De la gaze naturale la metale rare precum litiul, România dispune de o serie de resurse strategice care pot sprijini dezvoltarea industriilor de viitor
Trăim vremuri ciudate. Și nu doar în piețe. Toată lumea vorbește despre recesiune, despre inflație, despre Trump care face și desface, de parcā ar fi stăpânul absolut al Planetei. Și apropo de Trump, dacă citești presa mainstream sau stai pe televiziunile de știri, aproape că-ți vine să crezi ca el apasă singur toate butoanele.
Să fim serioși: toată lumea credea că Trump o să stea la braț cu Wall Street, cu miliardarii și băieții deștepți din crypto. Dar, surpriză-surpriză, se pare că omul numărul unu joacă pentru baza lui de alegători, nu pentru băieții de pe Wall Street.
Credeți că Trump face ce vrea el? Haideți, serios. Dacă încă mai credeți asta, sunteți naivi. Nimeni nu se duce la război cu recesiunea la final de mandat. Dacă vrei să te “bați” cu o recesiune, o faci la început, când ai tot timpul și toate pârghiile politice. Înainte de alegeri? Nu, atunci vrei ca lumea să creadă că totul e roz.
Când totul e tranzacționabil la liderul american Donald Trump, ce valoare o fi având pacea europenilor? Viziunea lui Trump asupra păcii nu este una a stabilității, ci a pârghiilor financiare. Politica externă pe care o conduce Trump & Co funcționează ca o afacere – unde securitatea, comerțul și relațiile diplomatice sunt tratate ca mărfuri care trebuie vândute sau cumpărate, nicidecum ca angajamente pe termen lung.
Să fiu iertat pentru zicala (aparent) neghioabă, de mai sus, dar, uneori, șefii de state, de guverne și de ministere par duși cu pluta pe apa Sâmbetei. Vă amintesc că, în plină criză economică și socială, Europa legase de gâtul sticlei un dop special.
- Epoca << Post-Adevărului >> intoxică lumea contemporană – în numele unei stranii ideologii << anti-Globaliste >> cu minciuni despre Economia mondială, scorneli despre Comerțul Internațional, născociri rizibile despre Finanțele lumii moderne -
În prologul cărții sale „Drumul spre nelibertate”, istoricul american Timothy Snyder scria în 2018 că „secolul XX se sfârșise de mult, iar lecțiile lui rămăseseră neînvățate.
O zicală din capitalismul recent zice că, dacă o firmă îți oferă ceva gratis, mai devreme sau mai târziu, tu vei fi marfa. Că vrei, că nu vrei, că știi, că nu știi, tot o să scoți ceva din buzunar sau din casă. Bani ori date personale.
De multă vreme energia nu mai este doar o resursă economică, este mai ales o armă geopolitică: este putere, influență și monedă. Viitorul echilibru global este modelat de controlul asupra energiei, fie că este vorba de combustibili fosili sau resurse și tehnologii moderne pentru energie curată