Cetățenii din Kosovo vor fi scutiți de viză pentru perioade scurte de ședere în UE

Cetățenii din Kosovo vor fi scutiți de viză pentru perioade scurte de ședere în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2023

Parlamentul European a aprobat scutirea de viză pentru cetățenii kosovari care doresc să călătorească în Uniunea Europeană pentru scurte perioade de ședere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cetățenii din Kosovo vor putea să călătorească în UE - iar cetățenii UE să călătorească în Kosovo - fără viză pentru sejururi de maxim 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile, scrie Agerpres.

Un lobbist a formulat plângere penală împotriva președintei CE în afacerea achiziției vaccinurilor anti-COVID CITEȘTE ȘI Un lobbist a formulat plângere penală împotriva președintei CE în afacerea achiziției vaccinurilor anti-COVID

Kosovo este singura dintre cele șase țări din Balcanii de Vest care nu beneficiază încă de scutire de viză în spațiul Schengen.

Această scutire de viză, susținută de Parlamentul European din 2016, va intra în vigoare odată cu implementarea Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) și cel târziu până în 2024.

„Acest lucru le va permite în cele din urmă cetățenilor din Kosovo să se deplaseze cu ușurință, să-și viziteze rudele și să desfășoare activități economice în UE. Dar asta nu este tot: acest pas esențial constituie și o bază solidă pentru viitor și pentru o cooperare din ce în ce mai strânsă între UE și Kosovo”, a declarat europarlamentarul olandez Thijs Reuten în Parlamentul European.

În decembrie 2022, autoritățile kosovare au semnat o cerere oficială pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Procesul se anunță însă compromis de crizele recurente dintre Belgrad și fosta provincie sârbă care și-a proclamat independența în 2008, independență care nu este recunoscută însă nici de Serbia, nici alte cinci țări membre UE (Spania, Cipru, Grecia, Slovacia și România).

viewscnt
Afla mai multe despre
kosovo
vize