Trump, acuzat în procesul pentru destituire că a pus în aplicare o schemă coruptă pentru a presa Ucraina să îl ajute să câștige alegerile

Trump, acuzat în procesul pentru destituire că a pus în aplicare o schemă coruptă pentru a presa Ucraina să îl ajute să câștige alegerile
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2020

Președintele american Donald Trump a fost acuzat miercuri, de către principalul procuror democrat, reprezentantul Adam Schiff, în procesul din Senat pentru destituirea sa, de punerea în aplicare a unei scheme corupte pentru a presa Ucraina să îl ajute să recâștige alegerile din noiembrie, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Trump a adoptat un ton sfidător, declarând reporterilor în Elveția că democrații nu au suficiente dovezi împotriva sa, scrie News.ro.

În pledoaria pentru deschidere a acuzării, Schiff a afirmat că Trump l-a presat anul trecut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să îl investigheze pe fostul vicepreședinte american Joe Biden și pe fiul acestuia pentru acuzații de corupție, fără să existe dovezi în acest sens.

România, campioană în UE la deficitul guvernamental și la creșterea datoriei guvernamentale, în trimestrul trei 2019 CITEȘTE ȘI România, campioană în UE la deficitul guvernamental și la creșterea datoriei guvernamentale, în trimestrul trei 2019

În relațiile cu Ucraina, Trump a solicitat amestec străin pentru a-și îmbunătăți șansele în alegerile prezidențiale americane din acest an, a spus Schiff, prezentând principalele argumente ale democraților privind modul în care președintele a abuzat de putere și motivele pentru care ar trebui găsit vinovat.

”Pentru a-și pune în aplicare schema curoptă, președintele Trump l-a presat pe președintele Ucrainei să anunțe public investigații referitoare la două acuzații, care ar fi fost în beneficiul campaniei prezidențiale din 2020 a președintelui Trump”, a spus Schiff.

Democrații argumentează că Trump a încercat să afle informații murdare despre Biden, un candidat proeminent pentru nominalizarea în alegerile prezidențiale din partea democraților, și despre fiul acestuia, Hunter, care a făcut parte din consiliul de administrație al unei companii de gaze ucrainene, care să îl ajute să câștige un al doilea mandat.

Trump neagă orice faptă ilegală, iar republicanii din Senat afirmă că purtarea acestuia nu corespunde descrierii de ”ilegalități și delicte majore”, prevăzute de Constituție ca motiv pentru destituirea unui președinte american.

Trump este aproape sigur că va fi achitat de Senatul controlat de republicani, unde este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l înlătura din funcție. Dar efectul procesului asupra campaniei lui Trump pentru realegerea sa în noiembrie nu este clar.

Cazul împotriva lui Trump se concentrează pe o discuție telefonică avută de acesta cu Zelenski, când i-a solicitat să deschisă o investigație de corupție împotriva celor doi Biden, precum și asupra teoriei că Ucraina, nu Rusia, s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016.

”Nimic nu poate fi mai periculos pentru o democrație decât un comandant care crede că poate acționa cu impunitate, fără să răspundă. Nimic, cu excepția unui Congres care dorește să permită acest lucru”, a afirmat Schiff, care conduce echipa acuzării, formată din ”manageri” democrați din Camera Reorezentanților, care are 435 de membri.

Democrații au la dispoziție până la trei zile pentru a-și susține cazul.

Echipa de apărători ai lui Trump va avea la rândul lor la dispoziție trei zile pentru a răspunde, într-un proces care s-ar putea încheia într-o săptămână.

Acesta este al treilea proces pentru demiterea unui președinte în istoria Statelor Unite. Zilele premergătoare procesului au fost dominate de neînțelegeri legale de solicitările democraților pentru mai mulți martori și documente.

Administrația Trump nu a respectat citațiile pentru documente și a cerut unor oficiali precum fostul consilier pentru securitate John Bolton și secretarul de Stat Mike Pompeo să nu participe la investigație pentru destituirea președintelui.

Trump a declarat reporterilor la Forumul Economic Mondial de la Davos că este foarte mulțumit de modul în care decurge procesul.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
demitere