396 milioane euro din cererea de plată numărul 3 vor fi suspendate pentru numirile unor demnitari în consiliile de administrație ale companiilor de stat din domeniul energiei.
Guvernul a introdus, prin textul unei ordonanțe de urgență adoptate azi, o serie de scutiri de la restricțiile ordonanței de urgență trenuleț, astfel încât pentru mai multe companii de stat să poată fi acordate drepturile salariale pe care altfel le pierdeau, alocații de hrană sau plata orelor suplimentare, au declarat susre guvernamentale.
Un articol din ordonanța ”trenuleț”, prin care Guvernul a înghețat salariile în sistemul bugetar și a dispus alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetar, permite companiilor de stat majorarea cehletuieilor salariale, cu condiția încadrării în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat și al menținerii drepturilor salariale din noiembrie 2024, a arătat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Radu Oprea, care a adăugat că astfel de clarificări au fost făcute în discuțiile cu sindicatele și managamentul mai multor companii. Șeful Cancelariei nu a exclus însă posibilitatea ca în aczul anumitor companii să fie nevoie de regelmentări prin acte normative.
Avântul proiectelor de producție de energie regenerabilă din ultima perioadă a înmulțit semnificativ tranzacțiile de vânzare-cumpărare din sector.
Deși distincția dintre componente "critice" și "non-critice" este o bună practică a majorității statelor membre UE, legislația națională privind rețelele 5G nu face această discriminare, având până acum un impact nefavorabil și incertitudine în ceea ce privește impactul acestei tehnologii în economia României. Astfel, activitatea unor jucători de pe piața telecom cu prezență semnificativă pe plan local a fost afectată, iar rezultatele se vor resimți în întârzierea dezvoltării serviciilor de comunicații de generație 5G la scară națională, cu impact în întreaga economie, avertizează specialiștii Dentons, una din marile firme globale de avocatură.
Parlamentarii, deputați sau senatori, cât și consilerii locali sau județeni ar putea avea dreptul să profeseze și pe durata mandatului de ales meseria de arhitect, conform unui proiect legislativ inițiat în acest sens. Proiectul modifică și statutul Ordinului Arhitecților din România, care ar urma să nu mai fie o organizație apolitică.
Firmele vor putea emite mai ușor obligațiuni, prin delegarea aprobării acestei decizii către consiliul de administrație sau directorat, însă doar în condițiile în care obligațiunile emise nu sunt convertibile în acțiuni, iar valoarea emisiunii pentru care se face delegarea reprezintă cel mult 25% din valoarea activelor nete, prevede un prioiect de lege pregătit de MInisterul Finanțelor pentru modificarea mai multor acte normative vizând instrumente financiare și piața de capital.
Primăriile ar putea avea posibilitatea utilizării, în procedura atribuirii contractulelor de salubrizare a localităților, licitației publice cu strigare, precum și a înlocuirii tarifului de calcul al taxei de salubrizare de la cel pe persoană la cel pe gospodărie.
Companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile de stat listate la bursă vor fi exceptate de la restricțiile bugetare, în privința cheltuieilor salariale și de investiții, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.
Valoarea minimă pentru amortizarea bunurilor firmelor, stabilită acum la 2.500 lei, va fi echivalentă cu suma rezultată din înmulțirea unui coeficient de 1,5 cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, conform unui proiect analizat de Profit.ro.