Opinii

 • Când vă opriți?
  Când vă opriți?
  23 nov 2016

  Mă uit câteodată uluit, câteodată amuzat și, de cele mai multe ori, trist, la modul în care se duce lupta politică în România. Parcă suntem permanent în campanie electorală, dar când se aproprie alegerile campania permanentă intră în vrie. Și atunci politicienii par să-și piardă rațiunea și echilibrul.

 • Pe viitor, prețul RCA nu va mai ține cont de șofer
  Pe viitor, prețul RCA nu va mai ține cont de șofer
  23 nov 2016

  În clipa de față, factorii primari folosiți în cotarea RCA sunt cei induși de șofer, de teritoriu (unde este folosit și unde este parcat ‘peste noapte’ autovehiculul) și scopul utilizării autovehiculului (personal, business) - de aceea există în mod normal diferențe foarte mari între tarifele segmentelor de asigurați. O parte dintre acești factori primari vor rămâne, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, fără obiect, odată cu introducerea autovehiculelor fără șofer.

 • Statul e tutorele copiilor noștri și ni-i mai lasă în weekend
  Statul e tutorele copiilor noștri și ni-i mai lasă în weekend
  21 nov 2016

  Un amic mi-a relatat că fiica sa de aproape 16 ani l-a rugat, în vară, să o lase să meargă într-o tabără școlară în afara țării. S-a consultat cu soția sa, au căzut de acord, dar după ce acceptat au observat că nu e chiar atât de simplu încât fata să-și ia, pur și simplu, cartea de identitate și rucsacul, și să plece în statul UE unde i-au dat voie. Legislația în vigoare l-a obligat pe tată să-și piardă timpul, care este bani, și să alerge cu actele în mâini pentru a obține dreptul de a-și exercita opțiunea liberă de părinte. De parcă urma să expedieze un export special de armament într-o regiune sensibilă a lumii.

 • Sinuciderea neasistată a României
  Sinuciderea neasistată a României
  21 nov 2016

  Publicarea acum opt luni, în calitate de economist-șef al BCR, a unui comentariu intitulat “Chef pe muzică de titanic?” l-a făcut pe unul dintre clienții băncii să sune și să protesteze împotriva “pesimismului excesiv” pe care domnia sa considera că îl manifestam. Privind acum în jur, chiar nu am remușcări.

 • Ce vestește „trompeta” Trump
  Ce vestește „trompeta” Trump
  8 nov 2016

  O trâmbiță sună peste Ocean pentru schimbări majore la nivelul primei puteri planetare. Campania pentru Casa Albă a candidatului republican Donald Trump a catalizat energii în societate și a trezit în establishment-ul american zone demult resemnate. Presiuni există pentru reîntoarcerea SUA către o politică mai aproape de cea tradițională, iar în plan extern aceasta înseamnă izolaționism.

 • România, stat național-unitar-pișcotar
  România, stat național-unitar-pișcotar
  1 nov 2016

  Bucureștiul e un oraș înghesuit. Nu-i niciun secret, se vede cu ochiul liber. Are o populație similară cu cea a Vienei, dar o densitate a locuitorilor dublă. Asta în condițiile în care infrastructura de transport de acolo e incomparabilă. Stațiile de metrou sunt puse ca acelea de tramvai de la noi, din 500 în 500 de metri, nu la mai mult de un kilometru.

 • Românii au stat cuminți față în față cu Obrăznicia Pământului
  Românii au stat cuminți față în față cu Obrăznicia Pământului
  28 oct 2016

  Și să mai spui că românii nu au educație financiară! Bunul-simț i-a împiedicat să pluseze la Nebunia Pământului. Când pretutindeni în lume se aruncă cu bani ieftini, noi am spus „pas” la o invitație de a fugări cu milioanele de euro o operă frumoasă, de patrimoniu, a unui artist de geniu, dar care nici pe departe nu poate fi corelată în România cu spirala aiuritoare a creditului din țările dezvoltate care a aruncat la cer cotațiile în piața artei.

 • Statul, agent de vânzări pentru taxe botezate asigurări
  Statul, agent de vânzări pentru taxe botezate asigurări
  27 oct 2016

  Arătam într-un articol precedent că RCA-ul e scump pentru că drumurile sunt "publice", iar șofatul – un "drept al omului". Astfel, nimănui nu i se poate interzice definitiv să circule pe drumurile publice și, de asemenea, nimănui nu i se poate refuza încheierea asigurării RCA, devreme ce aceasta este obligatorie prin lege. În consecință, șoferii prudenți îi subvenționează pe cei neatenți, incompetenți sau recalcitranți, care produc prejudicii multe și scumpe, chiar dacă plătesc prime mai mici decât aceștia din urmă.