Primăriile, consiliile locale, inclusiv cele ale sectoarelor Capitalei, care nu au în administrate spitale publice vor putea contribui din bugetele locale la finanțare altor spitale publice, indiferent cui sunt subordonate cele din urmă.
Proiectul PSD privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar a fost adoptat, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată. Acum, senatorii au amendat proiectul stabilind o limită de 5% din preț la convențiile privind rezervarea cumpărării și de 15% la încheierea promisiunii de vânzare. Dezvoltatorii vor putea solicita ca avans cel mult 25% dacă este finalizată structura de rezistență, respectiv sunt finalizate lucrările de instalații. Dezvoltatorii care folosesc avansul în alte scopuri decât pentru construcție vor fi sancționați cu o amendă de 1% din cifra de afaceri. Onorariul notarial se reduce cu 25% dacă un cumpărător este asistat de avocat, iar autorizația de construire va trebui notată în cartea funciară.
Firmele care activează în domenii industriale vor putea avea, în curând, o singură licență pentru activitate.
Ministerul Energiei pregătește implementarea unei scheme de ajutor de stat finanțată din Fondul de Modernizare al UE și destinată modernizării la nivel BAT (Best Available Technology) a activelor industriale ale companiilor din România cu emisii mari de gaze cu efect de seră, obligate să cumpere certificate CO2, în vederea eficientizării energetice a acestora.
Proiectul de lege care obligă agenții imobiliară să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de minim 180 de ore și să plătească anual o asigurare de răspundere profesională pentru a-și putea exercita meseria a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional, după ce a trecut tacit de Senat. Guvernul consideră legea nejustificată, iar Consiliul Concurenței atrage atenția asupra unei posibile creșteri a tarifelor de intermediere imobiliară, conform documentelor analizate de Profit.ro.
Pentru a mări încrederea consumatorilor în vânzarea la distanță, autoritățile vor introduce noi reguli privind protecția consumatorilor în ceea ce privește contractele de servicii financiare încheiate la distanță. Totodată, vor fi introduse noi norme pentru a combate practicile comerciale neloiale care induc în eroare consumatorii precum afirmațiile înșelătoare legate de mediu (”dezinformarea ecologică”), informațiile înșelătoare cu privire la caracteristicile sociale ale produselor sau ale întreprinderilor comercianților sau etichetele de durabilitate netransparente și necredibile, conform actului analizat de Profit.ro.
Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, adică în cel mult 30 de zile calendaristice, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei, conform unui proiect analizat de Profit.ro.
Guvernul pregătește introducerea voucherelor de sănătate ca măsură de dezvoltare a turismului balnear, care a revenit la nivelul precedent pandemiei de COVID-19, dar este încă dependent de biletele de tratament oferite asiguraților și se confruntă cu lipsa de personal și de investiții, relevă datele analizate de Profit.ro.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori.
România dorește să poată impozita suplimentar venituri (profituri, dobânzi, redevențe, etc) obținute de aici de companii din 23 de țări în care cotele de impozitare sunt sub nivelul minim de 9% prevăzut la nivel OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Econjomică) de regulile pentru combaterea erodării bazei impozabile, prevede un proiect de lege pregătit de către Ministerul Finanțelor.