Primăriile de pe litoral nu vor mai încheia contracte cu de utilizare în scop turistic a plajelor cu titularul dreptului de administrare a plajelor (Administrația Națională Apele Române), dar vor putea solicita atribuirea în folosință gratuită a unei cote de până la 20% din suprafața acestor plaje situate pe raza lor administrativ-teritorială, iar acestea vor avea destinația de ”plajă publică”, gratuită pentru populație.
Acordurile de preț în avans ar putea fi aplicate și pentru perioade anterioare emiterii acestora, pentru cel mult trei ani anteriori depunerii cererii, prevede un proiect de ordonanță de urgență analizat de Profit.ro. De asemenea, proiectul aduce modificări în ce privește procedurile amiabile, ca parte a convențiilor internaționale pentru evitarea dublei impuneri. Modificările sunt parte a demersului României de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Termenul maxim legal de avizare a unei construcții, în cazul PUG-urilor, va fi redus la 6 luni și jumătate față de 18 luni la o comună mică sau de 3-5 ani la localități mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal va fi de 5 - 7 luni și jumătate față de 18-24 luni, cum este în acest moment, prevede un proiect de act normativ cu o serie de măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor, analizat de Profit.ro.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care suspendă din nou o serie de sancțiuni aplicate pentru abateri la utilizarea sistemului e-Transport. Decizia a fost luată pentru a răspunde semnalelor primite din partea mediului de afaceri și cerințelor de a oferi timpul necesar pentru implementarea și testarea sistemelor interne specifice e-Transport.
Guvernul aprobă Programul Național pentru Achiziții Ecologice și va uniformiza astfel, în mod practic, aplicarea în licitațiile publice a criteriului verde, a anunțat premierul Ciolacu.
Bunurile aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale vor putea fi valorificate și prin constituirea unui drept de superficie, respectiv statul va rămâne proprietar pe teren, în timp ce un terț va putea deține, pe o anumită perioadă, construcții.
Evenimentele non-sportive ar urma să se situeze pe ultima poziție în lista de priorități privind organizarea de competiții sau alt fel de activități pe stadioanele finanțate în proporție de peste 75% din fonduri publice și aflate în administrarea unor autorități de stat, conform unei propuneri ințiate George Becali, în calitate de deputat, proaspăt reintrat în Parlament.
Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 decembrie 2025, după ce reprezentanții mediului de afaceri au solicitat mai mult timp pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele e-Transport, precum și pentru a adapta sistemele informatice și metodologiile de lucru la cerințele care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport.
Cazierul fiscal va fi modificat pentru a elimina mai rapid referiri la anumite situații care au dus la inactivarea fiscală a contribuabilului, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro. Astfel, dacă în prezent se elimină la reactivare din cazier doar nerespectarea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru (abatere care a dus la inactivare), în timp ce alte abateri sunt păstrate în cazier timp de trei luni, proiectul prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru alte trei situații care sunt considerate de o gravitate redusă.
Primăriile, consiliile locale, inclusiv cele ale sectoarelor Capitalei, care nu au în administrate spitale publice vor putea contribui din bugetele locale la finanțare altor spitale publice, indiferent cui sunt subordonate cele din urmă.