Donațiile pacienților vor putea fi făcute spitalelor în care au fost îngrijiți, nu medicilor, și vor trebui publicate lunar pe o pagină de internet specială, conform unui proiect legislativ căruia i-a fost întocmit raport favorabil de către comisia de sănătate și ar urma să primească votul final în Camera Deputaților.
În contextul în care 396 milioane euro din cererea de plată numărul 3 pentru proiecte din PNRR vor fi suspendate pentru numirile unor demnitari în consiliile de administrație ale companiilor de stat din domeniul energiei, guvernanții pregătesc scutirea mai multor companii de stat de la regulile mangamentului corporativ, argumentând că e vorba de societăți mici, cu puțini angajați și cifră de afaceri sub 250.000 euro. Conducerea acestor companii ar urma să fie asigurată de un ”administrator”.
Președintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone, avansează primul proiect relevant de modificare a legislației, de la preluarea mandatului, pregătind introducerea unui mecanism eficient de informare a consumatorilor cu privire la modalitatea de formare a prețului final al unui produs comercializat.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) propune introducerea unui nou mod de transfer al resurselor de numerotație, astfel încât abonații furnizorilor implicați în reorganizare să fie cât mai puțin afectați.
ANAF va schimba legitimațiile inspectorilor fiscali, având în vedere actualizarea legislației, precum și competența organelor de inspecție fiscală de a efectua inspecție fiscală, control inopinat și constatări la fața locului. Pentru realizarea în condiții de legalitate, de eficiență și eficacitate a acțiunilor de control fiscal, este necesară eliberare noilor documente, arată Fiscul.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a introdus noi schimbări în procedurile de înregistrare fiscală din Declarația 700.
Plafonul de la care o companie devine plătitoare de TVA va crește de la 300.000 de lei (88.500 euro calculat la curs BNR de la momentul aderării la UE) la 395.000 de lei, prevede un proiect care transpune reglementări europene, analizat de Profit.ro. Totodată, transpunerea directivei va permite firmelor mici din România să aplice regimul special de scutire pentru mici întreprinderi în alte state membre dacă cifra de afaceri a acestora nu depășește la nivel unional plafonul de 100.000 de euro și operațiunile efectuate în statul membru în care solicită aplicarea scutirii nu depășește plafonul de scutire aplicabil în statul membru respectiv.
Dezvoltatorii de proiecte ce beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul de Modernizare pot gaja activele fixe ale proiectelor la bănci pentru a contracta credite destinate finanțării investițiilor respective, a decis recent Guvernul, printr-o ordonanță de urgență ce modifică legislația națională a implementării celor 2 programe europene.
Impozitarea bacșișului în domeniul ospitalității, impusă obligatoriu din 1 ianuarie 2023, a generat reacții negative și a fost un eșec evident, aducând venituri reduse la buget, dar costuri suplimentare pentru firmele din domeniu, scrie într-un proiect analizat de Profit.ro și care prevede, cu respectivele argumente, eliminarea acestui impozit.
Autoritățile locale vor avea interdicție la concesionarea serviciilor care țin de administrarea piețelor agroalimentare, bazarelor, târgurilor, oboarelor, cimitirelor și crematoriilor, conform unui proiect analizat de Profit.ro. Concesiunile existente ar urma să fie anulate în cazul în care proiectul ajunge lege.