Opinii

 • Cum vor unii să îi transforme pe roboți în sclavi fiscali
  Cum vor unii să îi transforme pe roboți în sclavi fiscali
  1 apr 2019

  Una din marile spaime induse mediatic ale momentului este că Inteligențele Artificiale, mai pe românește roboții, ne vor fura locurile de muncă și ne vor lăsa să murim de foame pe drumuri, eventual să cerșim pe treptele corporațiilor de la care ne vor da afară. Asta dacă nu cumva, la un moment dat, se vor fi dezvoltat perceptiv și intelectual suficient de mult încât să ne transforme în sclavi energetici, cu singura menire de a le umple bateriile, așa cum vedem în multe filme SF.

 • Ingenuitatea urbanistului demiurg
  Ingenuitatea urbanistului demiurg
  11 mar 2019

  Frazele care au aruncat Facebook-ul și tot Internetul românesc în aer săptămâna trecută:

 • Să trăiești din buffer e ca și cum ai bea banii de înmormântare
  Să trăiești din buffer e ca și cum ai bea banii de înmormântare
  5 mar 2019

  Un popor ce nu-și cunoaște istoria e ca un copil care n-are habar cine-s părinții săi, zicea Nicolae Iorga. Alții susțin că cine n-are memoria istoriei riscă să o repete. Adică, atunci când se spune că istoria se repetă și e rezultatul unui lung șir de erori, se poate afirma că dorim să fim idioți în continuare. Nu ne-am plictisit de rating junk, salvatorul de la FMI și infringement.

 • De ce cred că se impune restructurarea art.11 cod fiscal
  De ce cred că se impune restructurarea art.11 cod fiscal
  5 mar 2019

  M-am decis să scriu acest articol pornind de la experiența mea practică de consultant fiscal, având în vedere că - în multe situații, în cadrul activităților de inspecție fiscală – organele de inspecție fiscală procedează la retratarea substanței și a conținutului economic al activităților și tranzacțiilor derulate de contribuabili, pornind de la prerogativelor de care dispun în baza art.11 din codul fiscal. Prerogative care – în opinia mea – sunt extrem de generoase și imprecis delimitate de textul de lege, fapt de natură să ofere „o marjă de interpretabilitate” discreționară și aleatorie organelor fiscale (ca să nu zic direct chiar abuzivă), în detrimentul contribuabililor.

 • Pe bune și pe lege: ce mai poate păți Kovesi
  Pe bune și pe lege: ce mai poate păți Kovesi
  1 mar 2019

  "Orice! Dragnea/Ghiță/Coaliția Penalilor/Ciuma Roșie/Iliberalii/Viktor Orban/Putin/Kim Jong Un sunt în stare de orice ca s-o blocheze!".

 • Caracter: strașnic. Fund: obraznic.
  Caracter: strașnic. Fund: obraznic.
  28 feb 2019

  Au fost ani întregi în care, seară de seară, urmăream la televizor cum deontologi care le știau pe toate dezbăteau competent problemele grave ale națiunii. Le citeam editorialele din ziare pe nerăsuflate și visam ca într-o bună zi să am norocul să-l cunosc măcar pe unul dintre ei. Și norocul mi i-a scos pe mai mulți în cale, printre care și Gicu, alături de care am lucrat un an și ceva.

 • Am ajuns mai puțin capitaliști decât Ceaușescu
  Am ajuns mai puțin capitaliști decât Ceaușescu
  20 feb 2019

  România este țara în care nici ceea ce se producea înainte de 1990 nu se mai face, ceea ce constituie un fapt contrastant față de foștii “colegi” de CAER. Ei continuă să fabrice tot din ceea ce manufacturau anterior și pe lângă asta au adăugat multe mărfuri noi.

 • De ce nu se păstrează RCA-ul când se schimbă proprietarul mașinii
  De ce nu se păstrează RCA-ul când se schimbă proprietarul mașinii
  13 feb 2019

  Acolo unde-s reglementări multe și stufoase sunt și complicații mari. Iar logica diverselor norme și a combinațiilor dintre ele nu e întotdeauna direct vizibilă. De aceea, am trăit multă vreme cu impresia că, atunci când cumperi o mașină de la cineva, adică la mâna a doua, iar proprietarul are asigurare de răspundere civilă auto (RCA) valabilă, poate să ți-o cedeze, incluzând în prețul mașinii partea de acoperire rămasă. Iar tu să preiei RCA-ul cu tot cu mașină, până expiră.