Polonia și Grecia cer un ”scut” antiaerian în Uniunea Europeană

Polonia și Grecia cer un ”scut” antiaerian în Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Polonia și Grecia au cerut Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un ”scut” anti-aerian, pentru a se apăra mai bine, în plin război între Rusia și Ucraina, anunță cele două într-un comunicat comun, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

”Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra capului va fi sigur”, îi scriu premierul polonez Donald Tusk și omologul său grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Volkswagen amână lansarea lui ID.7 CITEȘTE ȘI Volkswagen amână lansarea lui ID.7

Această poziție intervine în timp ce Cei 27 întâmpină deja dificultăți în a găsi finanțări necesare dezvoltării industriilor lor ale apărării, decisă în urma unei invazii a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, scrie News.ro.

Ursula von der Leyen s-a referit la această scrisoare a Atenei și Varșoviei la o dezbatere la Bruxelles, între principalii candidați la succesiunea sa, între care se află și ea însăși.

Ea a cerut ca viitoarea Comisie, care urmează să intre în funcție în urma alegerilor europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, sub forma, ”de exemplu, a unui scut antiaerian pentru toți”.

Spațiul aerian al Poloniei și României - vecine cu Ucraina - a fost traversat deja, în mai multe rânduri, de rachete sau drone, consecințe ale conflictului care se află în desfășurare la frontierele lor.

”Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilități majore a securității noastre”, subliniază cei doi șefi de guverne europene în această scrisoare.

Slăbiciunea apărării antiaeriene a Uniunii Europene (UE) a fost evidențiată recent de eșecul majorității statelor membre UE de a răspunde unei cereri tot mai mari a Kievului de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în contextul în care infrastructuri și populația ucrainene sunt bombardate intensiv de către forțele ruse.

Tusk și Mitsotakis vor să-și prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27, prevăzut în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
grecia
uniunea europeană