Coronavirusul poate supraviețui 28 de zile pe suprafețe

Perspective   
Coronavirusul poate supraviețui 28 de zile pe suprafețe

Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supraviețui, într-un mediu răcoros și întunecat, până la 28 de zile pe suprafețe precum telefoane mobile și bancnote, potrivit unui studiu realizat de Agenția științifică națională australiană (CSIRO), relatează AFP și dpa.

Cercetătorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate trăi pe anumite suprafețe mult mai mult timp decât se credea anterior, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou jucător - brandul Lăptăria cu Caimac a declanșat operațiunea de listare la bursă cu euroobligațiuni. \ CITEȘTE ȘI Un nou jucător - brandul Lăptăria cu Caimac a declanșat operațiunea de listare la bursă cu euroobligațiuni. "Sticlă în România - misiune imposibilă!"
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

"La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede precum ecranele telefoanelor mobile și bancnote", a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO.

"În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supraviețuit pe suprafețe timp de 17 zile, ceea ce evidențiază cât de rezistent este SARS-CoV-2", a mai spus ea.

La 30 de grade, durata de supraviețuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.

Pe suprafețele poroase precum bumbacul, virusul a supraviețuit mai puțin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură și mai puțin de 16 ore la cea mai ridicată.

Comparativ cu studiile anterioare, care au arătat că noul coronavirus poate supraviețui până la patru zile pe suprafețe neporoase, de data aceasta timpul este "semnificativ mai lung", potrivit studiului publicat în Journal of Medical Virology.

Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat - cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul.

Oamenii de știință au afirmat că "rezistența (virusului) pe sticlă" reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri și chioșcurile de self-checkin din aeroport sunt suprafețe extrem de atinse care nu pot fi curățate cu regularitate.

Cercetătorii au adăugat că rezultatele demonstrează încă o dată importanța bunelor practici precum spălarea regulată a mâinilor și curățarea suprafețelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid-19
bancnote