Statul român a ″reușit″ să-i prindă în ″plasa″ impozitului specific de 0,5% din cifra de afaceri impus, de principiu, doar în sectoarele de petrol și gaze, și pe comercianții de lemne de foc, brichete, peleți, cărbune, naftalină, ulei lubrifiant sau antigel și, în același timp, să-i scape din vedere pe traderii străini de țiței și carburanți fără sedii permanente în România, astfel că acum face demersuri de corectare a situației.
Românii care pleacă la muncă sezonieră în străinătate vor trebui să fie informați și să semneze cu agentul de plasare un contract care să cuprindă o serie de obligații privind condițiile de cazare, asigurarea decontului călătoriei dus-întors, acordarea indemnizației de hrană, interzicerea recuperării costurilor de transport de la lucrătorul sezonier, respectiv stabilirea chiriei la cel mult 25% din remunerația netă a lucrătorului.
Având în vedere că prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024 a fost actualizată Clasificarea activităților din economia națională - CAEN (CAEN Rev.3), iar potrivit art.3 din ordin noua clasificare a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, ANAF precizează:
Pentru proiectul său, PSD a solicitat procedură de urgență, care a fost aprobată după mai bine de o lună.
Un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate, în conformitate cu noua clasificare, pentru societăți, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF) nu este prevăzut, precizează Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Anul 2025 începe cu modificări legislative care privesc direct firmele. Pe lângă modificările de taxe, sunt o serie de schimbări care țin de birocrația afacerilor și care îngreunează suplimentar viața firmelor. Consultantul fiscal Veronica Duțu le-a trecut în revistă pe toate pentru Profit.ro
Consiliul Concurenței pregătește modificarea sistemului de calcul al taxei de autorizare a concentrărilor economice, prin actualizarea pragurilor valorice în funcție de care este stabilită aceasta, rezultatul fiind o majorare a impunerilor pentru tranzacții cu valori mai mari și care necesită, în vederea autorizării, analize mai complexe din partea instituției, care își dorește ca taxele ″să reflecte creșterea inflației resimțite la nivelul României″.
Spitalele publice și cele private care nu primesc de la populație medicamentele expirate sau neutilizate vor fi amendate cu până la 4.000 lei, în timp ce personele responsabile ale spitalelor vor fi sancționate cu amendă de până la 1.000 lei, conform unui act normativ pregătit în acest sens, analizat de Profit.ro.
Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor a solicitat recent Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, activarea legii care permite utilizarea duală a pajiștilor, și pentru proiecte de producție de energie regenerabilă, prin aprobarea normelor de aplicare a acesteia.
Unitățile de cult, asociațiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial care prin actul normativ de înființare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligația ținerii contabilității în partidă simplă, vor fi exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T, similar cu alți contribuabili exceptați, cum sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societăți profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale, prevede un proiect de ordin de președinte al ANAF.