Opinii

 • Stigma
  Stigma
  19 dec 2018

  Țara arde și baba se piaptănă semantic! Cam în situația asta mă aflu probabil dacă, din toată puzderia de taxe și măsuri noi împotriva mediului privat, anunțate ieri de ministrul Finanțelor, cel mai oribil lucru mi se pare că vine din zona limbajului.

 • E timpul ca și mașinile bucureștenilor să se mute de la sat la bloc
  E timpul ca și mașinile bucureștenilor să se mute de la sat la bloc
  11 dec 2018

  Cu bune, cu rele, Bucureștiul continuă să se dezvolte. Sau mai bine zis - ca să evităm lipsa de precizie în limbaj - să se mărescă. Se extinde și ca suprafață, crește și ca efectiv al populației, în măsura în care statisticile nu vor dovedi, cumva, că mortalitatea e mai mare decât imigrația. O arată disperarea cu care posesorii mașinilor cu numere de București își văd ocupate locurile de parcare de autoturismele înmatriculate în Dolj, Gorj, Vrancea, Buzău, Constanța, Argeș sau Prahova.

 • Aici sau la pachet?
  Aici sau la pachet?
  10 dec 2018

  Începând cu 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant și de catering, într-o încercare de reducere a evaziunii fiscale și de creștere a accesului consumatorilor la anumite bunuri. Teoretic, asta ar însemna că un prânz servit la restaurant (fără băuturi alcoolice) care costa anterior 54,5 lei ar trebui să coste acum cu 2 lei mai puțin.

 • Gulerele Albe ignoră Vestele Galbene, preferându-le pe cele verzi. Câștigătoare: Sumanele Negre și Brigăzile Roșii
  Gulerele Albe ignoră Vestele Galbene, preferându-le pe cele verzi. Câștigătoare: Sumanele Negre și Brigăzile Roșii
  3 dec 2018

  Mișcarea Vestelor Galbene a reușit în ultimele zile să-i înverzească și la față, nu doar la vorbe, pe politicienii francezi și nu numai. Și asta pentru că impozitarea bunurilor cu cerere inelastică este esențială pentru cuferele statelor moderne

 • Aragorn, nad no ennas! - soluția elfă la criza forței de muncă din Regatul de Mijloc
  29 nov 2018

  Maximum 5 luni (ca angajat în guvern și, în general, la stat) și la revedere, auta (te duci - în sindarin) în sectorul privat și îți cauți loc de muncă.

 • Răzbunarea samurailor de la Nissan
  Răzbunarea samurailor de la Nissan
  22 nov 2018

  La prima vedere, povestea arestării lui Carlos Ghosn nu este altceva decât o afacere murdară în care s-a băgat până la cot unul dintre cei mai influenți oameni din industria auto mondială și chiar din elita globală.

 • Lecția lui Mises: economia nu trebuie "umanizată", ci înțeleasă ca profund omenească
  Lecția lui Mises: economia nu trebuie "umanizată", ci înțeleasă ca profund omenească
  19 nov 2018

  Una peste alta, și fascismul, și comunismul vor să "elibereze" omul de "povara" economiei. Simplificând la maximum, ambele ideologii etatiste susțin că de acest fenomen "nenatural" și "inuman" trebuie să se ocupe doar statul și experții săi.

 • De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  19 nov 2018

  Luna trecută s-a dat startul primei proceduri organizate pentru atribuirea unui proiect strategic de infrastructură în baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP): construirea autostrăzii Ploiești-Brașov. Reușita acestui demers ar veni, pe de o parte, să valideze funcționalitatea noului cadru legislativ în domeniul PPP, iar, pe de altă parte, ar pune capăt seriei de încercări nereușite de a realiza această autostradă, care a făcut de-a lungul timpului obiectul mai multor proceduri de achiziție publică, atât în regim de concesiune, cât și în regim PPP.

 • Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  12 nov 2018

  Cum faci să-ți anunți disponibilitatea de a candida la președinția României după ce ai repetat aproape obsesiv că nu te interesează decât mandatul de primar al Capitalei, ba chiar continuând să susții asta? Păi arăți că n-ai încotro, devreme ce principalul dușman politic vrea să te lase fără obiectul muncii.