Opinii

 • Parlamentul a tăiat nodul gordian
  Parlamentul a tăiat nodul gordian
  11 oct 2019

  Putem spune că, prin decizia din 10 octombrie, Parlamentul a reconfigurat echilibrul politic din România. În esență, situația politică va rămâne încordată și după numirea noului Guvern, având în vedere actuala configurație parlamentară și majoritatea deținută de PSD în Senat.

 • Economiile hazardului
  Economiile hazardului
  9 oct 2019

  Elvis Presley, cel mai bine vândut artist solo al tuturor timpurilor - ce a devenit celebru într-o perioadă în care capitalismul părea indestructibil - era perfect conștient că antidepresivele îl pot ucide, a sugerat Priscilla, fosta sa soție. Iată un exemplu tipic de disonanță cognitivă. Conceptul, teoretizat de Leon Festinger arată că aceeași persoană poate avea două opinii contrare. Știu că nu fac bine, dar continui să beau băuturi tari și să fumez, și apoi mă liniștesc cu zicerea că de ceva tot trebuie să mor...

 • Despre bugete, bugetari și impozite
  Despre bugete, bugetari și impozite
  2 oct 2019

  Am văzut că niște afirmații ale mele făcute ieri (dar nu pentru prima dată) au dat naștere, nu numai multor minciuni și aberații dar și a unor slogane electorale.

 • Tratatul Acțiunea umană la 70 de ani
  Tratatul Acțiunea umană la 70 de ani
  30 sep 2019

  În 2019 se fac 70 de ani de la publicarea tratatului Acțiunea umană, iar pe 29 septembrie s-au împlinit 138 de ani de la nașterea autorului său, Ludwig von Mises.

 • Investitorii pariază pe România. De ce?
  Investitorii pariază pe România. De ce?
  20 sep 2019

  Potențialul de investiții și antreprenorial începe să fie mare pentru regiune, iar România devine un exemplu internațional. Mi-a atras atenția un studiu relevant conform căruia fondurile de private equity au investit în regiune 2,7 miliarde de euro într-un singur an, iar Polonia și Cehia au primit împreună mai bine de jumătate din această sumă, iar România este a patra destinație pentru investitorii care vin în regiune, cu 311 milioane de euro

 • Monarhia garantează libertatea. Cazul Liechtenstein
  Monarhia garantează libertatea. Cazul Liechtenstein
  18 sep 2019

  Principatul Liechtenstein, unul dintre cele mai mici și mai bogate state din lume, cu o populație de numai 38.000 de persoane, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 140.000 de dolari și o rată a șomajului de sub 2%, și-a sărbătorit recent cea de-a 300-a aniversare. Cu această ocazie, de neimaginat în alte părți, dar aproape de rutină în mica țară alpină mărginită de Elveția și Austria, locuitorii au băut bere cu monarhul constituțional al principatului, prințul Hans-Adam II de Liechtenstein, pe peluza din fața palatului princiar din capitala Vaduz.

 • 4 ani de Profit.ro. Vă mulțumim pentru susținere!
  4 ani de Profit.ro. Vă mulțumim pentru susținere!
  2 sep 2019

  Profit.ro împlinește astăzi patru ani de la lansare. Vă mulțumim că ne-ați fost alături în tot acest timp!

 • Oglindă, oglinjioară, cine e mai important pentru economie din țară?
  Oglindă, oglinjioară, cine e mai important pentru economie din țară?
  27 aug 2019

  Avem o nouă controversă deschisă de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. În încercarea de a explica măsura de creștere a salariilor funcționarilor din Ministerul Finanțelor și ANAF, Eugen Teodorovici a declarat că aceștia „duc greul economiei”.