru că instanțele au decis, de-a lungul timpului, că ANPC nu poate cere restituirea sumelor către toți consumatorii afectați în procesele cu băncile, pentru că este o persoană lipsită de interes.

Totodată, o nouă prevedere întărește modul în care consumatorii pot utiliza deciziile definitive din procesele deschise de ANPC, care vor fi titluri executorii pentru consumatorii clienți afectați.

ANPC va publica pe site și clauzele contractuale cu caracter abuziv, după rămânerea definitivă a hotărârilor pronunțate.

EXCLUSIV Fostul diplomat Ion Maticiuc și tatăl antrenorului Serenei Williams pregătesc un ansamblu rezidențial pe malul lacului Pantelimon CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul diplomat Ion Maticiuc și tatăl antrenorului Serenei Williams pregătesc un ansamblu rezidențial pe malul lacului Pantelimon

Totodată, sunt majorate drastic și amenzile pentru firme, de la 200 – 1.000 de lei anterior pe proces verbal, la 20.000 – 100.000 de lei pentru fiecare clauză considerată abuzivă.

Se modifică și Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, unde sunt majorate, de asemenea, amenzile.

Punctul minim de amendă se dublează de la 2.000 de lei la 4.000 de lei pentru practicile comerciale incorecte, iar maximul este păstrat la 100.000 de lei.

Pentru practicile comerciale înșelătoare, punctul minim este crescut de la 5.000 de le la 10.000 de lei, iar cel maxim de la 100.000 de lei la 150.000 de lei.

Practicile comerciale agresive vor fi sancționate cu cel puțin 4.000 de lei, față de 2.000 de lei în prezent, în timp ce limita maximă rămâne la 100.000 de lei.

În cazul în care s-a dispus restituirea contravalorii produsului sau serviciului reclamat și firma nu s-a conformat în termen de 15 zile, atunci se aplică o altă sancțiune, pentru care amenda crește de la 5.000 – 50.000 de lei, în prezent, la 75.000 – 150.000 de lei.

Totodată sunt înlocuite și amenzile mai mici în funcție de cifra de afaceri cu o amendă de la 100.000 la 200.000 de lei în cazul în care fapta sancționată a avut ca efect afectarea gravă și în mod repetat a intereselor economice ale mai multor consumatori, la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
amenda anpc
clauze abuzive
amenzi anpc
crestere amenzi
protectia consumatorului