Comisia Europeană a propus să atenueze anumite obligații de reglementare pentru 38.000 de întreprinderi cu capitalizare medie, care au între 250 și 750 de angajați, continuând abordarea favorabilă companiilor, menită să restabilească competitivitatea Europei față de rivalii internaționali, transmite agenția de știri AFP.
Procedurile de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale au fost schimbate.
Doi senatori au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale.
Primăriile, consiliile locale, inclusiv cele ale sectoarelor Capitalei, care nu au în administrate spitale publice vor putea contribui din bugetele locale la finanțare altor spitale publice, indiferent cui sunt subordonate cele din urmă.
Investițiile efectuate în România de cetățeni și companii din Uniunea Europeană, inclusiv din România, ar putea fi scutite din nou de obligativitatea examinării și avizării de securitate națională de către statul român, prin Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE).
Membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaților au votat pentru scăderea avansului la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare de la 15% la 5% pentru rezervare.
Furnizorii de energie electrică au obligația de a-și informa clienții, până cel târziu pe 10 iunie 2025, că, de la 1 iulie 2025, ia sfârșit actuala schemă de plafonare a prețurilor finale, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Modificări la legislația privind concentrările economice și pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pe care Consiliul Concurenței le va prelua, conform șefului instituției.
Angajatorul va avea obligația de a plăti lucrătorului sezonier dintr-un stat din afara Uniunii Europene, în anumite situații, compensații care ajung la 2 salarii minime brute, precum și obligațiile restante conform vizei de muncă, potrivit unui proiect de lege promulgat acum. În schimb, lucrătorii sezonieri vor beneficia de anumite facilități în ce privește obținerea sau păstrarea dreptului de muncă, în special dacă angajatorii nu își respectă contractele.
Termenul maxim legal de avizare a unei construcții, în cazul PUG-urilor, va fi redus la 6 luni și jumătate, față de 18 luni în cazul unei comune mici sau de 3-5 ani pentru localitățile mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal va fi de 5 - 7 luni și jumătate față de 18-24 luni, cum este în acest moment, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor, anunțată anterior de Profit.ro.