În calitate de deputat, George Becali - care deține în familie clubul de fotbal FCSB, cu acțiuni transferate uneia dintre fiicele sale, cum a anunțat Profit.ro - a inițiat un proiect legislativ care prevede scutirea cluburilor sportive organizate ca societăți comerciale private de la plata către federații a 10% din indemnizațiile de transferuri inteme și intemaționale ale sportivilor.
Becali mai propune și eliminarea discriminării pozitive actuale, realizată prin impunerea cotelor de vârstă sau limitarea utilizării sportivilor străini.
Proiectul de lege, analizat de Profit.ro, propune să confere cluburilor sportive profesioniste libertatea deplină de a alege sportivii care alcătuiesc echipele de perfomanță, eliminând impunerea prin discriminare pozitivă a unor criterii precum vârsta sau naționalitatea.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

”Selecția arbitrară, care favorizează considerente extrinseci, subminează principiul meritocrației, fundamental pentru sportul de perfomanță”, consideră Becali.
Acesta consideră că impunerea cotelor de vârstă sau limitarea utilizării sportivilor străini poate marginaliza talente valoroase, afectând astfel coeziunea și succesul echipei.
”Alegerea celor mai buni sportivi în funcție de pregătirea fizică, abilitățile tehnico-tactice și rezultatele anterioare - asigură fomarea echipelor competitive și eficiente. Când selecția este condusă strict de criterii sportive, cluburile și federațiile își maximizează potențialul competițional, iar sportivii sunt motivați să-și perfecționeze continuu nivelul”, afirmă Becali.

Proiectul prevede, de asemenea, scutirea cluburilor sportive organîzate ca societăți comerciale private de la plata comisionului de 10% din indemnizațiile de transferuri inteme și intemaționale ale sportivilor către federațiile naționale.
Becali susține că plata acestui comision de 10% afectează în mod direct perfomanța economică a acestor societăți comerciale.
”Acestea pe lângă taxele și impozitele stabilite de către stat, sunt obligate să mai achite un comision suplimentar către federațiile naționale. În contextul în care situația economică a cluburilor sportive organizate este precară, plata acestui comision accentuează dificultățile financiare, multe dintre ele fiind la limita intrării în insolvență.
Pentru cluburile sportive organizate ca societăți comerciale private aflate în insolvență, situația este și mai dificilă. În loc să folosească în totalitate sumele de transfer pentm plata datoriilor către creditori, acestea sunt obligate să achite o parte federației, situația lor devenind și mai împovărătoare”, mai arată Becali.