Opinii

 • Antreprenorii politici și etica vulgară a votului
  Antreprenorii politici și etica vulgară a votului
  4 dec 2020

  “Nu votezi, nu contezi!”, este cel mai utilizat slogan înaintea oricăror alegeri. Votul pare a reprezenta adevăratul și singurul criteriu de evaluare a virtuții unei persoane, pe lângă, mai nou, purtarea măștii în spații publice și private, închise și deschise, în mașină sau la pescuit.

 • Ești un panou publicitar cu drept de vot
  Ești un panou publicitar cu drept de vot
  4 dec 2020

  Cine te-ar vedea acum în holul blocului ar râde ca la filmele cu proști. Ai intrat cu piciorul în găleata plină lăsată cu mopul în ea lângă perete de femeia de serviciu, te-ai dezechilibrat și ai aterizat drept în nas. Senzorii știu când nu mai e nimeni în jur și atunci transparența imaginilor transmise de dispozitiv pe retină scade la zero, așa că nu mai vezi nimic din ce e în exterior.

 • Cetățenia română valorează mai mult decât o ceapă degerată, dar prea puțin fără o cârpă pe gură
  4 dec 2020

  Porți masca – ești cetățean! Fără mască ești tot cetățean, dar mai așa și așa... Este ciudat, dar de respectarea unei simple reglementări – portul acoperitoarelor faciale – depinde întreg ansamblul de drepturi constituționale. Practic, neconformarea la o dispoziție pseudomedicală îți îngrădește dreptul la circulație, dreptul la muncă, accesul la servicii publice pentru care plătești taxe, părtășia la sacramentele religoase sau alte forme de liberă asociere, finalmente chiar posibilitatea de a-ți constitui un cont bancar sau exercitarea unor opțiuni economice. Mai pe românește, dinamitarea Constituției și a drepturilor cetățenești printr-o singură reglementare.

 • Retrospectiva acestui an și marile provocări ale anului 2021
  Retrospectiva acestui an și marile provocări ale anului 2021
  26 nov 2020

  Un an cât zece la un loc… Cam așa s-ar descrie în câteva cuvinte anul care se apropie de sfârșit, un an în care am stat mai mult cu ochii pe monitoarele oficiale decât pe tablourile de bord sau pe rapoartele contabile.

 • Guvernul aruncă piatra de moară la gâtul magazinelor nealimentare din centrele comerciale
  Guvernul aruncă piatra de moară la gâtul magazinelor nealimentare din centrele comerciale
  25 nov 2020

  După ce că au fost închise în lockdown și se zbăteau la limita supraviețuirii, după ce că mall-urile le cer chirii și pentru acele luni în care au fost închise, Guvernul aruncă și el o piatră de moară la gâtul tot mai fragil al magazinelor nelimentare din centrele comerciale, obligându-le să se închidă în weekend-uri, în orașele declarate în carantină.

 • Eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile pentru transferul acțiunilor – un pas important în lupta cu birocrația
  Eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile pentru transferul acțiunilor – un pas important în lupta cu birocrația
  18 nov 2020

  Săptămâna trecută a intrat in vigoare o lege importantă pentru companii, care simplifică procedura de transfer a acțiunilor unei companii prin eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile. Termenul de opoziție a creat dificultăți inutile pentru investitori și a prejudiciat climatul general de afaceri, prin tergiversarea nejustificată a transferului de proprietate. În același timp, imaginea României a avut de suferit, întrucât introducerea sa a dus la o abatere de la practicile standard aplicate la nivel internațional în afaceri.

 • Patru păreri sincere ale guvernatorilor de bănci centrale dinainte de epoca QE/criptomonede
  Patru păreri sincere ale guvernatorilor de bănci centrale dinainte de epoca QE/criptomonede
  6 nov 2020

  Monetariștii, deși mai favorabili pieței libere decât keynesienii, nu au o soluție diferită față de aceștia din urmă privind ieșirea din criză. Primii văd salvarea în pomparea de bani de către banca centrală, ceilalți în programele de lucrări publice realizate de guvern.

 • Stânga revoluționară – din nou la răscruce în anul 2020. Se va repeta 1918 sau 1968?
  Stânga revoluționară – din nou la răscruce în anul 2020. Se va repeta 1918 sau 1968?
  3 nov 2020

  De la Marea Blestemăție Franceză din anul 1789 încoace, stânga radicală ne „fericește” la fiecare 50 de ani cu pusee violente care mușcă din organizarea socială așa cum aceasta rezultă din milenii de memorie instituțională, concluzii ale unor rătăciri periodice și îndrumări întru civilizare ale marilor religii revelate.