Opinii

 • Cine mulge oile plătite din banii noștri
  Cine mulge oile plătite din banii noștri
  6 iun 2017

  Era clar încă de la început că din iubirea sinceră și neprotejată dintre ministrul Mircea Dobre și turism se va naște la un moment dat o oaie. A fost atins de aripa geniului chiar din prima zi de mandat, când a anunțat că vrea să promoveze turismul ecumenic. Și a spus-o atât de sigur de sine, de parcă ar fi fost pe vremuri director de marketing la Apple sau la Google în California, nu la Dobre și Fiii, în Constanța.

 • Legea lobby-ului și statul social nu pot coexista
  Legea lobby-ului și statul social nu pot coexista
  30 mai 2017

  Puținii economiști cu expertiză pe care-i are România nu au încredere în inițiativele clasei politice. Aceasta nu e în măsură să aibă o abordare consecventă nici măcar atunci când exponenții ei pozează în specialiști. Iar asta se vede în incoerența și discreționarismul cadrului legislativ. Pentru că de aceea se și numește legislație cu dedicație.

 • Atracția crypto valutelor și inevitabila impozitare
  Atracția crypto valutelor și inevitabila impozitare
  30 mai 2017

  Acolo unde există potențial de a colecta sume la buget statul va interveni prin impozitare mai devreme sau mai târziu. Este și cazul cryto valutelor care generează venituri substanțiale. Teoretic, inclusiv în România sunt impozabile, conform regulii generale, dar cu toate acestea se află într-o zonă nereglementată. Practic, vidul legislativ expune investitorii riscului fiscal și îi lasă, în cazul unui control, la latitudinea inspectorilor. Istoria recentă arată că numeroase situații lăsate “în aer” de legislația fiscală s-au întors, apoi, împotriva contribuabililor.

 • Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  25 mai 2017

  Liberalizarea pieței de gaze naturale produce mari emoții în societate, politicienii se întrec în schimburi de replici tăioase, iar oamenii simpli ajung să se teamă că cineva - "piața liberă" - le va "aspira" banii din portofele. Teama societății este firească în contextul în care tema liberalizării este abordată cel mai adesea în ton populist care, în loc să lămurească și să calmeze spiritele încinse, mai tare aruncă paie pe foc.

 • Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  16 mai 2017

  A trecut epoca tunurilor în business-ul românesc. Ca să reziste, afacerile din România trebuie să se integreze în peisajul european, să facă față. Oamenii de afaceri români trebuie să înțeleagă că succesul de durată contează, în dauna iluzorului succes de moment, iar succesul de durată se obține în timp, printr-o construcție solidă, respectând reguli, standarde, proceduri.

 • Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  25 apr 2017

  Este interesant și paradoxal în același timp fenomenul prin care o serie întreagă de oameni, comunicatori relevanți din mediul privat (chiar și oameni de afaceri), ajung să fie foarte îngrijorați de orice posibilă scădere a încasărilor la bugetul statului.

 • De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  24 apr 2017

  “Serioasă, elegantă, văduvă…” sau “prezentabilă, credincioasă, singură...” ori “stilată, divorțată, licențiată …” doresc căsătorie/relație cu “…intelectual, nefumător, auto... ”. Din câte se observă bărbații sunt căutați mai ales pentru că-s intelectuali. Dar întrebarea e ce înseamnă asta? Să ai studii superioare?

 • I’m Your Man… Your Taxman
  I’m Your Man… Your Taxman
  23 apr 2017

  Puțină lume știe cui ar trebui să fie recunoscători fanii lui Leonard Cohen pentru lansarea ultimelor 4 albume înregistrate în studio și a celor 7 albume live comercializate începând cu 2004. Ca să nu mai spunem de multitudinea de concerte susținute! Dacă ar fi compus I’m Your Man după anul 2004, Cohen și-ar fi intitulat hit-ul I’m Your Taxman, iar referința la cătușe din ultima strofă n-ar mai fi fost una metaforică, ci cât se poate de reală. Pentru că, fără "ajutorul" unui consultant fiscal, artistul s-ar fi pensionat anticipat, la începutul anilor 2000 dedicându-se deja trup și, mai ales suflet, budismului.

 • Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil?
  Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil?
  21 apr 2017

  Renunțarea la cota unică în schimbul impozitării venitului global ar însemna o schimbare de paradigmă în fiscalitatea românească care ar presupune în primul rând - înainte de introducerea în lege a unor definiții, mecanisme de deducere a cheltuielilor și proceduri de administrare deloc simple - o recentrare a relației stat-contribuabil pe încredere, în loc de suspiciune.

 • Jupuitu în 35.000 de exemplare, pentru bunăstarea gospodăriilor
  Jupuitu în 35.000 de exemplare, pentru bunăstarea gospodăriilor
  19 apr 2017

  E greu de făcut o ierarhie, după nocivitate, în lunga listă de probleme pe care le creează trecerea la impozitarea globală a gospodăriilor, în forma gândită de guvernul PSD. Una iese, totuși, în evidență, mai odioasă poate decât celelalte: odată implementat sistemul și creată armata de pseudo-consultanți fiscali necesari pentru a ajuta cu forța oamenii să se descurce cu o problemă nou creată de stat, ne putem lua adio de la orice încercare de simplificare în viitor, când ne vom da seama că tot mai bun e un sistem necomplicat.