Profit.ro a anunțat că o lege dată intempestiv de Guvern a pus într-o situație nouă toți medicii medicii care lucrează în privat. Se duce un război în aceste zile pentru interpretarea legii între medici și stat. Ministerul Sănătății a transmis că va emite o nouă lege care să clarifice lucrurile.
Obligațiile legale de tranzacționare angro pe piețele centralizate românești de energie electrică și gaze naturale au încetat la 31 decembrie 2024, ceea ce, coroborat cu incertitudinea majoră cu privire la momentul în care va fi eliminat actualul sistem de plafonare a prețurilor finale la consumatori, la modalitatea în care se va face liberalizarea și la cât de liberă va fi piața după dispariția actualei plafonări, creează probleme de lichiditate pe bursele de energie și gaze, numărul și volumul tranzacțiilor pe termene mai lungi reducându-se semnificativ.
ANAF, CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă) au pregătit un proiect comun de ordin pentru a actualiza formularul D112 (cel prin care se declară lunar obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența persoanelor asigurate) cu modificările fiscale introduse la finalul anului trecut prin ordonanța trenuleț. Printre acestea se numără eliminarea facilităților pentru angajații din construcții, IT, agricultură și industria alimentară, dar și prevederi referitoare la măsura „300 de lei din salariul minim, sumă netaxabilă” sau la unele categorii de rezerviști.
Centralele de producție de energie termică și electrică în cogenerare pe combustibili fosili aflate în funcțiune din România, dintre care cele mai multe generează agent termic pentru alimentarea sistemelor centralizate de încălzire pentru populație, au la dispoziție 9 ani pentru a se încadra în limitele de emisii de dioxid de carbon (CO2) impuse de Uniunea Europeană, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu confirmă la rândul său informațiile Profit.ro, arătând că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), "a dat peste noapte o ordonanță" prin care medicii care au înființate SRL-uri nu mai pot presta servicii pentru marile clinici private, astfel că tarifele pentru pacienți se vor scumpi drastic, pentru ca medicii să-și acopere pierderile.
Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi din România confirmă Profit.ro, arătând că ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern (VEZI MAI JOS), pot avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară. Cele două organizații anunță că au cerut ministerului de resort astăzi, după publicarea articolului, să clarifice și să rezolve problema, primind deja semnale pozitive privind rezolvarea cu celeritate a acestei situații.
Guvernul discută o ordonanță de urgență prin care vrea să aducă modificări la legislația creditării, după ce Comisia Europeană a găsit o transpunere neconformă a unei directive europene. Modificările vizează autorizarea brokerilor de credite și a dezvoltatorilor imobiliari din alte țări europene.
La ultimele modificări fiscale, una a scăpat atenției publice.
Amplasarea sălilor de jocuri de noroc la parterul blocurilor de locuințe va fi interzisă, prevede o propunere legislativă analizată de Profit.ro.
Toate promisiunile de vânzare vor fi înregistrate într-un Registru național notarial de evidență a promisiunilor de vânzare (RNNEPV), iar încheierea promisiunilor de vânzare va fi condiționată de notarea în Cartea Funciară a autorizațiilor de construire, sunt doar câteva dintre modificările incluse într-un proiect legislativ privind procedurile notariale care sunt efectuate la încheierea antecontractelor cu dezvoltatori imobiliari.