Agro TV: Oaia Țurcană, la un pas de a fi exterminată de comuniști. Astăzi bate toate rasele continentului

Agro TV: Oaia Țurcană, la un pas de a fi exterminată de comuniști. Astăzi bate toate rasele continentului
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2023

Oaia Țurcană, cea mai veche și cunoscută rasă de ovine din România, a fost la un pas de a fi exterminată. Comuniștii considerau țurcana ca fiind slab productivă și voiau să renunțe, de tot, la ea. Astăzi este considerată o super rasă de oi, cu performanțe remarcabile datorită unui proces de ameliorare continuu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oaia Țurcană a fost inclusă în catalogul „Top 100 valori de ameliorare pentru rasele de lapte la ovine”, lansat de Registrul Genealogic Dacia și Cooperativa Agricolă Miorița Silvaniei, în cadrul celei de-a 27-a ediții a Târgului Agraria, arată Agro TV.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Alexandru Ciuncan, UNSAR: Românii sunt mai informați despre asigurări, dar rămân foarte vulnerabili în fața riscurilor zilnice din cauza lipsei polițelor de sănătate și viață CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Alexandru Ciuncan, UNSAR: Românii sunt mai informați despre asigurări, dar rămân foarte vulnerabili în fața riscurilor zilnice din cauza lipsei polițelor de sănătate și viață

Directorul general al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, prof.dr. Gheorghe Neață, își amintește cum, în urmă cu 50 de ani, rasa țurcana era hulită.

„Era o rasă pe cale de exterminare, deoarece era considerată slab productivă. Oamenii însă au salvat-o. Au încercat să o dezvolte permanent. A venit Revoluția și această rasă a renăscut ca Pasărea Phoenix, din propria cenușă”, afirmă acesta. 

Vom ieși pe piața internațională cu carnea de Țurcană

Potrivit directorului, după finalizarea abatorului de la Hunedoara, se vor face sacrificări de probă și de control în scopul studiului carcaselor de oi, pentru a putea ieși cu acestea pe piața internațională.

viewscnt
Afla mai multe despre
oaia țurcană
rasa oi