Orice cetățean va avea impusă o limită maximă pentru plățile lunare către operatorii de jocuri de noroc, respectiv echivalentul a cel mult 10% din veniturile lunii anterioare, prevede un proiect legislativ analizat de Profit.ro. Băncile vor avea un rol important în implementarea acestei măsuri, urmând să raporteze acest plăți sub sancțiunea unei amenzi de până la 1% din cifra de afaceri în caz contrar.
Ordonanța de urgență ”trenuleț”, prin care au fost înghețate salariile din sistemul bugetar, a fost prorogată indexarea pensiilor și au fost luate alte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, a fost adoptată acum în mod tacit de Senat, deși în comisia de muncă fusese adoptat un amendament prin care se abroga înghețarea alocaților pentru copii.
Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la București cu privire la un proiect de lege care prevede mai multe limitări ale comercializării băuturilor energizante, avertizând că astfel de măsuri trebuie mai întâi notificate la Bruxelles, pentru a fi verificate dacă sunt în acord cu directivele europene în domeniu.
Dreptul Uniunii Europene nu se opune plafonării comisionului agenției imobiliare la 4% din prețul de vânzare sau de închiriere, dar o astfel de măsură trebuie să fie însă proporțională în raport cu obiectivele legitime pe care urmărește să le atingă, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (UE).
Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților a semnat pentru TVA redusă, de 9%, la produse de igienă personală, printre care scutecele pentru copii și cele pentru adulți.
Prevederea este inclusă în proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei prin care actualul sistem de plafonare este prelungit după 1 aprilie, cu 3 luni la curent electric și cu 1 an la gaze.
Ministerele vor putea dispune terminarea înainte de termen, dar cu o compensație de maximum 6 remunerații, a mandatelor membrilor consiliilor de administrație (CA) din companiile de stat în vederea îndeplinirii jaloanelor din Planul național de redresare și reziliență al României (PNRR). Totodată, vor fi acordate 12 salarii/indemnizații cu titlu de plată compensatorie în cazul concedierilor colective/disponibilizărilor salariaților companiilor de stat, iar pentru pensionare se va putea acorda o primă de maximum un salariu, a stabilit Guvernul printr-o ordonanță de urgență care modifică ordonanța ”trenuleț”. După cum a relatat anterior Profit.ro, o serie de companii de stat, precum cele listate sau din apărare, sunt exceptate acum de la restricțiile bugetare și salariale.
Supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, denumită ″contribuție la Fondul de Tranziție Energetică″, declarată neconstituțională în noiembrie anul trecut, dar care se aplică în continuare, întrucât Curtea Constituțională nu a publicat motivarea deciziei, va fi menținută și după 1 aprilie, în condițiile prelungirii actualelor prețuri finale plafonate, potrivit proiectului de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei.
Premierul Ciolacu a confirmat informația anunțată de Profit.ro potrivit căreia Guvernul a adoptat, prin ordonanță de urgență, prevederi legale care să nu mai permită includerea demnitarilor în procedurile de selecție a Consiliilor de Administrație (CA) ale companiilor de stat. Șeful Executivului a explicat că dacă vor să participe la selecția pentru un astfel de consiliu de administrație, un om politic cu funcție de secretar de stat va trebui să își dea demisia din funcție.
Guvernul a aprobat , cu o zi înainte ca Ciolacu să plece la Bruxelles pentru a renegocia PNRR, o ordonanță de urgență în care a introdus o prevedere menită să deblocheze plata a 300 de milioane de euro, sumă suspendată din cauza numirilor de șefi incompatibili în companiile de stat.