Exporturile chinezești scad peste așteptări

Exporturile chinezești scad peste așteptări
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

Exporturile chinezești au scăzut peste așteptări în luna martie, potrivit cifrelor oficiale, un nou semnal al redresării dificile a celei de-a doua economii mondiale, transmite agenția AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În martie, vânzările chinezești de bunuri și servicii destinate exportului au scăzut cu 7,5% față de anul precedent, potrivit cifrelor în dolari publicate de vămile chineze, scrie G4Media.ro.

Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană CITEȘTE ȘI Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană

Importurile au fost, de asemenea, pe roșu, în scădere cu 1,9% de la an la an.

Aceste cifre sunt mai proaste decât cele prognozate de analiștii intervievați de Bloomberg, care se așteptau la o scădere a exporturilor cu 1,9% și la o creștere a importurilor cu 1%.

Scăderea exporturilor se datorează „în mare parte faptului că în luna martie a acestui an au fost cu două zile lucrătoare mai puțin, comparativ cu luna martie a anului trecut”, a comentat economistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

Însă, pe ansamblul trimestrului, comparația este mai pozitivă, subliniază el, primul trimestru înregistrând o creștere de 1,5% în ritm anual, față de o rată de -1,2% în ultimul trimestru din 2023.

Amenințarea recesiunii în Europa, combinată cu inflația ridicată, a contribuit la slăbirea cererii internaționale pentru produsele chinezești.

Tensiunile geopolitice cu Statele Unite și dorința unor țări occidentale de a-și reduce dependența față de China sau de a-și diversifica lanțurile de aprovizionare explică, de asemenea, aceste dificultăți.

Contract semnat: Un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI Contract semnat: Un nou drum expres în România

Revenirea economică mult așteptată după pandemia Covid la sfârșitul anului 2022 a fost de scurtă durată și mai puțin robustă decât se aștepta. Ea este acum îngreunată de un climat economic incert care deprimă cheltuielile gospodăriilor, în timp ce o criză imobiliară și un șomaj ridicat în rândul tinerilor apasă asupra puterii de cumpărare.

China a stabilit un obiectiv de creștere economică de „aproximativ 5%” în acest an, una dintre cele mai scăzute rate ale țării din ultimele decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
exporturi