Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care a expirat la finalul anului trecut, este prelungit cu 7 ani, cu număr majorat de beneficiari.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
PSD a depus din nou, odată cu începerea primei sesiuni a Parlamentului, proiectul legislativ privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată.
Statul român ″reușise″ să-i prindă în ″plasa″ impozitului specific de 0,5% din cifra de afaceri impus, de principiu, doar în sectoarele de petrol și gaze, și pe comercianții de lemne de foc, brichete, peleți, cărbune, naftalină, ulei lubrifiant sau antigel și, în același timp, să-i scape din vedere pe traderii străini de țiței și carburanți fără sedii permanente în România.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care vizează actualizarea procedurilor de acordare a eșalonărilor la plată, atât cea clasică, cât și cea în formă simplificată (datorii nu mai vechi de 12 luni cu eșalonare pe cel mult 12 luni). Proiectul vizează actualizarea unor proceduri, diminuarea numărului de documente justificative solicitate, actualizarea de formulare, precum și introducerea unor formulare pentru anumite situații.
Guvernul vrea să prelungească până în martie termenul până la care primăriile pot cere Ministerului Finanțelor aprobare pentru a garanta împrumuturile pe care operatorii locali de sisteme centralizate de încălzire sunt nevoiți să le contracteze pentru a cumpăra combustibil care să asigure funcționarea centralelor lor de producție de energie termică.
Autoritățile pregătesc dublarea taxei pe energia nucleară produsă de centrala de profil de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), taxă din care se pun bani deoparte pentru finanțarea cheltuielilor viitoare de dezafectare a reactoarelor, precum și a investițiilor necesare în facilități definitive de depozitare a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că există posibilitatea creșterii valorii ecotichetului la autoturismului electrice în cadrul programului Rabla, precizând însă că nu poate spune acum dacă va fi de ”6.000 sau de 7.000 de euro”. El a adăugat că această decizie va fi luată dacă există suport politic în Guvern și în urma unei analize făcute împreună cu ministrul Finanțelor și prim-ministrul.
Ordonanța de urgență ”trenuleț”, prin care au fost înghețate salariile din sistemul bugetar, a fost prorogată indexarea pensiilor și au fost luate alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetare, va fi modificată în Parlament pentru a permite plata orelor suplimentare lucrate în zilele de week-end sau sărbători legale de către angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Totodată, Guvernul promite să vină cu o soluție și pentru pensiile militare și să continue discuțiile cu conducerile companiilor de stat din domeniile feroviar, silvic, energetic, siderurgic pentru clarificarea modului de aplicare a ordonanței la nivelul acestor companii.
Directiva UE privind salariul minim este amenințată: opinia avocatului general provoacă tulburări juridice și sociale în întreaga Europă.