Casa Eligibilă a României

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălan
scris 20 iun 2017

În momentul de față economia se dezvoltă rapid și atinge parametri record, în condițiile în care există o evidentă problemă de redistribuire a veniturilor la nivelul populației și se încearcă direcționarea lor în cantitate cât mai mare spre cheltuielile bugetare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Iar în circumstanțele în care conducătorii nu vor să audă de excedent bugetar și datoria publică se situează în jurul pragului de alertă de 40% din PIB, creșterea economică e dorită pentru a mări posibilitatea de a cheltui a guvernului și nu pentru a accentua convergența reală cu economiile UE în vederea adoptării fără riscuri a euro. Adică, nu apropierea nivelului de trai al românilor de cel european îi preocupă.

Și, din păcate, această gândire nu diferă fundamental de cea dinainte de 1990, fiindcă conservă bugetul statului în postura celui mai mare ordonator de plăți, nu capacitează piețele și păstrează persoane cu origine sănătoasă în funcțiile de decizie.

Da, dar dacă secvența actuală nu se deosebește semnificativ de cea din urmă cu trei decenii, ba chiar s-a consolidat în anumite domenii în care legislația permite reglementatorilor să aprobe managerii, iar aceștia sunt fix cei dinaintea crizei, și în contul lor pot fi bifate pagube mari pentru acționari, s-ar putea ca această chestiune să fie una mai problematică decât furtul.

Cu alte cuvinte, dacă managementul obedient, dar nepriceput, impus de reglementator a provocat pierderi semnificative acest fapt e mai grav decât deturnarea de fonduri și evaziunea dezvăluite, la ore de maximă audiență, pe micul ecran, prin interceptări telefonice, de cei ce combat corupția și criminalitatea organizată. Cu precizarea că lipsa de expertiză consimțită prin intermediul legii e rezultatul discreționarismul, de care s-a uzat în încercarea de a conduce societatea din punct de vedere economic și politic pentru a satisface interese personale și de grup.

Așadar, a arăta doar spre cineva care a delapidat 100 de unități și a închide ochii la unul care, din cauza lipsei de competență, a pierdut 2000, e o problemă care are rezolvare tot dacă sunt eliminați din poziția de sinecură sau de decizie cei din a doua categorie. Fiindcă hoții nu ar putea să existe fără aceia care nu înțeleg complexitatea fenomenelor și nu sunt în stare să ia decizii. Asta pentru că așa cum spunea o lege a lui Murphy, pe tonul cinic binecunoscut: Confuzia creează locuri de muncă!

Menținerea unui mod de abordare închistat, pe considerente de castă, nu va putea oferi soluții, întrucât adevăratele caste se bazează pe alte principii decât cele care se văd acum la noi. Nu poți avea pretenția să te numești castă dacă funcționezi pe fundamente greșite.  

viewscnt
Afla mai multe despre
venituri
management
buget