Meta și Activison - date în judecată de victimele unui atac armat

Meta și Activison - date în judecată de victimele unui atac armat
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2024

Familiile victimelor din atacul de la Uvalde (Texas) și supraviețuitorii au dat în judecată Meta, editorul de jocuri video Activision și producătorul armei crimei, acuzați că au contribuit la actul criminal, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

La 24 mai 2022, un fost elev al școlii primare Robb, Salvador Ramos (în vârstă de 18 ani la momentul respectiv), a intrat în școală înarmat cu o pușcă de asalt AR-15, a ucis 19 copii și doi profesori și a rănit alți 17, înainte de a fi împușcat mortal, scrie News.ro.

Opt state membre UE cer măsuri împotriva unor multinaționale CITEȘTE ȘI Opt state membre UE cer măsuri împotriva unor multinaționale

"Există o legătură directă între comportamentul acestor companii și împușcăturile de la Uvalde", a declarat într-un comunicat avocatul Josh Koskoff, care îi reprezintă pe rudele și supraviețuitorii care au decis să acționeze în instanță.

În opinia sa, Meta, Activision și Daniel Defense, producătorul armei, formează "un monstru cu trei capete", care "l-au expus cu bună știință" pe Salvador Ramos "la armă, l-au determinat să o vadă ca pe un mijloc de a-și rezolva problemele și l-au antrenat să o folosească". El a acuzat Instagram, o filială a Meta, care, în opinia sa, "permite" industriei de armament "să intre în contact cu consumatorii", inclusiv cu tinerii.

În ceea ce privește Activision, editorul "ar trebui să înceteze să mai antreneze copiii să ucidă", a insistat avocatul. Activision Blizzard a fost achiziționat de Microsoft în toamna anului 2023. Acesta este în special editorul jocului de tip first-person shooter "Call of Duty", care prezintă un personaj obligat să își ucidă adversarii cu arme de foc sau cuțite pentru a-și îndeplini misiunea sau pentru a se apăra. Procesul împotriva Meta și Activision a fost intentat la un tribunal din Los Angeles, iar procesul împotriva Daniel Defense a fost intentat la Uvalde.

"Atacul din Uvalde a fost îngrozitor și tragic și ne exprimăm sprijinul pentru familiile și persoanele care rămân afectate de acest act de violență fără sens", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Activision. Ea a adăugat că "milioane de oameni joacă jocuri video în întreaga lume fără ca ulterior să comită acte oribile".

Contactate de AFP, Meta și Daniel Defense nu au răspuns.

Ministerul Afacerilor Externe: Diplomat rus, declarat persona non grata CITEȘTE ȘI Ministerul Afacerilor Externe: Diplomat rus, declarat persona non grata

Aceleași familii și supraviețuitori au trimis citații la aproape 100 de ofițeri ai poliției statului Texas, acuzându-i că au făcut greșeli în timpul intervenției. Un raport al Departamentului de Justiție publicat în ianuarie a indicat o "serie de eșecuri" în răspunsul poliției.

Rudele victimelor au anunțat, de asemenea, miercuri că au ajuns la o înțelegere extrajudiciară cu primăria din Uvalde, care prevede plata unor despăgubiri de două milioane de dolari.

Josh Koskoff s-a făcut remarcat în 2022 obținând plata a 73 de milioane de dolari în despăgubiri de la producătorul american de arme Remington către familiile celor nouă victime ale masacrului de la școala Sandy Hook (2012).

viewscnt
Afla mai multe despre
uvalde
meta
activison