Agro TV - Impozit pe ....emisiile de metan de la vaci și oi

Agro TV - Impozit pe ....emisiile de metan de la vaci și oi
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2022

Pe fermieri îi paște un impozit pe eructațiile produse de vaci și oi! Acesta este planul prin care Noua Zeelandă încearcă să abordeze una dintre cele mai mari surse de metan (gaz cu efect de seră) din țară, informează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Noua Zeelandă ar deveni prima națiune care să taxeze fermierii pentru emisiile de metan provenite de la animalele pe care le cresc, arată Agro TV.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Cu o populație de puțin peste cinci milioane de oameni, Noua Zeelandă deține efective impresionante de animale – aproximativ 10 milioane de bovine și 26 de milioane de oi –, aproape jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale țării, în principal metan, provenind din agricultură.

Cu toate acestea, emisiile agricole nu au fost incluse anterior în schema de comercializare a emisiilor din Noua Zeelandă, care a fost criticată de cei care cer guvernului să facă mai mult pentru a opri încălzirea globală.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

„Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o punem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețurilor emisiilor pentru agricultură va juca un rol cheie în modul în care vom realiza acest lucru”, a declarat ministrul neozeelandez al schimbărilor climatice, James Shaw.

Conform propunerii, din 2025, crescătorii de animale trebuie să plătească pentru emisiile de gaze din fermele lor.

Planul include, însă, și stimulente pentru fermieri care reduc emisiile prin aditivi pentru hrana animalelor, în timp ce plantarea de copaci în ferme ar putea fi folosită pentru a compensa emisiile.

Andrew Hoggard, proprietar al unei ferme de lapte și în același timp președintele Federated Farmers of New Zealand, a declarat pentru BBC că a agreat în linii mari propunerile.

„Lucrăm cu guvernul și alte organizații în acest sens de ani de zile pentru a obține o abordare care să nu oprească agricultura în Noua Zeelandă, așa că am încheiat o mulțime de lucruri de care suntem mulțumiți. Dar știi, la fel ca toate aceste tipuri de acorduri cu multe părți implicate, întotdeauna vor fi câțiva șobolani morți pe care trebuie să-i înghiți”, a mărturisit Hoggard.

El a subliniat, de asemenea, că detaliile fine ale lansării planului nu au fost încă convenite.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

„Mai sunt piulițele și șuruburile de scos, cum ar fi cine implementează de fapt schema, așa că mai sunt lucruri de rezolvat cu guvernul”, a adăugat Hoggard.

Potrivit Ministerului Mediului din Noua Zeelandă, banii strânși din schemă vor fi investiți în servicii de cercetare, dezvoltare și consiliere pentru fermieri

Luna trecută, ministrul neozeelandez de finanțe a angajat 2,9 miliarde de dolari NZ (1,9 miliarde de dolari) pentru inițiative de combatere a schimbărilor climatice, care ar urma să fie finanțate de un sistem de comercializare a emisiilor care impozitează poluatorii.

Între timp, joi, investitorii care gestionează active de 14 miliarde de dolari au îndemnat Națiunile Unite să creeze un plan global pentru a face sectorul agricol durabil.

Într-o scrisoare adresată directorului general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – care a fost raportată pentru prima dată de agenția de presă Reuters – Inițiativa FAIRR a spus că agenția este cel mai bine plasată pentru a prelua conducerea în crearea unei foi de parcurs pentru a reduce unul dintre cele mai mari surse de emisii dăunătoare climei.

Metanul este al doilea cel mai frecvent gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2), fiind responsabil pentru o treime din încălzirea actuală cauzată de activitățile umane. Moleculele individuale de metan au un efect de încălzire mai puternic asupra atmosferei decât moleculele individuale de CO2.

La conferința de mediu COP26 de anul trecut de la Glasgow, SUA și UE au convenit să reducă emisiile de gaze cu 30% până în 2030. Peste 100 de țări, inclusiv Noua Zeelandă, s-au aderat la inițiativă.

Cum se emite metanul?

Aproximativ 40% din metan (CH4) provine din surse naturale, cum ar fi zonele umede, dar ponderea mai mare provine acum dintr-o serie de activități umane, de la agricultură, cum ar fi producția de vite și orez, până la depozitele de gunoi.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Una dintre cele mai mari surse provine din producția, transportul și utilizarea gazelor naturale, iar din 2008 a avut loc o creștere mare a emisiilor de metan, despre care cercetătorii cred că este legată de explozia înregistrată de exploatarea gazelor prin fracturare hidraulică în anumite părți ale SUA.

În 2019, metanul din atmosferă a atins niveluri record, de aproximativ două ori și jumătate peste ceea ce erau în epoca preindustrială.

Ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință este că metanul este deosebit de periculos atunci când vine vorba de încălzirea planetei. Pe o perioadă de 100 de ani, se încălzește de 28-34 de ori mai mult decât CO2, iar pe o perioadă de 20 de ani, este de aproximativ 84 de ori mai puternic pe unitatea de masă decât dioxidul de carbon.

Cu toate acestea, în atmosferă există mult mai mult CO2 decât metan și moleculele individuale ale acestuia pot rămâne acolo timp de sute de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
oi
vaci