Anchetatorii federali, interesați de activitatea de consultanță derulată de Rudy Giuliani în România

Anchetatorii federali, interesați de activitatea de consultanță derulată de Rudy Giuliani în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2021

Anchetatorii federali au pus întrebări despre activitatea de consultanță derulată în România de Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului și avocat personal al lui Donald Trump, potrivit unor surse citate de Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Luna trecută, agenții FBI au efectuat percheziții în biroul și apartamentul din New York ale lui Giuliani și au confiscat telefoane și computere, ca parte a anchetei cu privire la eventuala încălcare a legii prin munca lui pentru entități străine, inclusiv încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA), scrie News.ro.

Giuliani a spus că niciodată nu a reprezentat un cetățean străin și că stipulează în mod special în contracte că nu va face lobby pentru entități străine sau că le va reprezenta.

Toate instituțiile de stat ar urma să implementeze plata online a taxelor, impozitelor și a altor obligații. Măsura - obligatorie și pentru serviciile de utilitate publică CITEȘTE ȘI Toate instituțiile de stat ar urma să implementeze plata online a taxelor, impozitelor și a altor obligații. Măsura - obligatorie și pentru serviciile de utilitate publică

În 2018, Rudy Giuliani i-a scris o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care deplângea „excesele” făcute de Direcția Națională Anticorupție și a cerut amnistie pentru cei care au fost condamnați pentru infracțiuni de către acest organism în ultimii ani.

Ce nu a menționat Giuliani în scrisoare a fost că a trimis-o în numele Freeh Group, firmă de consultanță înființată de Louis Freeh, fost director FBI, care i-a plătit fostului primar un onorariu pentru a lucra la proiectul România. În 2018, Giuliani a refuzat să dezvăluie suma și scrisoarea lui este singurul document al lui legat de România care este cunoscut.

Gabriel “Puiu” Popoviciu, mogul român condamnat la șapte ani de închisoare într-un caz de fraudă imobiliară, l-a angajat pe Freeh în 2016 pentru a analiza dovezile împotriva lui. Freeh Group a găsit „numeroase deficiențe de fapt și de drept” în cazul care a dus la condamnarea lui. Un purtător de cuvânt al președintelui României a declarat, pentru Politico, că Iohannis nu a răspuns vreodată acelei scrisori.

În 2015, Popoviciu l-a angajat și pe Hunter Biden, fiul vicepreședintelui de atunci Joe Biden, pentru a ajuta la oprirea investigației privind frauda. Hunter Biden ar fi încetat să lucreze pentru Popoviciu până la momentul în care Giuliani a fost implicat, în 2018. Acesta din urmă l-a criticat aspru pe Hunter Biden pentru legăturile sale cu entități străine, inclusiv din Ucraina și China.

ANALIZĂ Economia României a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Analiștii văd un avans și de aproape 7% în acest an CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Economia României a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Analiștii văd un avans și de aproape 7% în acest an

Popoviciu și partenerii săi de afaceri dețineau francizele Pizza Hut și KFC și filiale ale unor hoteluri străine în România. Controversa are în centru un teren din nordul Bucureștiului care a fost cumpărat foarte ieftin și pe care au fost construite clădiri de birouri, un mall, showroom-uri de automobile și chiar noua ambasadă a SUA în România. Popoviciu, care a locuit la un moment dat în New Jersey, se afla la Londra când a fost emis mandatul de arestare pe numele său, în 2017. Curând s-a predat și a făcut eforturi pentru a nu fi extrădat în România.

Politico l-a contactat legat de serviciile lui Giuliani. Marți dimineață, el a răspuns: „Nu știu nimic despre interesele lui în România. L-am cunoscut acolo, când era invitat de un grup privat să țină un discurs, dar nu am menținut un contact direct”.

Giuliani nu a spus prea multe despre munca lui în România, cu excepția unor remarci livrate The Guardian când a fost întrebat dacă scrisoarea era legată de cazul Popoviciu: „De situația de ansamblu, nu de un caz. Scrisoarea vorbește de la sine. Restul trebuie să aflați de la clientul meu”. Tot în 2018, el a declarat pentru Politico că scrisoarea „era bazată pe un raport pe care l-am analizat” și că Freeh Group îi plătește onorariul.

Activitatea lui Giuliani legat de România a atras atenția agenților federali care anchetează munca lui în afara SUA. Dacă munca lui în România avea ca scop unic influențarea oficialilor guvernamentali din țară și nu a vizat americanii, atunci nu i-ar fi fost cerut să o dezvăluie Departamentului de Justiție sub FARA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a refuzat să comenteze, la fel și Giuliani și Freeh. Un avocat al lui Giuliani a spus într-un mesaj: „Nu știu nimic despre asta. Nu avem astfel de informații”.

INFOGRAFICE După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație

În aceeași anchetă, este vizată și relația lui Giuliani cu miliardarul ucrainean Dmitri Firtash, pe care guvernul american l-a acuzat că a încălcat legile anti-corupție.

Ucraina și România nu sunt singurele țări în afara SUA unde Giuliani a făcut afaceri. El era partener la o firmă de avocatură, Bracewell & Giuliani, care avea birouri în Kazakhstan. Firma sa de consultanță a lucrat și cu o companie energetică finanțată de stat din Qatar, potrivit The Wall Street Journal, și a semnat un contrac pentru a antrena forțe de ordine pentru Ministerul de Interne din Bahrain în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
rudy giuliani
donald trump
consultanta