Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a aprobat o lege privind reducerea impozitelor pe veniturile personale și pe profit și, în același timp, au fost diminuate sancțiunile pentru evazioniștii care acceptă să plătească sumele restante, transmite Reuters.
Schema "este menită să simplifice și să reducă povara fiscală, încurajând investițiile și angajările", se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Conform proiectului de lege consultat de Reuters, Executivul intenționează să elimine riscul condamnării penale pentru cei care ajung la un acord cu autoritățile și sunt recuperate plățile neefectuate, scrie Agerpres.
Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, costând bugetul de stat aproximativ 90 miliarde de euro în fiecare an, conform celor mai recente date ale Trezoreriei.
În planul de redresare post-pandemie, Italia a promis Comisiei Europene să reducă așa numitul "decalaj fiscal" - diferența dintre valoarea taxei pe care, teoretic, ar trebui să o colecteze Fiscul și suma care a fost colectată de fapt - și să recupereze aproximativ 7-8 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 2019.
În încercarea de a revizui sistemul fiscal, legea este menită să reducă actualele tranșe de impozitare a veniturilor de la patru la trei în următorii doi ani, obiectivul final fiind realizarea unei cote unice de impozitare, a informat Trezoreria.
Actualul sistem de impozitare, numit IRPEF, prevede un impozit de minimum 23% la un venit anual de până la 15.000 euro, până la un impozit de 43% la un venit anual de peste 50.000 euro.
Pentru evitarea problemelor legate de colectarea taxelor la buget, Trezoreria intenționează să finanțeze parțial legea reducând și simplificând actualele 600 de metode prin care persoanele fizice și juridice pot deduce diverse tipuri de cheltuieli din impozitele lor.
Așa numitele "cheltuieli fiscale" privează statul de venituri de 165 miliarde de euro în fiecare an, se arată într-un document separat al Trezoreriei.
În plus, Guvernul vrea să împartă în două actuala rată de 24% a impozitului pe profit, introducând un nivel de impozitare de 15% pentru a-i recompensa pe antreprenorii care creează locuri de muncă și investesc în inovație, pentru sporirea productivității.