Un procentaj de 2% din impozitul luat de stat din veniturile românilor ar urma să fie folosit pentru a susține financiar instituțiile publice de spectacole din subordinea autorităților locale, respectiv "teatre, opere, filarmonici și ansambluri folclorice", prevede un proiect analizat de Profit.ro.
Operatorii de platforme digitale de transport alternativ, precum Uber, Bolt și BlackCab, au fost obligați să raporteze lunar la ANAF, la nivel de detaliu, date despre firmele care operează pe aceste platforme, mașini, sumele încasate pentru curse, kilometri parcurși, ca și informații despre șoferi, cum ar fi nume și CNP, conform informațiilor Profit.ro.
Persoanele fizice și juridice care își definesc obiectivul de activitate folosind codurile CAEN vor mai avea la dispoziție 18 luni, adică un an și jumătate, pentru implementarea versiunii actualizate a CAEN Rev.3, conform unei hotărâri a Guvernului.
Începând cu 15 aprilie vor începe înscrierile pentru cursurile de antreprenoriat din cadrul programul Start-Up Nation 2025, iar la 1 iunie va fi lansată înscrierea persoanelor juridice. În perioada 1 octombrie – 1 noiembrie va fi efectuată selecția antreprenorilor, iar începând cu 15 octombrie va avea loc semnarea contractelor de finanțare pentru beneficiari.
Spitalele publice și cele private care nu primesc de la populație medicamentele expirate sau neutilizate vor fi amendate cu sume cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei, a stabilit Guvernul.
Guvernul va aloca 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation, a anunțat premierul Ciolacu.
Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care a expirat la finalul anului trecut, va fi prelungit cu 6 ani, cu număr majorat de beneficiari.
Valoarea tichetelor de masă va fi majorată de la 40,04 lei la 40,18 lei, conform deciziei pregătite de Guvern și analizate de Profit.ro.
Fiscul vrea să introducă obligativitatea raportării unor informații esențiale despre aranjamentele transfrontaliere și în limba engleză, aliniindu-se cerințelor UE. Schimbarea vizează contribuabilii și intermediarii, facilitând schimbul automat de date între statele membre și combaterea evaziunii fiscale.
Confederația Patronală Concordia va fi implicată în procesul de revizuire a cadrului fiscal, prin desemnarea unui reprezentant care să contribuie la elaborarea unor măsuri echitabile și stabile pentru mediul de afaceri. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanți ai autorităților de control și ai mediului de afaceri, pentru stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor și eficientizarea activității de reglementare.