Vitol, cel mai mare comerciant de petrol, anticipează un preț al barilului de 50 $ în următorul deceniu

Vitol, cel mai mare comerciant de petrol, anticipează un preț al barilului de 50 $ în următorul deceniu Galerie foto

Sursa: Bloomberg

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 feb 2016

Prețul petrolului se va situa la un nivel redus în următorii 10 ani, ca urmare a încetinirii creșterii economice a Chinei, dar și a producției de petrol din formațiuni de șisturi cristaline din SUA, care va limita orice majorare considerabilă a cotațiilor, susține Ian Taylor, CEO-ul celei mai mare companii independente de trading de petrol din lume, Vitol.

În opinia șefului Vitol petrolul se va situa în următorul deceniu într-un interval cuprins între 40 și 60 de dolari pe baril, urmând a se tranzacționa la un prețul mediu de 50 de dolari pe baril.

Urmărește-ne și pe Google News

“Va fi extrem de dificil să asistăm la o creștere dramatică a prețului. Putem în schimb să ne imaginăm un interval, care în mod natural ar trebui să se situeze între 40 și 60 de dolari pe baril. Estimez că acest interval va fi valabil în următorii 5-10 ani. Cred că, în prezent, piața petrolului este fundamental diferită”, a declarat CEO-ul Vitol, într-un interviu acordat Bloomberg.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Limita inferioară a intervalului aleasă de Taylor arată că Vitol anticipează o revenire pe termen mediu a prețului Brent-ului, de la 30-35 de dolari barilul, la cât a fost cotat în ultimele săptămâni, la un minim de 40 de dolari.

Limita superioară prognozată de Vitol arată că orice revenire a petrolului va fi limitată de reactivarea zăcămintelor din formațiuni de șisturi cristaline din SUA, care la actualele prețuri vor intra în conservare. Costurile de producție pentru aceste rezerve sunt în prezent mai mari decât prețul petrolului. Odată însă cu orice apreciere a petrolului, zăcămintele pentru care costurile de producție devin mai mici decât prețul țițeiului vor fi reactivate, ceea ce va majora nivelul producției și va pune presiune pe preț.

Limita superioară de 60 de dolari imaginată de șeful Vitol ar readuce petrolul la prețul pe care-l avea în iulie 2015.

Dacă previziunea Vitol s-ar adeveri, statele mari producătoare de petrol și industria energetică în general vor traversa o perioadă cu prețuri și implicit venituri reduse, perioadă nemaiîntâlnită din 1986-1999, când petrolul s-a mișcat în intervalul 10-20 dolari pe baril.

Vitol este cel mai important trader de petrol și produse rafinate din lume, cu un volum de 5 milioane de barili pe zi, capacitate suficientă pentru alimentarea nevoilor Germaniei, Franței și Spaniei la un loc.

În opinia lui Taylor, încă nu se știe dacă petrolul și-a atins limita inferioară de tranzacționare, dat fiind faptul că producția este încă superioară cererii. Totuși, crede CEO-ul Vitol, barilul de petrol își va reveni în a doua jumătate a anului la un nivel de 45-50 de dolari.

Taylor nu crede că petrolul va mai depăși vreodată nivelul de 100 de dolari pe baril, chiar și dacă Rusia și OPEC vor reuși să ajungă la un acord privind limitarea producției. CEO-ul Vitol consideră că șansele unui acord între cartelul statelor exportatoare de petrol și Rusia sunt în prezent de 40%.

Sursa: Bloomberg

Sursa: Bloomberg

Chiar dacă prețul petrolului i-a afectat pe producătorii de petrol, companiile independente de trading, precum Vitol sau competitorii săi (Trafigura Group Pte, Glencore Plc, Gunvor Group Ltd, Castleton Commodities International LLC și Mercuria Energy Group Ltd.) au profitat de pe urma majorării volatilității pe piață. Acestea sunt avantajate de ceea ce specialiștii numesc o piață contango, o piață cu o evoluție inversată, în care contractele pe termen mai scurt sunt mai ieftine decât cele pe termen mai lung. O astfel de piață permite traderilor să achiziționeze mai mult petrol în prezent, să-l depoziteze și să utilizeze derivativele pentru a-și asigura un preț superior la o dată viitoare.

Potrivit lui Tayklor, Vitol a realizat în 2015 un profit considerabil, de 1,35 miliarde de dolari, profit care se situează, însă, sub recordul de 2,3 miliarde de dolari realizat în 2009, în plină criză financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
opec
rusia
sua