Persoanele care vor să devină notari stagiari nu vor mai fi obligate să susțină și o probă orală, ci vor susține doar o probă scrisă, la care nota minimă de promovare va fi 7.
Noua regulă este valabilă în baza unei Legi aplicabile de sâmbătă, 12 noiembrie.
Până la acest moment, examenul sau concursul de admitere ca notar stagiar consta într-o probă scrisă, cu caracter teoretic, dar și o probă orală, din tematica aprobată de Consiliul Uniunii. Media minimă de promovare era 8, dar nu mai puțin de nota 7 la fiecare probă.
Pentru examenul de definitivat ca notar vor fi păstrate cele două probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic și una cu caracter practic, dar media minimă de promovare va fi 7, cu nota minimă 5 la fiecare probă.

Până astăzi, media minimă de promovare la definitivat a fost 8, cu nota minimă 7 la fiecare probă.
O altă modificare este aceea că regula care până astăzi stabilea că respingerea sau, după caz, lipsa nejustificată a notarului stagiar la două examene de definitivat consecutive atrage încetarea calității de notar stagiar nu mai este valabilă, fiind abrogată.
De asemenea, notarii nu vor mai fi obligați să contribuie și la sistemul public de pensii, ci doar vor avea această posibilitate, dacă doresc.
Pe de altă parte, este introdusă o regulă care stabilește acum că notarul public nu poate cenzura sau refuza să aplice ori folosească în proceduri notariale o hotărâre judecătorească definitivă.