Rata de natalitate s-a prăbușit în China în 2020, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 40 de ani, în pofida eforturilor regimului comunist de a convinge familiile să facă mai mulți copii, informează AFP.
Chiar dacă i-a autorizat în 2016 pe chinezi să aibă doi copii, apoi trei începând de anul acesta, Beijingul se confruntă cu riscul îmbătrânirii populației țării și cu o scădere a numărului de persoane active, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În pofida epidemiei de COVID-19, care a ținut închise cuplurile în locuințe la începutul lui 2020, rata de natalitate a scăzut puternic anul trecut, ajungând la 8,52 de nașteri la 1000 de locuitori, potrivit Anuarului statistic din 2021.
Aceasta este cea mai mică cifră de la începutul publicării acestui anuar, în 1978.
În 2019, rata de natalitate era încă de 10,41 de nașteri la 1000 de locuitori. Cifra de anul trecut ar fi chiar cea mai mică de la fondarea regimului comunist în 1949, potrivit Biroului național de statistică.
Stimulentele oferite de puterea de la Beijing par să fi avut puțin efect asupra gospodăriilor, confruntate cu o creștere a costului vieții, în special al educației și chiriei.
De asemenea, numărul de căsătorii s-a prăbușit anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani, cu numai 8,14 milioane de cupluri care au spus "da".
Numărul de divorțuri a scăzut și el, pentru prima dată în ultimii peste 30 de ani, după impunerea, la începutul lui 2020, a unui termen de reflecție de cel puțin o lună pentru cuplurile care doreau să se separe. Cu toate acestea, nu mai puțin de 4,34 de milioane de cupluri au divorțat anul trecut, mai mult de jumătate din numărul de căsătorii.
Statisticile Chinei sunt puse uneori la îndoială. Agenția Bloomberg a calculat că numărul de nașteri a fost diminuat cu 11,6 milioane în perioada 2000-2010, date fiind diferențele între cifrele anuale ale Biroului național de statistică și rezultatele recensămintelor din 10 în 10 ani.