Opinii

 • Statul, noul supra-creditor în procedura insolvenței?
  Statul, noul supra-creditor în procedura insolvenței?
  22 oct 2018

  Printr-o serie de modificări aduse recent legislației insolvenței, Guvernul a încercat să aducă mai multă celeritate în procedurile de insolvență care continuă să afecteze creditorii prin nerespectarea planului de reorganizare și prin neplata creanțelor curente, dar și să crească gradul de colectare a creanțelor bugetare.

 • Managementul activ al deflatorului PIB, cheia ieșirii din capcana economisirii
  Managementul activ al deflatorului PIB, cheia ieșirii din capcana economisirii
  16 oct 2018

  Mulți economiști, în special cei cu tendințe de stânga, sunt tentați să se uite la cât costă, de exemplu, mâncarea în Occident, să facă comparația cu prețurile de la noi și să afirme că, printr-o "minune" deloc fericită, România "beneficiază" de derogare de la efectul Ricardo–Viner–Harrod–Balassa–Samuelson–Penn–Bhagwati. Numai că asta înseamnă, practic, să confunzi anumite vulnerabilități cronicizate ale economiei locale cu niște simple efecte statistice de bază.

 • Taxarea inversă generalizată: Obiectiv, România are șanse reduse să aplice mecanismul
  Taxarea inversă generalizată: Obiectiv, România are șanse reduse să aplice mecanismul
  15 oct 2018

  România are șanse reduse să primească aprobare de la instituțiile UE să perceapă TVA prin taxare inversă generalizată, mecanism recent adoptat de Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

 • Tehnologia, momeala și noi
  Tehnologia, momeala și noi
  15 oct 2018

  Fiecare cuvânt sau emoji pe care-l introduci la tastatura smartphone-ului tău contează. Prin fiecare fotografie făcută, fiecare share, fiecare checkin, email, întâlnire trecută în calendar, însemnare, căutare pe internet, prin fiecare mesaj scris ori comandă vocală contribui benevol și neajutorat la crearea și vânzarea unui produs. Pentru că ai mușcat momeala.

 • Vine referendumul împotriva marxismului cultural
  Vine referendumul împotriva marxismului cultural
  4 oct 2018

  O ideologie străină, fără nimic în comun cu realitatea românească, sau chiar mergând în răspăr cu prioritățile societății, dar care a fost promovată intens cu finanțări generoase este pe cale să fie respinsă de o majoritate tăcută, care a admis până acum o propagandă la care nu a rezonat nicicând.

 • ABN AMRO
  ABN AMRO
  20 sep 2018

  La un deceniu de la “decesul” Lehman Brothers lumea financiară s-a repezit să comemoreze fostul acționar al Fed fără să amintească nimic de exemplele de succes. De cei care au anticipat criza și au reușit să se ferească de ea. Asta pentru că înainte de falimentul Lehman - din septembrie 2008 - marea bancă olandeză ABN AMRO devenea subiectul celei mai mari achiziții din istorie.

 • Bonurile de valoare: Noua lege riscă să creeze confuzie
  Bonurile de valoare: Noua lege riscă să creeze confuzie
  14 sep 2018

  Toate tipurile de bonuri valorice acordate de angajatori salariaților - tichetele de masă, cadou, de creșă, culturale și voucherele de vacanță - au fost recent incluse într-o singură lege care conține inclusiv prevederi referitoare la tratamentul fiscal. Din păcate, actul normativ cuprinde două articole contradictorii referitoare la impozitarea bonurilor de valoare care riscă să genereze confuzie printre angajatori, așa cum voi explica în continuare.

 • Investigațiile Consiliului Concurenței sunt ca o expediție de rafting
  Investigațiile Consiliului Concurenței sunt ca o expediție de rafting
  10 sep 2018

  Cazurile investigate de Consiliul Concurenței sunt de obicei importante, cu valuri de documente solicitate și aspecte legale dificile, colțuroase. În plus, de cele mai multe ori, sunt necesare rapoarte și explicații economice pentru a construi o apărare solidă. În final, sancțiunile pot face parte și ele din acest tablou. Mărimea acestora depinde însă uneori de cât de pregătită este compania investigată pentru a face față „expediției‟, dar și de strategia adoptată din fazele incipiente ale investigațiilor.