În timpul unei călătorii recente la Budapesta, am avut ocazia să discut cu un șofer de taxi despre realitățile politice din Ungaria. După ce i-am spus, la cerere, că sunt jurnalist din România, mi-a împărtășit frustrarea și îngrijorarea sa legate de situația din țara lui și mi-a cerut să le spun românilor ce se petrece în Ungaria.
Șoferul mi-a spus că, indiferent de opțiunile de vot ale cetățenilor, rezultatul rămâne mereu același: Viktor Orbán rămâne la putere. El a descris o situație în care, practic, „Orbán numără voturile”, consolidându-și controlul asupra țării și transformând alegerile într-o formalitate.
Cea mai mare îngrijorare a lui și a unei părți însemnate dintre cetățeni, fără a avea pretenția că ar forma o majoritate, este o nouă lege aflată în Parlament, care permite statului să închidă orice entitate media sau ONG ce primește finanțare externă. Practic, orice sprijin financiar din afara țării poate fi folosit ca pretext pentru a reduce la tăcere ultimele voci independente.
Șoferul a explicat că această lege este extrem de periculoasă, deoarece simplul act al unei donații de 5 euro din partea unui maghiar din România, simpatizant al regimului de la Budapesta, către un ziar sau un ONG din Ungaria ar putea justifica închiderea acelei entități de către stat. Astfel, ultimele bastioane ale presei libere și ale societății civile independente sunt în pericol iminent de a fi reduse la tăcere complet.
Șoferul mi-a cerut ajutorul pentru a aduce aceste informații în atenția publicului din România, sperând că solidaritatea noastră ar putea să inspire și să susțină lupta pentru democrație din Ungaria. Impresionat de cum românii au reușit să voteze dumincă, el speră că și maghiarii vor putea face același lucru în viitorul apropiat, inclusiv cu ajutorul populației maghiare din România.
Guvernul maghiar a propus o lege care ar permite statului să monitorizeze și să închidă organizațiile media sau ONG-urile care primesc finanțare externă, dacă acestea sunt considerate o amenințare la adresa suveranității naționale. Această inițiativă a declanșat proteste masive în Budapesta, unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere protejarea libertății presei și a societății civile.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Criticii compară această lege cu legislația rusă privind „agenții străini”, considerând-o o încercare de a reduce la tăcere opoziția și mass-media independentă, mai ales în contextul alegerilor programate pentru 2026. Legea este în fază de dezbatere parlamentară, dar sprijinul majorității parlamentare controlate de partidul lui Viktor Orbán sugerează că adoptarea sa este foarte probabilă.
Chiar dacă, oficial, nu avem de unde ști dacă interlocutorul face parte dintr-o majoritate democratică, protestele sunt reale, iar propunerea de lege e reală. Senzația, după discuțiile cu mai mulți maghiari, simpli sau mai puțin simpli, este că cel puțin o parte a societății a ajuns la stadiul la care se simte prizonieră în propria țară. Efectele acestei stări de fapt se văd în statisticile oficiale.
Cifrele oficiale confirmă factorii ce determină starea de spirit din societatea maghiară, descrisă de un simplu șofer de taxi din Budapesta.
Limitat la capitale, București-Ilfov a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului per capita în PPS, ajungând la 190% din media UE în 2024, față de 139% în 2023.
Budapesta a menținut un nivel ridicat al PIB-ului per capita în PPS, situându-se la 168% din media UE în 2024.

Pe țară, în 2023 Ungaria era la 77%, iar în 2024 a scăzut la 70% din media UE.
Scăderea este considerabilă și confirmată de cifrele Eurostat.