Evenimentele non-sportive ar urma să se situeze pe ultima poziție în lista de priorități privind organizarea de competiții sau alt fel de activități pe stadioanele finanțate în proporție de peste 75% din fonduri publice și aflate în administrarea unor autorități de stat, conform unei propuneri ințiate George Becali, în calitate de deputat, proaspăt reintrat în Parlament.
Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 decembrie 2025, după ce reprezentanții mediului de afaceri au solicitat mai mult timp pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele e-Transport, precum și pentru a adapta sistemele informatice și metodologiile de lucru la cerințele care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport.
Cazierul fiscal va fi modificat pentru a elimina mai rapid referiri la anumite situații care au dus la inactivarea fiscală a contribuabilului, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro. Astfel, dacă în prezent se elimină la reactivare din cazier doar nerespectarea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru (abatere care a dus la inactivare), în timp ce alte abateri sunt păstrate în cazier timp de trei luni, proiectul prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru alte trei situații care sunt considerate de o gravitate redusă.
Primăriile, consiliile locale, inclusiv cele ale sectoarelor Capitalei, care nu au în administrate spitale publice vor putea contribui din bugetele locale la finanțare altor spitale publice, indiferent cui sunt subordonate cele din urmă.
Proiectul PSD privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar a fost adoptat, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată. Acum, senatorii au amendat proiectul stabilind o limită de 5% din preț la convențiile privind rezervarea cumpărării și de 15% la încheierea promisiunii de vânzare. Dezvoltatorii vor putea solicita ca avans cel mult 25% dacă este finalizată structura de rezistență, respectiv sunt finalizate lucrările de instalații. Dezvoltatorii care folosesc avansul în alte scopuri decât pentru construcție vor fi sancționați cu o amendă de 1% din cifra de afaceri. Onorariul notarial se reduce cu 25% dacă un cumpărător este asistat de avocat, iar autorizația de construire va trebui notată în cartea funciară.
Firmele care activează în domenii industriale vor putea avea, în curând, o singură licență pentru activitate.
Ministerul Energiei pregătește implementarea unei scheme de ajutor de stat finanțată din Fondul de Modernizare al UE și destinată modernizării la nivel BAT (Best Available Technology) a activelor industriale ale companiilor din România cu emisii mari de gaze cu efect de seră, obligate să cumpere certificate CO2, în vederea eficientizării energetice a acestora.
Proiectul de lege care obligă agenții imobiliară să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de minim 180 de ore și să plătească anual o asigurare de răspundere profesională pentru a-și putea exercita meseria a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional, după ce a trecut tacit de Senat. Guvernul consideră legea nejustificată, iar Consiliul Concurenței atrage atenția asupra unei posibile creșteri a tarifelor de intermediere imobiliară, conform documentelor analizate de Profit.ro.
Pentru a mări încrederea consumatorilor în vânzarea la distanță, autoritățile vor introduce noi reguli privind protecția consumatorilor în ceea ce privește contractele de servicii financiare încheiate la distanță. Totodată, vor fi introduse noi norme pentru a combate practicile comerciale neloiale care induc în eroare consumatorii precum afirmațiile înșelătoare legate de mediu (”dezinformarea ecologică”), informațiile înșelătoare cu privire la caracteristicile sociale ale produselor sau ale întreprinderilor comercianților sau etichetele de durabilitate netransparente și necredibile, conform actului analizat de Profit.ro.
Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, adică în cel mult 30 de zile calendaristice, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei, conform unui proiect analizat de Profit.ro.