Administratorul firmei care a vândut 1,2 milioane de măști neconforme către Unifarm, urmărit penal

Perspective   
Administratorul firmei care a vândut 1,2 milioane de măști neconforme către Unifarm, urmărit penal

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 11 octombrie 2023: Fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru instigare la fals intelectual. Magistrații l-au achitat de celelalte acuzații aduse de DNA, pentru care fusese condamnat, în primă instanță, la șase ani și opt luni de închisoare. 

Administratorul unei firme, dar și societatea comercială condusă de acesta sunt urmăriți penal pentru înșelăciune, fiind acuzați că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măști medicale către Unifarm, însă au livrat măști de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată. Măștile, pentru care a fost emisă și o alertă la nivel european, au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest caz, faptele s-au produs la scurt timp după ce s-a constatat apariția virusului SARS-CoV-2 în România, scrie News.ro.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Vlad Voiculescu: Aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele. În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă CITEȘTE ȘI Vlad Voiculescu: Aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele. În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă

"În perioada 24.03.2020 - 10.04.2020 o persoană fizică, în calitate de administrator al societății comerciale, a indus în eroare persoana vătămată CN UNIFARM SA cu ocazia prezentării ofertei, încheierii și executării unui contract prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măști medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficiență ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziția persoanei vătămate cu toate că în realitate suspecții nu aveau disponibile măști medicale, iar 1.200.000 de măști livrate la data de 10.0.2020 erau măști de protecție marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scăzută, cu privire la care a fost introdusă ulterior o alertă la nivel european - folosirea acestora prezint risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție”, au constatat procurorii.

Anchetatorii au reținut totodată că prin aceste fapte a fost cauzat "un prejudiciu material ridicat” și a fost pusă în pericol sănătatea cadrelor medicale, întrucât măștile de proastă calitate au fost trimise de Unifarm în spitalele de urgență care îngrijeau pacienți infectați cu noul coronavirus.

Cinci percheziții domiciliare s-au desfășurat, miercuri dimineață, în București și în Ilfov în legătură cu achiziția de măști medicale în perioada stării de urgență, anunță IGPR. Dosarul în care s-au desfășurat percheziții se referă la achiziții făcute de compania Unifarm, al cărei fost director Adrian Ionel a fost acuzat de DNA la sfârșitul anului trecut că a încheiat un contract pentru 1,5 milioane de măști cu o firmă neautorizată și a plătit un avans de 3,5 milioane de lei.
Fostul director Unifarm Adrian Ionel și Amalia Cristea, reprezentantul firmei care a furnizat măștile, sunt audiați.

Amalia Cristea este administratorul Ducos Trading SRL, firmă despre care Libertatea.ro relata anul trecut că a importat 1,2 milioane de măști periculoase din China și le-a vândut, fără licitație, către Unifarm, compania Ministerului Sănătății. Unifarm le-a distribuit către 113 spitale din țară, însă ulterior le-a retras.

viewscnt
Afla mai multe despre
unifarm
masti