Schimbări legislative pentru firme

Dispută în Parlament privind casele de marcat și tipărirea bonului fiscal la plata cu cardul

Dispută în Parlament privind casele de marcat și tipărirea bonului fiscal la plata cu cardul

13 nov 2024

Liberalii au solicitat, pentru a doua săptămână la rând, amânarea votului final în Camera Deputaților asupra proiectului prin care, la plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit, operatorii economici vor avea obligația să emită bon fiscal tipărit doar la solicitarea clienților. Majoritatea parlamentară susține că trebuie clarificat dacă măsura ar necesita reavizarea caselor de marcat, în timp ce opoziția arată că măsura este opțională, iar operatorii economici pot alege să tipărească în continuare bonul chiar dacă nu cere clientul, fără a fi obligați la vreo modificare a caselor de marcat.

  • Companiile mari de petrol, gaze și carburanți riscă triplarea din 2025 a impozitului pe cifra de afaceri
    Companiile mari de petrol, gaze și carburanți riscă triplarea din 2025 a impozitului pe cifra de afaceri
    12 nov 2024

    Companiile de petrol, gaze și carburanți cu cifre de afaceri mai mari de 50 milioane euro pe an riscă să fie obligate să achite de anul viitor impozit de 1,5% din cifra de afaceri, deși intenția inițială a legiuitorilor era doar să elimine pragul de rulaj anual de 50 milioane euro de la care firmele din sectoarele menționate datorează impozit specific de 0,5% din cifra de afaceri.

  • DECIZIE Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare pentru anumite firme din comerț și servicii
    DECIZIE Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare pentru anumite firme din comerț și servicii
    12 nov 2024

    Avizele și autorizațiile de funcționare vor fi emise fără termen de valabilitate pentru activitatea desfășurată în structuri de vânzare cu sediu fix de către firmele din domeniul comerțului public și prestărilor de servicii, inclusiv de alimentație publică, dacă nu apar modificări care să afecteze aceste documente sau actele depuse pentru avize nu au expirat. Astfel, operatorul economic nu va mai obligat să reînnoiască anual acordul sau autorizația de funcționare, prevede un proiect legislativ adoptat de către Parlament, prin votul final al deputaților.

  • Reguli pregătite: Comercianții nu vor putea impune furnizorilor clauze privind recuperarea amenzilor sau mărfii confiscate
    Reguli pregătite: Comercianții nu vor putea impune furnizorilor clauze privind recuperarea amenzilor sau mărfii confiscate
    12 nov 2024

    Furnizorii vor putea participa ca parte interesată în procedurile de control ale organelor statului, pentru a-și apăra drepturile prin plângere față de comercianții amendați sau cărora li s-a confiscat marfa. Totodată, va fi interzisă comerciantului includerea în contractele comerciale de clauze cu privire la recuperarea amenzilor sau pagubelor de la furnizori, prevede un proiect de lege al actualei puteri.

  • Vama a adunat peste 1.000 de mașini confiscate de la contrabandiști. Finanțele modifică norme pentru a permite vânzarea acestora și recuperarea sumelor datorate la stat
    Vama a adunat peste 1.000 de mașini confiscate de la contrabandiști. Finanțele modifică norme pentru a permite vânzarea acestora și recuperarea sumelor datorate la stat
    11 nov 2024

    Autoritatea Vamală Română (AVR) a strâns peste 1.000 de autoturisme confiscate de la contrabandiștii cu produse accizabile (în principal țigări), iar acestea ocupă spații și generează cheltuieli la birourile vamale de frontieră ale Direcțiilor Regionale Vamale Craiova, Galați și Iași. Un proiect de modificare a normelor legii pentru confiscarea mașinilor în vamă va permite autorităților parcurgerea unei proceduri de notificare a proprietarului că are un an să achite amenda (între 10.000 și 30.000 de lei), în caz contrar, mașina urmând să fie vândută la expirarea termenului.

  • ANAF modifică instrucțiunile Formularului 205 pentru persoanele juridice care plătesc chirii și au obligația de reținere la sursă a impozitului
    ANAF modifică instrucțiunile Formularului 205 pentru persoanele juridice care plătesc chirii și au obligația de reținere la sursă a impozitului
    11 nov 2024

    Instrucțiunile formularului 205 vor fi actualizate de ANAF cu mențiunea că persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă, plătitori de venituri pentru cedarea folosinței bunurilor și care au obligația de a calcula, reține, declara și plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin aplicarea cotei de 10%, trebuie să declare anual către Fisc impozitul reținut prin D205, prevede un proiect de ordin al președintelui ANAF.

  • Finanțele modifică regulile auditului statutar în conformitate cu reglementările UE pentru raportarea privind sustenabilitatea (directiva CSDR)
    Finanțele modifică regulile auditului statutar în conformitate cu reglementările UE pentru raportarea privind sustenabilitatea (directiva CSDR)
    8 nov 2024

    Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care aduce o serie de modificări în ce privește auditul statutar, astfel încât acesta să fie conform cu cerințele directivelor europene în ce privește raportarea privind sustenabilitatea (directiva CSDR). România este deja în întârziere, trebuia să se conformeze directivei până în iulie 2024, și trebuie să trimită în ianuarie 2025 un răspuns detaliat Comisiei Europene referitor la demersurile pe care le face pentru a reveni la respectarea reglementărilor europene.

  • Modificări la Convenția România-Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri
    Modificări la Convenția România-Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri
    7 nov 2024

    Guvernul a adoptat un memorandum vizând unele modificări la Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri. Modificările sunt determinate de recomandările actual e ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la negocierea și încheierea tratatelor fiscale internaționale, inclusiv planul de combatere a erodării bazei fiscale și de transferare a profiturilor, de candidatura României pentru aderarea la OCDE, precum și de intrarea în vigoare a unor prevederi ale Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

  • DECIZIE Finanțele suspendă unele sancțiuni la e-Transport și schimbă mecanismul de confiscare a mărfurilor
    DECIZIE Finanțele suspendă unele sancțiuni la e-Transport și schimbă mecanismul de confiscare a mărfurilor
    7 nov 2024

    Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 martie, iar sancțiunea suplimentară privind confiscarea mărfurilor va fi modificată, prin instituirea unui sistem de aplicare graduală în perioadă de 12 luni, respectiv doar amendă la prima abatere, amendă plus confiscarea într-un procent de 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la a doua abatere, plus o confiscare de 50% la cea de-a treia abatere și 100% abia la a patra abatere, conform unei ordonanțe de urgență care este adoptată azi de către Guvern. O perioadă de 12 luni fără abateri, resetează sistemul de aplicare graduală.

  • DECIZIE Notarii primesc noi competențe privind procedurile succesorale
    DECIZIE Notarii primesc noi competențe privind procedurile succesorale
    5 nov 2024

    Competența notarilor publici în privința deschiderii procedurii notariale succesorale va fi extinsă din circumscriptia teritorială a judecătoriei în care își au biroul individual sau societatea profesională notarială în circumscripția unui tribunal, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament. Totodată, notarii vor putea fi suspendați nu doar pentru neachitarea obligațiilor bănești profesionale, ci și a impozitelor, tarifelor și a oricăror alte obligații bănești datorate bugetului de stat sau bugetului local, în legătură cu exercitarea profesiei.