Furnizorii de energie electrică au obligația de a-și informa clienții, până cel târziu pe 10 iunie 2025, că, de la 1 iulie 2025, ia sfârșit actuala schemă de plafonare a prețurilor finale, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Modificări la legislația privind concentrările economice și pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pe care Consiliul Concurenței le va prelua, conform șefului instituției.
Angajatorul va avea obligația de a plăti lucrătorului sezonier dintr-un stat din afara Uniunii Europene, în anumite situații, compensații care ajung la 2 salarii minime brute, precum și obligațiile restante conform vizei de muncă, potrivit unui proiect de lege promulgat acum. În schimb, lucrătorii sezonieri vor beneficia de anumite facilități în ce privește obținerea sau păstrarea dreptului de muncă, în special dacă angajatorii nu își respectă contractele.
Termenul maxim legal de avizare a unei construcții, în cazul PUG-urilor, va fi redus la 6 luni și jumătate, față de 18 luni în cazul unei comune mici sau de 3-5 ani pentru localitățile mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal va fi de 5 - 7 luni și jumătate față de 18-24 luni, cum este în acest moment, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor, anunțată anterior de Profit.ro.
Primăriile de pe litoral nu vor mai încheia contracte cu de utilizare în scop turistic a plajelor cu titularul dreptului de administrare a plajelor (Administrația Națională Apele Române), dar vor putea solicita atribuirea în folosință gratuită a unei cote de până la 20% din suprafața acestor plaje situate pe raza lor administrativ-teritorială, iar acestea vor avea destinația de ”plajă publică”, gratuită pentru populație.
Acordurile de preț în avans ar putea fi aplicate și pentru perioade anterioare emiterii acestora, pentru cel mult trei ani anteriori depunerii cererii, prevede un proiect de ordonanță de urgență analizat de Profit.ro. De asemenea, proiectul aduce modificări în ce privește procedurile amiabile, ca parte a convențiilor internaționale pentru evitarea dublei impuneri. Modificările sunt parte a demersului României de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Termenul maxim legal de avizare a unei construcții, în cazul PUG-urilor, va fi redus la 6 luni și jumătate față de 18 luni la o comună mică sau de 3-5 ani la localități mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal va fi de 5 - 7 luni și jumătate față de 18-24 luni, cum este în acest moment, prevede un proiect de act normativ cu o serie de măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor, analizat de Profit.ro.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care suspendă din nou o serie de sancțiuni aplicate pentru abateri la utilizarea sistemului e-Transport. Decizia a fost luată pentru a răspunde semnalelor primite din partea mediului de afaceri și cerințelor de a oferi timpul necesar pentru implementarea și testarea sistemelor interne specifice e-Transport.
Guvernul aprobă Programul Național pentru Achiziții Ecologice și va uniformiza astfel, în mod practic, aplicarea în licitațiile publice a criteriului verde, a anunțat premierul Ciolacu.
Bunurile aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale vor putea fi valorificate și prin constituirea unui drept de superficie, respectiv statul va rămâne proprietar pe teren, în timp ce un terț va putea deține, pe o anumită perioadă, construcții.