Premierul scoțian Nicola Sturgeon denunță un proiect de lege cu privire la organizarea internă a Regatului Unit, prezentat miercuri de Guvernul lui Boris Johnson, drept un ”atac frontal total” asupra autonomiei Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, relatează Reuters.
Sturgeon a avertizat că acest text nu face decât să consolideze cauza independenței Scoției, scrie Agerpres.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Tot mai mult, aceasta nu este o problemă de alternativă între independență și status quo-ul descentralizării. Este vorba despre independență ca singurul mijloc de apărare a Parlamentului scoțian, pentru a nu fi fragilizat și pentru ca puterile să nu-i fie subminate”, a subliniat ea.
Premierul separatist scoțian acuză Guvernul Johnson că este ”cel mai iresponsabil, iar pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, incompetent și lipsit de orice principiu” pe care l-a văzut ea vreodată.
Guvernul britanic a recunoscut marți că acest proiect de lege, care urmează să definească piața internă britanică după Brexit încalcă ”în mod limitat” angajamentele internaționale pe care și le-a asumat.
În cadrul subtilului echilibru constituțional din Marea Britanie, parlamentele și guvernele semiautonome ale Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord - numite administrații ”delegate” - au competențe în domenii ca educația, sănătatea, poliția și justiția.
La Cardiff, reacția față de proiectul de lege pregătit de Londra a fost la fel de negativă. Proiectul este considerat o amenințare la adresa legăturilor care leagă cele patru provincii ale regatului.
”Permiteți-mi să spun lucrurilor pe nume: Guvernul Regatului Unit prevede să sacrifice viitorul Uniunii (britanice) smulgând atribuții administrațiilor descentralizate”, denunță ”consilierul general al Țării Galilor” Jeremy Miles, principalul consilier juriric al Guvernului local.
”Acest proiect este o atingere la adresa democrației și un afront adus popoarelor Țării Galilor, Scoției și Irlandei de Nord, care au votat în numeroase rânduri în favoarea descentralizării”.