Noi măsuri anti-evaziune: eTransport va fi extins

Noi măsuri anti-evaziune: eTransport va fi extins
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 nov 2023

Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi extinsă pentru a cuprinde noi bunuri al căror transport să fie monitorizat la nivel național prin sistemul eTransport. Noua listă ar urma să intre în vigoare de la 1 martie 2024, în formula extinsă la 14 categorii de bunuri prin adăugarea următoarelor: carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, tutunuri brute, extracte și esențe de tutun, alte produse care conțin nicotină. O parte dintre acestea au fost anunțate de către Profit.ro în urmă cu mai multe luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De asemenea, sunt pregătite și o serie de modificări de ordin tehnic, detaliate mai jos.

Profit Financial.forum - Ștefan Nanu anunță un record: Am crescut necesarul de împrumut la 200 de miliarde de lei pentru 2023. Scopul este să împrumutăm înainte, din ce vom avea nevoie pentru anul următor CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Ștefan Nanu anunță un record: Am crescut necesarul de împrumut la 200 de miliarde de lei pentru 2023. Scopul este să împrumutăm înainte, din ce vom avea nevoie pentru anul următor

Ce produse intră în monitorizare prin eTransport

Proiect ordin noi categorii

Referat

Ca urmare a solicitărilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ce au ca obiect modificarea Ordinului nr. 802/2022 în sensul introducerii în cuprinsul acestuia a mai multor bunuri care să facă obiectul monitorizării, la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală a fost determinat riscul fiscal pentru produsele:

  • Carne și organe comestibile cod NC de la 0201 la 0210,
  • Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice cod NC 0302, 0304 și 0306 precum și
  • Lapte și produse lactate; Ouă de păsări; Miere naturală; Produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte cod NC De la 0401 la 0407 inclusiv și 0409.

Totodată, ca urmare a recentelor acțiuni de control desfășurate la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală a fost conturat riscul fiscal pentru următoarele produse:

  • Tutunuri brute sau neprelucrate; deșeuri de tutun cod NC 2401,
  • Alte tutunuri și înlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri "omogenizate" sau "reconstituite"; extracte și esențe de tutun cod NC 2403 și 
  • Produse care conțin tutun, tutun reconstituit, nicotină sau înlocuitori de tutun sau de nicotină, destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman cod NC 2404.

"Având în vedere aspectele de mai sus, în vederea reducerii decalajului fiscal rezultat din evaziunea și frauda fiscală și a impactului negativ al acestora asupra nivelului încasărilor la bugetul general consolidat al statului cât și pentru întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat în cazul transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală a fost configurat proiectul de ordin privind modificarea anexei la Ordinul președintelui ANAF nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

De asemenea, pentru sprijinirea mediului de afaceri și cetățenii cât și din dorința de a menține activitatea ANAF la nivelul așteptărilor acestora apreciem oportun ca termenul de intrare în vigoare al proiectului de act normativ să fie 01.03.2023", potrivit proiectului de ordin vizând categoriile de bunuri cu risc fiscal.

ULTIMA ORĂ Plecare de la Ministerul Finanțelor - secretarul de stat Alin Chitu și-a dat demisia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plecare de la Ministerul Finanțelor - secretarul de stat Alin Chitu și-a dat demisia

Cum va arăta noua listă cu bunuri cu risc fiscal ridicat

Noi măsuri anti-evaziune: eTransport va fi extins

Modificări de ordin tehnic

Proiect ordin

Referat

Urmare aplicării Procedurii de utilizare și funcționare a sistemului RO e-Transport au fost semnalate de către utilizatori o serie de neajunsuri ce costau în mod deosebit în apariția unor situații în care pentru solicitările transmise prin API (Application Programming Interface) sunt generate coduri UIT, însă acestea rămân nevalidate, cererile rămânând în procesare, cazuri în care persoanele împuternicite pentru aplicare prevederilor cadrului normativ nu pot verifica în sistem deținerea codurilor UIT pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Astfel, urmare consultărilor avute la nivel tehnic a fost identificată soluția agreată și de mediul de afaceri în urma întâlnirii de la Ministerul Finanțelor din 8 august 2023 prin care în secțiune Ro e-Transport destinată personalului cu atribuții de control să fie instituit nou stadiu ”în prelucrare” pentru generate coduri UIT rămase temporar nevalidate. 

Totodată, propunerile de modificare a Ordinului comun au în vedere prezentarea unor precizări referitoare la aspecte rezultate din aplicarea Procedurii de utilizare și funcționare a sistemului RO e-Transport, după cum urmează:

  • Stabilirea valorii totale a bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul transportului declarat în Sistemul RO e-Transport în cazul operațiunilor de import,
  • Confirmarea datelor declarate în sistemul RO e-Transport, 
  • Corectarea denumirii Sistemul informatic integrat vamal
viewscnt
Afla mai multe despre
etransport
risc fiscal
antifrauda
controale etransport
carne
peste
miere
oua
tutun