Reguli pregătite: Comercianții nu vor putea impune furnizorilor clauze privind recuperarea amenzilor sau mărfii confiscate

Reguli pregătite: Comercianții nu vor putea impune furnizorilor clauze privind recuperarea amenzilor sau mărfii confiscate
scris 12 nov 2024

Furnizorii vor putea participa ca parte interesată în procedurile de control ale organelor statului, pentru a-și apăra drepturile prin plângere față de comercianții amendați sau cărora li s-a confiscat marfa. Totodată, va fi interzisă comerciantului includerea în contractele comerciale de clauze cu privire la recuperarea amenzilor sau pagubelor de la furnizori, prevede un proiect de lege al actualei puteri, analizat de Profit.ro.

Inițiatorul proiectului este ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, și acesta arată că există încă situații în care se manifestă abuzuri în relatiile dintre furnizori și comercianți, pe fondul unor insuficiențe legislative. Acestea, arată inițiatorul, se manifestă cu deosebire la împărțirea riscurilor și a prejudidiciului înregistrat prin acțiunile de control ale organelor specializate.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dintre aspectele practice semnalate cele mai importante se referă la imposibilitatea furnizorilor de a participa ca parte interesată în procedurile de control și de a-si apăra drepturile prin plângere față de eventualele imputații din partea comercianților care au primit contravenții sau cărora chiar li s-a confiscat marfa provenitã de la respectivii furnizori. De multe ori, aceștia sunt afectați financiar de către comercianți fără a li se demonstra vina, inclusiv în baza unor clauze contractuale introduse abuziv”, susține ministrul.

Bonurile fiscale pentru plata cu cardul vor fi eliberate doar la solicitarea clientului - măsură avizată CITEȘTE ȘI Bonurile fiscale pentru plata cu cardul vor fi eliberate doar la solicitarea clientului - măsură avizată

Ca urmare, proiectul de lege pevede modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimului juridic al contravențiilor, cât și a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Prevederile proiectului

Principalele modificãri la Ordonanta Guvernului nr. 2/2001

Va fi introdusă obligativitatea de a se face mențiuni în procesul-verbal de constatare a unei contravenții cu privire la furnizorii bunurilor sau serviciilor la care se referă respectiva contravenție, chiar dacă aceștia nu au calitatea de contravenient. Ca urmare a acestei noi obligații, procesul verbal de constatare se va înmâna contravenientului și se va comunica, în copie, și furnizorilor de bunuri și servicii menționati în procesul verbal.

Astfel, se constituie dreptul furnizorilor de a lua la cunoștință de contravențiile stabilite de autorități pentru comercianții cărora le-au furnizat bunurile și de a putea face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de constatare.

DECIZIE Notarii primesc noi competențe privind procedurile succesorale CITEȘTE ȘI DECIZIE Notarii primesc noi competențe privind procedurile succesorale

Modificări la Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare

Inișiatorul invocă specificul acestei categorii de produse, legat de perisabilitate, și propune interzicerea includerii de către comerciant în contractele comerciale de clauze cu privire la recuperarea amenzilor sau pagubelor de la furnizorii de bunuri sau servicii. De asemenea, sunt exceptate de la stabilirea de obligații contractuale de plată sau penalități faptele care intră sub incidența contravențiilor constatate la comerciant de agentul constatator.

În cazul în care organul de control dispune măsuri sau aplică sancțiuni cu privire la produsele alimentare comercializate de către un comerciant, iar aceste măsuri sau sancțiuni sunt direct legate de produsul alimentar, privind compoziția acestuia ori etichetarea, comerciantul este obligat să informeze furnizorul în termen de 48 de ore de la dispunerea măsurii sau aplicarea sancțiunii, prezentând în copie procesul-verbal întocmit de organul de control. 

Furnizorul, în calitate de persoană interesată, are dreptul de a face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii. În cazul în care plângerea este făcutã de către comerciant, furnizorul poate interveni in calitate de intervenient în interes propriu, mai prevede proiectul.

Mișcare pregătită - Triplare a limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Triplare a limitei de deductibilitate pentru contribuția la Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

”Propunerea legislativă nu are impact bugetar și își propune să îmbunătățească relațiile comerciale dintre producători și comercianti prin eliminarea unor prevederi care ar putea da naștere la abuzuri în configurarea contractelor și în recuperarea pe nedrept a valorii contravențiilor de la furnizorii de bunuri și servicii. Practic, prin această inițiatiivă legislativă furnizorii de bunuri și servicii și mai ales cei ce oferă bunuri alimentare vor avea drepturi egale cu cele ale comerciantului în fața organelor de control”, susține autorul proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizor
comerciant
clauze
amenzi
marfa
confiscare
recupera
proiect
oprea