Siemens Gamesa și Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene, vor să vină în România cu turbine pentru proiectul de 1GW pregătit de o companie olandeză

Siemens Gamesa și Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene, vor să vină în România cu turbine pentru proiectul de 1GW pregătit de o companie olandeză
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2017

Șase companii și-au exprimat intenția de a furniza turbine pentru cele trei parcuri eoliene cu o capacitate totală de 1 GW pe care olandezii de la NERO Renewables vor să le construiască în România, proiect estimat la 1,4 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Siemes Gamesa și Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, alături de companiile Enercom și Senvion (Germania), Nordex (Danemarca) și Lagerwey Wind (Olanda) participă la licitația organizată de NERO Renewables, rezultatul urmând să fie anunțat în primul trimestru din 2018.

NERO urmărește un cost egalizat al energiei produce (LCOE) cât mai bun, astfel că prețul turbinelor nu este singurul factor luat în considerare în selectarea furnizorului, sau furnizorilor, ci și cheltuielile operaționale cu turbinele.

Consiliul Concurenței investighează piața serviciilor financiare, controale la 25 de bănci, IFN și patronate CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței investighează piața serviciilor financiare, controale la 25 de bănci, IFN și patronate

La începutul lunii trecute, Profit.ro a anunțat că NERO Renewables, al cărei nume vine de la Netherlands (Olanda) și România, vrea să construiască, în județele Constanța și Buzău, trei parcuri eoline cu 362 turbine și o capacitate instalată de circa 1 GW, cu 400 MW peste capacitatea parcului onshore Fântânele-Cogealac, în prezent cel mai mare de acest tip din Europa.

Dezvoltatorul a propus guvernului olandez să “adopte” proiectul din România, pentru ca Olanda să își poată atinge ținta de energie regenerabilă pentru 2020. Astfel, prin intermediul mecanismului european “Proiecte Comune” privind cooperarea în sectorul energiei regenerabile, Olanda va putea cofinanța parcurile eoliene dezvoltate de NERO în România, iar energia produsă de acestea va fi inclusă în producția de energie regenerabilă a Olandei.

Utilizarea mecanismului “Proiecte Comune” ar constitui o premieră în Europa. Recent, Lituania și Luxemburg au folosit un alt mecanism de cooperare, cel de “transferuri statistice”, prin care excesul de energie regenerabilă din Lituania va fi trecut în statisticile Luxemburgului, permițând acesteia să își atingă, la rândul său, ținta obligatorie.

Tranzacție surpriză: Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro

Construcția celor trei parcuri eoliene din în sud-estul României este programată să înceapă în 2019, acestea urmând să intre în funcțiune până în 2021. Odată operaționale, parcurile vor genera anual 3 TWh de energie, echivalentul a 2,6% din producția totală de electricitate a Olandei.

NERO are deja autorizații și parte din terenurile pentru parcurile din România, pe care le-a închiriat de la autoritățile din Buzău și Constanța în schimbul a câte 2% din venitul brut pe care îl va obține din proiect.

Costul total al proiectului este estimat la 1,4 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens gamesa
vesta
nero renewables
parcuri eoliene
turbine
licitatie