Firmele aflate în insolvență și reorganizare vor fi exceptate de la impozit pe veniturile rezultate din diminuarea datoriilor, prevede un proiect de lege depus la Senat.
Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi aplicat la valoarea netă a construcțiilor vizate, definită drept ″valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora″.
Judecarea proceselor și prin sistem de videoconferință va fi posibilă în procedura civilă, cu titlu permanent, în cazul proceselor aflate în stare de amânare fără discuții, la solicitarea unei dintre părți, conform unui proiect legislativ care se bucură de susținerea atât a reprezentanților puterii, cât și opoziției.
Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care a expirat la finalul anului trecut, va fi prelungit cu 6 ani, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui decizii adoptate azi de către Executiv.
Guvernul va implementa în cele din urmă noua platformă Reges Online, pentru evidența complet digitală a salariaților, care va înlocui vechiul REVISAL.
În contextul în care Guvernul s-a angajat față de Comisia Europeană să coboare pentru întreg anul la un deficit de 7% din PIB, de la aproape 9% anul trecut, iar pe primele două luni a ajuns deja la 1,58%, proiecte legislative, inclusiv ale actualei puteri, prevăd o serie de scutiri de impozite. Astfel, ar urma să fie neimpozabile veniturile rezultate din reducerea creanțelor datorate de contribuabilul aflat în procedura insolvenței și să fie scutite de impozitul de 3% imobilele întrăinate în urma obținerii prin moștenire sau prin divorț și partaj.
Turismul românesc începe în sfârșit să se digitalizeze.
Donațiile pacienților vor putea fi făcute spitalelor în care au fost îngrijiți, nu medicilor, și vor trebui publicate lunar pe o pagină de internet specială, conform unui proiect legislativ adoptat de către Parlament, prin vot final în Camera Deputaților.
Toți furnizorii desemnați de ANRE vor prelua, prin rotație lunară, consumatorii care rămân fără furnizor, potrivit unui Ordin adoptat de Autoritatea de Reglementare în Energie și care va intra în vigoare la 1 aprilie.
În urma consultărilor cu reprezentanți ai mai multor sectoare de activitate, inclusiv din domeniul portuar, Ministerul Finanțelor analizează și posibilitatea reducerii cotei de impozitare, relevă un document oficial al ministerului, analizat de Profit.ro.