Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2023

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina și a precizat că această măsură este esențială pentru salvarea fermierilor români și protejarea securității alimentare a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a anunțat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina, scrie News.ro.

“Această măsură unilaterală este esențială pentru salvarea fermierilor români și pentru protejarea securității alimentare a României. Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar național. De asemenea, apreciem că este necesară și o discuție URGENTĂ, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ”, a transmis Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

VIDEO Ministerul Agriculturii: 300 de funcții de conducere dispar CITEȘTE ȘI VIDEO Ministerul Agriculturii: 300 de funcții de conducere dispar

Reprezentanții acesteia afirmă că nu înțeleg de ce România are rețineri în a proceda la fel ca Polonia și alte state care își protejează fermierii de hotărârile luate de Comisia Europeană.

“Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv și cuprinzător Ucraina, în fața agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înțelegem de ce România ar trebui să aibă rețineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina și, cu toate acestea, același guvern de la Varșovia nu are nicio o ezitare în a-și proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea față de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact același lucru”, mai precizează sursa citată.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au menționat că această solicitare nu afectează tranzitul mărfurilor din Ucraina.

Efectivele de porcine existente în România au scăzut CITEȘTE ȘI Efectivele de porcine existente în România au scăzut

“Ne manifestăm surprinderea față de comunicatul extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbește deloc despre prioritatea de a salva fermierul român și agricultura națională. Sperăm că acest mod de comunicare ambiguu, fără o asumare clară a obligației de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scăpare de moment din partea oficialilor guvernamentali. Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel TRANZITUL mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinații, exact cum se întâmplă și acum și cum s-a întâmplat de la începutul războiului”, a mai transmis Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricțiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci țări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Slovacia Polonia și Ungaria au anunțat deja căă restricționează importurile de cereale din Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
ucraina