Danemarca închiriază 300 de celule de închisoare în Kosovo

Danemarca închiriază 300 de celule de închisoare în Kosovo
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Parlamentul din Kosovo a aprobat un acord de închiriere a 300 de locuri într-una dintre închisorile sale către Danemarca, pentru o perioadă de 10 ani și contra unei sume de 200 de milioane de euro, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Din 120 de deputați, 86 au votat pentru, șapte împotrivă, niciunul nu s-a abținut, iar un deputat nu a participat la vot, a declarat președintele Parlamentului, Glauk Konjufca, scrie News.ro

BNR se așteaptă la o accelerare a creșterii economice, bazată pe consum. Îngrijorări cu privire la deficitele mari și creșterea salariilor, mai ales la stat CITEȘTE ȘI BNR se așteaptă la o accelerare a creșterii economice, bazată pe consum. Îngrijorări cu privire la deficitele mari și creșterea salariilor, mai ales la stat

Potrivit proiectului de lege prezentat de guvern, în baza unui acord negociat în urmă cu doi ani între Danemarca și Kosovo, Pristina va închiria 300 de celule de la închisoarea din Gjilan, localitate situată în partea de centru-est a Kosovo.

Celulele, care vor fi amplasate într-o închisoare reconstruită, sunt destinate să rețină infractorii condamnați din țări din afara Uniunii Europene care urmau să fie expulzați din Danemarca după executarea pedepselor.

"Este o veste foarte bună", a declarat ministrul danez al justiției, Peter Hummelgaard, la scurt timp după vot. "Reconstrucția închisorii din Kosovo poate începe acum, pentru ca aceasta să fie pregătită să primească infractori condamnați la expulzare din Danemarca", a adăugat el într-un comunicat de presă. "Acest lucru trimite un semnal clar infractorilor străini: viitorul lor nu este în Danemarca și nu ar trebui să își ispășească pedepsele aici", a subliniat ministrul danez.

Ministrul kosovar al justiției, Albulena Haxhiu, a declarat, după vot, că "acest acord este o dovadă de încredere și respect reciproc între cele două țări".

Cele 200 de milioane de euro plătite de Danemarca vor fi alocate pentru îmbunătățirea instituțiilor penale ale țării și pentru proiecte de energie regenerabilă, potrivit textului de lege.

Danemarca nu va putea trimite în Kosovo persoane condamnate pentru terorism sau crime de război și nici deținuți care suferă de boli mintale, iar un gardian danez va veni să lucreze alături de gardienii locali.

Guvernul majorează și salariile angajaților Autorității Vamale Române și Oficiului pentru Jocuri de Noroc CITEȘTE ȘI Guvernul majorează și salariile angajaților Autorității Vamale Române și Oficiului pentru Jocuri de Noroc

Țara scandinavă a recurs la această soluție ca să facă față supraaglomerării din închisori.

Atunci când acordul a fost anunțat pentru prima dată în 2021, a stârnit îngrijorări cu privire la tratamentul deținuților în Kosovo. Danemarca a declarat că aceștia vor fi tratați la fel și că se vor aplica aceleași reguli ca în închisorile de acasă.

Închisorile și centrele de detenție din Kosovo sunt deseori afectate de violență între deținuți, corupție, expunerea la opinii religioase sau politice radicale, lipsa asistenței medicale și violență din partea personalului, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

Guvernele celor două țări au ajuns la acest acord în 2021, dar parlamentul nu a reușit să adopte legea până acum din cauza partidelor din opoziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
danemarca
kosovo
închisoare